New York Times, despre acuzatiile de spionaj din campania prezidentiala din Romania

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 20:24
7316 citiri
New York Times, despre acuzatiile de spionaj din campania prezidentiala din Romania
Foto: New York Times

Acuzatiile din timpul campaniei prezidentiale din Romania nu au trecut neobservate nici peste Ocean. New York Times trece in revista cateva dintre acestea, cum ar fi cele formulate de Traian Basescu la adresa lui Victor Ponta privind statutul acestuia de fost ofiter al SIE.

New York Times face referinte si la Robert Turcescu, Elena Udrea si Teodor Melescanu.

In articolul aparut in publicatia americana este citata declaratia premierului Ponta, care povestea cum si-a "dezamagit" copilul de 10 ani, cand i-a povestit ca, in ciuda acuzatiilor la adresa sa, el nu e James Bond.

Acuzatiile lui Basescu, de bun augur pentru Ponta

Publicatia aminteste ca acesta nu avea decat 17 ani la Revolutie si ca acuzatiile de spionaj la adresa sa e posibil sa-l fi ajutat, dand o tusa de stralucire imaginii altfel "banale". Este citata si o afirmatie a premierului roman, care recunoaste ca trecerea de la "pisicut", cum s-a referit in trecut preseditele Basescu la el, la James Bond, i-a facut o "favoare".

In articol se afirma ca acuzatiile formulate de Traian Basescu au avut reactii puternice in mediul politic si jurnalistic. De altfel, in material apare si o afirmatie a lui Robert Turcescu, care pare sa portretizeze intreaga natiune: "Suntem obsedati de spioni".

Publicatia se refera la Robert Turcescu numindu-l "un proeminent jurnalist de televiziune", care si-a "socat" colegii cu anuntul sau, potrivit caruia a fost agent sub acoperire.

New York Times observa ca, in timp ce alte tari fost comuniste, cum ar fi Polonia, au "cazut la pace" cu trecutul lor, lucrurile nu stau la fel in Romania, unde revolutia din 1989, "sangeroasa si controversata", a lasat pe pozitii o ampla retea de ofiteri si colaboratori ai Securitatii.

Revenind la situatia actuala din Romania, autorul articolului observa ca, in urma recentelor acuzatii de coruptie (dandu-se ca exemplu Victor Hrebenciuc), "politicienii corupti sunt foarte speriati acum". Acest citat ii apartine lui Dan Suciu, jurnalist si fost reprezentant al Guvernului.

Tot acesta este citat cu inca o afirmatie: "Acestia (politicienii corupti - n. red.) devin paranoici in legatura cu spionajul si sunt ingrijorati ca totul este ascultat si ca oricine este urmarit".

In articol, candidatul la prezidentiale Teodor Melescanu apare si el, insa cu numele "Teodor Melenescu". Candidatura sa la Cotroceni este vazuta ca un semn ca munca de securitate s-a "lepadat" de multe dintre stigmatele trecutului.

Despre Klaus Iohannis, candidatul ACL la prezidentiale, New York Times sustine ca este "un primar de provincie care nu e carismatic, vorbeste lent si promite sa eficientizeze o tara cunoscuta mai degraba pentru drumuri proaste si dezorganizare".

Si numele Elenei Udrea, sprijinita de Traian Basescu, apare intr-un scandal de spionaj, in urma fotografiilor recente realizate la Paris, aminteste publicatia.

Elena Udrea, fotografiata la Paris cu sefa DIICOT: Liderul PMP acuza serviciile secrete

Presedintele insusi acuza implicarea serviciilor in campania electorala, prin aceste fotografii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#New York Times spioni Romania, #Victor Ponta spion presa straina, #Romania spion presa americana, #Turcescu spion presa straina , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014