Ponta 2010 versus Ponta 2014 - Cartarescu, dezgustat

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 15:50
7182 citiri
Ponta 2010 versus Ponta 2014 - Cartarescu, dezgustat

Premierul Victor Ponta i-a transmis mult succes lui Mircea Cartarescu, scriitorul fiind considerat printre favoritii la Premiul Nobel pentru Literatura, care pana la urma a fost castigat de Patrick Modiano din Franta.

Acelasi Victor Ponta, in vremea cand nu era nici premier, nici in campanie prezidentiala, il compara pe Cartarescu cu Goebbels, ministrul propagandei lui Hitler. Cartarescu nu a uitat jignirile trecutului si se declara dezgustat de laudele sefului Executivului.

"Ii doresc mult succes lui Mircea Cartarescu maine, cand se va anunta castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura! Romania are sanse mari sa se bucure de un nou laureat!", a scris Victor Ponta, miercuri, pe contul de Facebook. Mesajul este insotit de o fotografie cu scriitorul.

Premiul Nobel pentru Literatura, castigat de francezul Patrick Modiano

"In ceea ce ma priveste, resping cu dezgust urarile d-lui Ponta", i-a replicat scriitorul, sub forma unui comentariu pe pagina unei persoane care preluase intre timp mesajul transmis de presedintele PSD.

2010: faimosul propagandist nazist

Atitudinea lui Victor Ponta fata de scriitorul Cartarescu este total schimbata fata de acum cativa ani, cand il compara cu nazistul Josef Goebbels.

Intr-o postare pe blogul personal, Ponta aprecia ca un editorial scris de Mircea Cartarescu pare sa fie scris de "faimosul propagandist nazist" Josef Goebbels. In plus, Ponta il acuza atunci pe Cartarescu de faptul ca manifesta "ura evident de sorginte si de exprimare nazista" la adresa sa.

"Evident ca oamenii nu se schimba in esenta lor, pot fi si acum si aici la fel de dominati de ura irationala, de lacomie sau de divinizare a unor conducatori fetisizati, ca si in urma cu 80 de ani!", aprecia Ponta.

Textul era intitulat Marsul cel lung si "societatea national-socialista".

Nu a fost singura data cand actualul candidat la prezidentiale a criticat textele lui Cartarescu. In alte postari pe acelasi blog, Victor Ponta il cataloga drept "scriitor de curte" al lui Traian Basescu, "scriitor profund lipsit de scrupule", dar "interesat material".

Ponta despre Cartarescu si Mihaies: Sunt ca propagandistii nazisti

"Exista si un Cartarescu sau Tismaneanu, profund lipsiti de scrupule si interesati material sa ramana alaturi pana la capat - in felul celor care, pe 22 decembrie 89, inca scriau articole de sustinere si apreciere pentru Ceausescu in Scanteia; sau pur si simplu sa ocupe cu ceva piata politica lancezita de vacanta!", scria Ponta, pe blogul sau, in iulie 2011.

Sub titlul Cand isi baga Dracul coada!, Ponta aprecia ca "niste draci get beget cu aripioare de ingeri, pe numele lor Tismaneanu, Cartarescu, Mihaies etc, care ne explica doct ca, desi Dracul e foarte negru, totusi mai bine cu el decat fara el!".

Cartarescu si Levantul electoral al lui Basescu

Se pare ca numele lui Mircea Cartarescu apare mereu in perioada electorala.

Intrebat, in preajma campaniei din 2004, intr-o emisiune a lui Marius Tuca, daca stie cine e Mircea Cartarescu, Traian Basescu, atunci primar al Capitalei, si-a recunoscut ignoranta. Ulterior, in alta emisiune, actualul presedinte a sustinut ca a aflat intre timp cine este Cartarescu si a citit "Levantul", iar mai tarziu scriitorul a aparut chiar si intr-un clip electoral al candidatului Basescu.

In 2006, Cartarescu a fost decorat de seful statului cu Ordinul Meritul Cultural in Grad de Ofiter.

Cartarescu: Nu ma consider intelectual al lui Basescu

Pana in campania pentru prezidentiale din 2009, Cartarescu devenise "scriitorul preferat" pentru Traian Basescu, iar intr-o dezbatere moderata de Robert Turcescu presedintele a sustinut ca ultima carte pe care a citit-o a fost tot... "Levantul".

Insusi Cartarescu nu este convins de adevarul spuselor prezidentiale si declara in 2010: "Eu cred ca s-a straduit. Dar nu cred ca a trecut prin toate cele 200 de pagini".

Intrebat recent daca a mai citit ceva de la Levantul incoace, Basescu a spus ironic ca ii lectureaza teza de doctorat a lui Victor Ponta in cautare de pagini neplagiate.

Cartarescu la Nobel

In ultimii ani, Mircea Cartarescu s-a numarat printre favoritii la premiul Nobel pentru Literatura, potrivit caselor de pariuri.

A fost premiat pentru lucrarile sale de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova, Asociatia Scriitorilor Profesonisti din Romania (ASPRO), Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania. In 2010 a primit Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler, distinctie acordata de statul francez in domeniul culturii.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ponta despre Cartarescu, #Ponta urari Cartarescu, #Ponta candidat Alegeri Prezidentiale 2014 , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii