Ponta, ofiter acoperit: Cum comenteaza fostul sef al Analizei SRI

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 10:52
16096 citiri
Ponta, ofiter acoperit: Cum comenteaza fostul sef al Analizei SRI
Foto: Bursa

Dezvaluirea ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit este "probabil adevarata", fiind foarte posibil ca presedintele Traian Basescu sa prezinte "si alte probe", iar Victor Ponta sa fie "acuzat de multe", considera Ionel Nitu, fost sef al departamentului central de analiza al SRI in perioada 2009-2012.

Cu toate acestea, Nitu il critica pe seful statului pentru faptul ca a tarat serviciile secrete in campania electorala si sustine ca Traian Basescu a vulnerabilizat astfel SIE mai mult decat au facut-o Victor Ponta sau Teodor Melescanu.

Basescu: Nu am incalcat legea. Melescanu a dezinformat. Ponta a fost un fripturist (Video)

"Este o declaratie, probabil adevarata, insa strict electorala. Nu are nicio legatura cu interesul national, dimpotriva, va produce efecte negative asupra institutiilor din domeniu. (...) SIE este afectat, ca si celelalte servicii de informatii, nu de nu stiu ce anexa, ci de compromiterea ideii de confidentialitate si de incredere, fara de care este imposibila realizarea activitatii, eminamente secreta (...)

Pentru ofiterii acoperiti sunt adoptate cele mai severe reguli de protejare a identitatii, de la schimbarea numelui pana la reguli stricte de pastrare a documentelor/datelor privind identitatea reala a acestora.

Or, domnul Basescu a facut ceea ce era mai grav: a deconspirat numele unei surse. In SUA, deconspirarea unui agent CIA (Valerie Plame) a fost urmata de o ampla ancheta in care au fost inculpate mai multe persoane, inclusiv din Administratia Bush", a declarat Ionel Nitu intr-un interviu acordat Bursa.

In plus, acesta spune ca HG din 30 aprilie 2013 nu poate fi considerata o dovada.

"Asa-zisele probe prezentate de presedintele Romaniei nu ilustreaza nimic. Modificarea de act normativ putea fi facuta pentru a proteja pe oricine altcineva. De ce si de unde stia Traian Basescu atat de precis ca e vorba de Victor Ponta? Eu suspectez ca domnul presedinte urmeaza sa ne prezinte si alte 'probe'", a declarat el.

"Ponta a stiut ca Basescu stie"

Totodata, Ionel Nitu este de parere ca Victor Ponta a stiut ca Traian Basescu "stie" ca el ar fi fost ofiter acoperit, motiv pentru care a si incercat sa se protejeze.

"Este evident ca, de fapt, seful statului a stiut de relatia lui Victor Ponta cu SIE si apoi fie a aflat, fie a incercat sa demonstreze, prin dovezi indirecte - si (foarte important) care sunt sau pot fi facute publice - ca exista o relatie cauzala intre modificarea de act normativ si dorinta cuiva de a se proteja.

In aceasta ipoteza, eu cred ca Ponta stia ca Basescu stie, pentru ca altfel nu se explica presupusul gest de a se proteja printr-o modificare de act normativ.

De ce a stiut Basescu de Ponta? Nu stiu, pot sa presupun in ce circumstante a aflat. Nu e normal ca un sef de stat sa cunoasca identitatea fostilor sau actualilor ofiteri acoperiti din orice serviciu de informatii romanesc. Presedintii, ca si prim-ministrii, vin si pleaca. Serviciile de informatii, ca si interesele nationale si cele de securitate, nu se schimba de fiecare data", a mai declarat fostul sef al departamentului de analiza al SRI.

"Basescu a vulnerabilizat SIE mai mult decat Ponta si/sau Melescanu"

Intrebat daca este de parere ca Teodor Melescanu a gresit cand a initiat HG 223/2013 si nu a trecut-o prin CSAT, Ionel Nitu a raspuns: "Nu cunosc aceste detalii tehnice. Insa daca ele au respectat cadrul normativ in vigoare, nu vad niciun fel de probleme. Poate fi o problema, daca nu au trecut prin CSAT, date fiind atributiile acestui important for".

Totodata, acesta spune ca acuzele aduse de Traian Basescu fostului director SIE Teodor Melescanu cu privire la modul in care ar fi afectat securitatea nationala sunt doar "declaratii politice".

"Mai bine ne-ar spune domnul Basescu cat si ce mai este dispus sa faca, afectand interese nationale pentru atingerea unor obiective personale. Cred ca Traian Basescu a vulnerabilizat SIE intr-o mai mare masura decat Victor Ponta si/sau Teodor Melescanu.

Mai mult, deconspirarea produsa poate echivala cu deschiderea 'cutiei Pandorei'. Sa inteleg ca s-a dat liber la deconspirari? La cat de multe frustrari exista la persoane care au plecat din servicii sa nu ne trezim cu un val de dezvaluiri. Cui foloseste deschiderea acestui subiect? (...)

Hilar este ca exact persoana care le lauda, care le aprecia obiectivitatea si echidistanta, chiar cel care vorbea de 'zero erori' si de standardele occidentale implementate, adica cel care le coordoneaza activitatea din perspectiva de presedinte al CSAT, ei bine, exact acea persoana aduce aceste servicii in dezbaterea publica legata de alegerile prezidentiale", a spus Nitu, referindu-se la Traian Basescu.

Ponta: Basescu a preluat acuzatiile lui Valer Marian, ca sunt homosexual si mi-am ucis tatal

"Premierul va fi acuzat de multe"

Intrebat daca Victor Ponta poate fi acuzat de incompatibilitate pentru ca a fost ofiter acoperit in perioada 1997-2001 si procuror in acelasi timp, Ionel Nitu a raspuns afirmativ.

"Domnul prim-ministru va fi acuzat de multe. Probabil exista anumite circumstante legale care l-ar putea inculpa. Nu cred insa ca acesta este fondul problemei. Apropos, de unde stia Traian Basescu atat de precis ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in perioada 1997-2001? Din acea HG nu rezulta acest detaliu", a remarcat acesta, criticandu-l vehement pe presedintele Traian Basescu ca a lucrat cu adjunctii SIE, subminand autoritatea lui Teodor Melescanu.

"Aducerea acestui subiect in spatiul public ilustreaza disperarea unui om la final de mandat. Am lucrat saisprezece ani in slujba interesului national si am fost decorat de doua ori de Presedintele Romaniei; ma asteptam la mai multa decenta si fair-play. Cred ca Traian Basescu nu stie sa piarda cu demnitate", a conchis Ionel Nitu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ione Nitu Ponta ofiter acoperit, #Basescu Ponta ofiter acoperit, #Basescu Melescanu Ponta ofiter acoperit , #ofiter acoperit