Victor Ponta - Ce promite

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 13:06
12592 citiri
Victor Ponta - Ce promite
Foto: Ziare.com

Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidentiale, promite sa faca din Romania un stat euro-atlantic puternic, cu o economie de top, o armata puternica si o justitie depolitizata. Liderul PSD doreste sa fie un presedinte care "uneste".

Politica externa

Conform programului sau prezidential, Victor Ponta promite ca Romania va fi, in mandatul sau, un "stat euro-atlantic puternic, bazat pe o economie de top in regiune".

Liderul PSD isi propune sa faca o "politica externa pragmatica", datorita careia Romania sa fie un partener corect pentru SUA, NATO si UE, sa isi asume unui rol activ si puternic in UE, sa fie partener in relatia regionala cu Turcia si Polonia, dar si sa devina o poarta de intrare a investitiilor din Est (China) in Europa.

"Nu vad niciun fel de pericol pentru politica Romaniei faptul ca incurajam investitii mari. Spre deosebire de Rusia, nu vad in ce fel China ar afecta. Vad in schimb beneficiile in regiune", a declarat Ponta.

Totul despre candidatul Victor Ponta

De asemenea, Victor Ponta sustine integrarea europeana a Republicii Moldova.

"Eu cu domnul Leanca speram sa avem o Moldova in Uniunea Europeana pana in 2019. Exista o sansa istorica in acest sens. E principalul obiectiv de politica europeana al Romaniei", a spus Victor Ponta, precizand ca "mai devreme de 10 ani nu vad realizabila ideea de unire, dar in 5 ani vad o unire in Uniunea Europeana".

In ceea ce priveste relatia cu Federatia Rusa, Ponta a precizat: "In acest moment, cred ca Romania nu poate sa aiba o politica separata de Statele Unite si de Europa si sunt pesimist ca pe termen scurt relatiile dintre SUA, Europa, pe de o parte, si Rusia pe de alta parte, se vor imbunatati. Ceea ce o sa militez o sa fie o retinere, nu a exagera pozitii unilaterale. Nu e normal sa punem gaz pe foc, cand nu e cazul".

Victor Ponta este de acord si cu crearea "Statelor unite ale Europei". "O singura solutie - mai multa integrare. Daca mergem pe ideea haideti sa dam mai multa dreptate catalanilor, scotienilor, asta duce la dezintegrarea Europei", a explicat el.

Victor Ponta si-a lansat programul prezidential: E bazat pe Marea Unire si referiri la Basescu

Armata/servicii

Pentru candidatul la presedintie Victor Ponta, prezenta in NATO si parteneriatul strategic cu SUA sunt "reperele fundamentale" ale securitatii nationale.

El vrea ca "Romania sa isi intareasca toate capacitatile interne care ne permit sa fim un contributor cert la siguranta nationala, regionala si europeana", motiv pentru care sustine cresterea fondurilor alocate MApN, tinta fiind de 2% din PIB.

Recent, premierul a anuntat ca Romania sprijina coalitia internationala impotriva gruparii Statului Islamic si va lua parte la ceea ce se va decide strategic si operational in cadrul acestei coalitii.

In ceea ce priveste serviciile secrete, Victor Ponta nu crede ca sefii acestora ar trebui schimbati. In opinia sa, numirea unui nou director SIE, dupa demisia lui Teodor Melescanu, va trebui facuta de presedintele care va fi ales, pentru ca Traian Basescu "nu mai are legitimitate".

Intrebat daca va propune tot o persoana din randul Opozitiei, cum a facut Traian Basescu, Ponta a ras ironic. "Care Opozitie? Vreti sa spuneti ca M.R. Ungureanu a fost din Opozitie? Hai sa fim seriosi! Voi propune o persoana competenta", a declarat el.

Spre deosebire de contracandidatii sai, care au spus transant ca nu au fost ofiteri acoperiti si au cerut comisie parlamentara de ancheta, Victor Ponta a facut declaratii mai nuantate. "Nu. Dar si daca as fi fost ofiter acoperit, as fi raspuns nu".

Sanatate, educatie

Prezidentiabilul PSD vede in tineri "viitorul Romaniei" si crede ca "investitia in tineri si in educatie este cea mai importanta".

In ceea ce priveste sanatatea, Victor Ponta promite "o natiune sanatoasa", ca proiect fundamental.

"Voi sprijini acel guvern care continua toate investitiile in sanatate si in educatie pe care noi le-am inceput", a declarat el.

Liderul PSD este un sustinator al ideii ca "scoala trebuie sa fie pentru toti", ilustrata si de modificarile aduse recent prin ordonanta de urgenta la Legea Educatiei.

Totodata, el este impotriva scoaterii religiei din scoli, in schimb este un sustinator, inclusiv financiar, al proiectului de ridicare a Catedralei Neamului.

Justitie

Victor Ponta promite "dreptate pana la capat intr-un stat pus in slujba cetateanului - justitie independenta, corecta si care lucreaza eficient, fara influente politice", dupa cum se arata in programul sau prezidential.

De asemenea, liderul PSD promite, in calitate de presedinte, sa intareasca lupta impotriva coruptiei, subliniind ca "cei care s-au pus la adapost de justitie in ultimii 10 ani trebuie sa raspunda".

De asemenea, Victor Ponta promite intarirea statului de drept, pentru ca el "protejeaza cetateanul cu dreptul si libertatile sale".

Intr-o declaratie publica, Victor Ponta a promis si "debasificarea societatii", apreciind ca "efectele asupra societatii romanesti lasate de cei zece ani de regim Basescu sunt destul de asematoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania".

"Ideea este ca justitia sa fie cu adevarat independenta, sa aplice legea pentru oricine, nu sa inlocuim controlul lui Basescu si Macovei cu un alt control politic", a subliniat Ponta.

Victor Ponta s-a angajat ca nu va sustine "niciodata" o lege care sa amnistieze faptele de coruptie. Cat despre gratiere, "nu voi uza de acest drept in niciun caz de infractiuni de violenta - crime, violuri - si in niciun caz de mare coruptie", a declarat el.

Mediator

Victor Ponta a promis ca, daca va ajunge presedinte, va respecta dorinta Parlamentului in desemnarea viitorului premier si nu va avea conflicte cu viitorul sef al Executivului.

"Pot sa va asigur ca daca voi fi ales presedinte - si voi fi - in urmatorii cinci ani nu veti vedea un conflict intre mine, ca presedinte, si premier", a spus Ponta.

Liderul PSD a mai promis ca, daca Traian Basescu va fi sustinut ca premier de o majoritate parlamentara, va demisiona, refuzand sa il nominalizeze la sefia Guvernului.

"Daca domnul Basescu va castiga alegerile parlamentare in 2016 cu o majoritate absoluta, as demisiona din functia de presedinte si presedintele interimar il va numi probabil pe domnul Basescu", a promis Ponta.

In schimb, daca va castiga alegerile din noiembrie, Victor Ponta a spus ca va discuta cu coalitia de guvernare si "acea persoana care are sprijinul parlamentar va fi desemnata prim-ministru", dar a promis ca ea nu va fi de la PSD.

"Imi mentin pozitia ca nu va fi un lider PSD. Domnul Dragnea este de acord cu mine ca nu va fi unul dintre liderii PSD", a precizat Victor Ponta, propunand ca in cele cinci saptamani intre alegerea noului presedinte si investirea lui sa fie instalat viitorul guvern, "care va fi PSD-PC-UNPR-UDMR si Partidul Liberal al domnului Tariceanu".

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Economie

In domeniul economiei, Victor Ponta promite modernizarea unor zone-cheie, precum agricultura, industria (in special cea bazata pe noile tehnologii), infrastructura si energia, alaturi de consolidarea statului social si serviciilor publice.

Ponta crede ca Romania poate fi lider regional in energie si isi propune ca in 5 ani sa ne atingem independenta energetica, timp in care putem si sa intram in zona euro.

Victor Ponta a mai afirmat ca vrea ca Romania sa fie independenta energetic, dar si sa nu mai importe alimente. De asemenea, promite ca pana in 2018, cand Romania sarbatoreste o suta de ani de la Marea Unire, "cele trei regiuni istorice vor fi legate intre ele si din punct de vedere al infrastructurii".

Victor Ponta sustine explorarea gazelor de sist, in schimb este de acord cu exploatarea lor doar in momentul cand se respecta standardele de mediu. In ceea ce priveste Rosia Montana, el nu crede ca se va putea face ceva "in termen scurt, 5 - 10 ani, pentru ca nu poti face un asemenea proiect impotriva opiniei publice".

"In principiu, sunt de acord cu exploatarea tuturor resurselor. (...) Nici mie nu imi place Chevron, dar e mult mai bun decat Gazprom", a afirmat el.

Intrebat de cota unica, Victor Ponta a promis ca o va mentine pentru companii, insa a adaugat: "la persoanele fizice ne-am asumat ca pentru anumite categorii sa scadem aceasta cota - cote diferentiate pentru cei cu venituri reduse".

De asemenea, Ponta vrea impozitarea marilor averi, explicand ca asta inseamna ca societatea este "mai solidara".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ce promite Victor Ponta, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #Turul 1 Alegeri Prezidentiale 2014, #campanie Victor Ponta prezidentiale 2014, #ce promit candidatii , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza curechila
curechila
rank 5
Votati mincinosul plagiator !
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5