Socialistii moldoveni, indignati de declaratiile lui Ponta privind Marea Unire

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 22:46
4190 citiri
Socialistii moldoveni, indignati de declaratiile lui Ponta privind Marea Unire

Socialistii din R. Moldova s-au declarat indignati, miercuri, de declaratiile premierului roman, Victor Ponta, in legatura cu Marea Unire. "Unionismul brutal a devenit demult o ideologie oficiala a statului romanesc", acuza acestia.

"Partidul Socialistilor din Republica Moldova isi exprima profunda indignare in legatura cu declaratiile prim-ministrului Romaniei, Victor Ponta, cu privire la 'cea de-a doua mare unire a Romaniei', care, chipurile, urmeaza a fi realizata catre anul 2018", incepe comunicatul socialistilor, citat de actualitati.md.

In opinia socialistilor moldoveni, "o astfel de declaratie reprezinta un nou atentat nevoalat al autoritatilor de peste Prut la suveranitatea Statului Moldovenesc si identitatea poporului moldovenesc".

Partidul moldovean de stanga continua aratand ca "domnul Ponta si-a dat jos masca de 'politician roman moderat'. Desi mai devreme mai multi reprezentanti ai mass-media moldovenesti incercau sa-l contrapuna 'soimului unionist' Traian Basescu".

Declaratiile lui Ponta sunt, spun socialistii, o reconfirmare a faptului ca "toti politicienii romani au un scop comun - nimicirea si anexarea Moldovei. Unionismul brutal a devenit demult o ideologie oficiala a statului romanesc".

Socialistii s-au declarat indignati si de lipsa de reactie a autoritatilor moldovene: "Nu este pentru prima data cind presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, prim-ministrul Moldovei, Iurie Leanca, ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, presedintele Parlamentului, Igor Corman, si alti demnitari moldoveni manifesta o moliciune periculoasa intr-un moment cand persoanele oficiale ale Romaniei reneaga dreptul Moldovei la existenta independenta".

"Cerem autoritatilor oficiale ale Moldovei sa trimita o nota oficiala de protest conducerii romanesti, iar Bucurestiul trebuie sa prezinte in mod public scuze pentru declaratiile facute. Partidele care promoveaza ideea unionismului pe teritoriul Moldovei trebuie sa fie interzise, iar actiunile lor sa fie investigate penal", continua textul.

Socialistii incheie cu un avertisment - "oricine va atenta la independenta sa, isi va suci gatul" si cu un slogan - "Jos - unionismul! Sus - Moldova!".

Ponta nu i-a suparat numai pe socialistii moldoveni cu declaratiile facute la Alba Iulia, ci si pe rusi.

Rusia: Declaratia lui Ponta privind anexarea R. Moldova, iresponsabila si inacceptabila!

Marti, Rusia a anuntat ca este "iresponsabila si inacceptabila implicarea factorilor externi in contextul campaniei electorale in desfasurare in Republica Moldova".

Intr-un comunicat al ministerului rus de Externe se arata ca "Moscova considera inacceptabile speculatiile facute de premierul Romanei Victor Ponta privind o eventuala anexare a Moldovei".

Moscova este "preocupata in legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, pe care le-a facut la o intalnire cu activistii Partidului Social Democrat la Alba Iulia pe 14 septembrie", se arata in comentariul publicat de ministerul rus de Externe.

"Asa cum rezulta din apelurile directe ale candidatului roman la functia de presedinte pentru realizarea 'unei a doua mari unificari' pana in 2018, e evident ca anumite cercuri politice din Bucuresti inca nutresc planuri de anexare in legatura cu o tara suverana vecina", se arata in comunicat.

Ponta, validat candidatul PSD la prezidentiale: Referiri la Marea Unire, Nastase si portofoliul UE

"Asteptam ca autoritatile de la Chisinau sa raspunda cum se cuvine acestor afirmatii. De asemenea speram ca vor urma reactii asemanatoare de la Bruxelles si din alte capitale europene", se incheie comunicatul ministerului rus de Externe.

La congresul de validare a candidaturii sale la prezidentiale de la Alba Iulia, premierul Victor Ponta a facut urmatoarea declaratie: "Acesta este obiectivul candidatului Victor-Viorel Ponta. (...) In 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, sa fim din nou uniti, sa fim mandri ca sunt romani. (...) Presedintele trebuie sa fie simbolul natiunii unite".

De asemenea, premierul Ponta a vorbit explicit si de Marea Unire a Moldovei "cu Europa" si de faptul ca lucreaza cu guvernul "pentru ultima parte care a venit langa Romania in 1918".

"Si cand spun ca Marea Unire este, intr-adevar, obiectivul nostru national, sa stiti ca lucrez zi de zi alaturi de ministri, alaturi de presedintii de consilii judetene pentru ultima parte din Romania care a venit langa Romania in 1918, a fost pierduta dupa aceea si acum, printr-o sansa istorica, Moldova poate sa se uneasca nu doar cu Romania, ci cu intreaga Europa.

Cred ca obligatia noastra este sa aratam ca suntem toti romani, ca avem toti o sansa. Putem sa vorbim cu adevarat despre Marea Unire, Marea Unire in Europa cu cei de pe malul stang al Prutului, si eu pot sa fac acest lucru, in timp ce un contracandidat al meu n-a fost niciodata in Moldova.

Vreau, ca presedinte, impreuna cu Guvernul pe care dumneavoastra il veti sustine, vreau sa muncim pentru romani, vreau sa facem o schimbare adevarata si vreau sa facem Marea Unire pentru Romania", a mai declarat Victor Ponta.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#socialisti Moldova atac Ponta unire, #Ponta declaratii unire Rusia , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014