Cel mai bun procuror, ever

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 11:19
7122 citiri
Cel mai bun procuror, ever

Orice om care imbratiseaza meseria de magistrat are o chemare. Altfel, ori nu rezista in sistem, ori se face avocat sau intra in... politica.

In lumea intreaga, procurori celebri au ajuns primari de mari metropole. Cazul lui Rudolph Giuliani din New York este celebru. Avocati de top au ajuns lideri mondiali. Numele Barack Obama va spune ceva? Dar ce te faci cand nu poti sa razbati in sistemul juridic, printre profesionisti, prin competenta si rezultate concrete?

Raspunsul ni-l ofera cel mai cunoscut fost procuror din tara noastra. Gasesti alte metode: intri in politica de foarte tanar. In ultimii 25 de ani, in Romania, fosti procurori sau avocati cu notorietate fac si desfac partide, coordoneaza grupuri de interese politice. Lumea e un sat mic.

Inca din stagiatura, tanarul procuror s-a facut cunoscut in acest fel. A luat taurul de coarne, de la stadiul de procuror de sector. A urcat super-rapid pe treptele ierarhice, sarind mai multe etape in cariera. Nici nu conteaza daca a fost sau nu ofiter acoperit. Oltean mandru si razbatator, a dat din coate si s-a descurcat.

Dorinta lui de a ocupa o functie ca magistrat intr-una din cele mai inalte institutii publice a manifestat-o fatis, prin declaratii televizate. Asa a ajuns sa fie bagat in seama de mai marii zilei. Promitea mult, asculta cuminte, se pitea de profesionistii din domeniu lui. Si, cel mai important, nu a renuntat niciodata la visul lui. Sa fie sef peste colegii magistrati.

Ajuns in sanul unui partid-stat, fara calitati deosebite dovedite in meseria aleasa, fara sa puna osul sau sa-si puna semnatura pe vreo ancheta cu infractori cunoscuti sau condamnati, ambitia si-a spus cuvantul. "Carlanul" s-a dezis de mediocritatea aratata in profesie si a rupt gura targului politic devenind tanara speranta a unui partid cu multi corupti.

"Micul Titulescu" s-a infiripat in meandrele unui sistem clientelar, cu obligatii intre baroni, cu structura si osatura comunista, care conduce o tara clasata in topul coruptiei la nivel european. Nimic nu l-a oprit pe fostul procuror sa-si atinga obiectivele. Cursurile de specializare au fost o bagatela pe langa reteaua de partid.

Puterea functiei politice a fost superioara oricarui grad de magistrat. Independenta justitiei a fost o mana cereasca pentru visele lui din tinerete. Cand ajungi sa ai painea si cutitul in politica, cand ai fraiele si supervizezi un sistem pe care-l cunosti, chiar poti sa spui ca tinta a fost atinsa. Poate de aici vin si nenumaratele articole despre procurorul politician cu mai multe fete, pe care nimic nu-l recomanda, dar lumea il regaseste astazi pe toti stalpii si la toate posturile TV.

Si, cum in politica nu prea sunt principii, valori sau repere morale, cum modelele de urmat in partid au esuat la nivelul asteptarilor romanilor, cel mai bun procuror din Romania s-a auto-inventat. Un om, o dorinta, un vis implinit.

Cu alte cuvinte, desi nu a mai lucrat in sistem ca magistrat, a gasit cea mai buna oportunitate de a fi deasupra sistemului, acordandu-i tacit sprijin si recunoscandu-i meritele, chiar daca nu il poate conduce direct.

Metoda mai eficienta nu exista! El, fostul procuror nesatisfacut profesional si-a implinit vocatia, alegand-o pe doamna Codruta Kovesi la conducerea DNA si pe domnul Tiberiu Nitu, procuror sef al Romaniei. Ce vreti mai mult?

In aceste conditii, cine a crezut ca baronii PSD sunt niste oameni inteligenti sufera cel putin de naivitate. Cat de relaxat poti sa fii cand vezi ca seful tau direct pe linie de partid se bucura public de reusitele colegilor procurori, ramasi la datorie.

Declaratia de marti este elocventa: "Nu pot sa spun nimic altceva decat ca ma bucur ca, iata, sunt anchete, se fac investigatii, avem pentru toate televiziunile. La Antena este Cocos cu Niro, la Realitatea e Hrebenciuc, deci avem pentru toti, e foarte bine, nu ramane nimeni fara stiri". Cel mai bun procuror, ever, se simte ca pestele in apa, fara sa mai lucreze in domeniu.

Pentru cei care nu stiau inca - aviz baronilor cu probleme penale! - majoritatea anchetelor grele din ultimul timp, incepand cu capul de afis "Microsoft", au avut inca de la inceput girul personal al presedintelui PSD. Ce exemplu mai bun putea sa dea ca fost procuror? A vrut sa se razbune pe dusmanii politici si a lovit din plin in "soborul" propriului partid.

Un caz similar, cu final nefericit, a trait si mentorul sau Adrian Nastase, fostul sef al baronilor PSD. A infintat PNA - Parchetul National Anticoruptie, transformat ulterior in DNA. Din pacate pentru el, ghinion!, institutia pe care a mosit-o l-a pedepsit cu doua reprize la puscarie.

Mostenitorul lui politic se bucura astazi de ceea ce n-a putut realiza in tinerete. Sub domnia sa, confratii procurori incoloneaza la DNA si Parchete numele grele ale spectrului politic si economic romanesc. Si se pare ca este numai inceputul.

Ce se intampla insa daca fostul procuror nu ajunge presedintele Romaniei? Vor veni baronii sa-i ceara socoteala? Vor initia o revolta in PSD? Sau, mai rau, dusmanii politici ii vor pregati o plangere penala pentru ca ar fi semnat in calitate de prim-ministru acte care au prejudiciat economic tara cu sute de milioane de euro. Atunci sa vezi distractie intre procurori.

Expresia "corb la corb nu-si scoate ochii" nu mai este valabila in politica damboviteana. Cum o fi intre procurori? Pana atunci, cel mai bun procuror al tarii are meritul lui. A facut, ca politician, fara sa vrea si fara sa-si imagineze macar in visele lui cele mai frumoase, ceea ce n-a reusit sa faca atunci cand profesa. Numele lui il cunoasteti cu totii.

Autorul nu este implicat politic, nu are nicio functie publica si sigur se va duce la vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Victor Ponta procuror, #Victor Ponta magistrat, #Victor Ponta PSD, #Victor Ponta candidat presedintie , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014