Marele plan al PSD. Scenariul 2000 (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 August 2014, ora 20:50
7171 citiri
Marele plan al PSD. Scenariul 2000 (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Am auzit multe voci spunand ca nu e nicio nenorocire faramitarea voturilor de pe dreapta. Cu cat mai multe optiuni, cu atat mai multe voturi pot fi antrenate in turul al doilea, pentru a fi coagulate in jurul unui singur candidat.

Turul intai ar fi astfel pentru dreapta echivalentul unor alegeri preliminare, care sa-l desemneze pe cel mai bun adversar pentru Victor Ponta.

Lasand la o parte faptul ca transferul voturilor in turul al doilea nu se face matematic si nici cu valiza de la un candidat iesit din cursa catre cel ramas, pentru ca teoria sa functioneze mai e nevoie de indeplinirea unei conditii esentiale: sa existe un candidat care sa poata coagula voturile.

Ei bine, sunt convinsa ca exact pe zona aceasta lucreaza PSD, cu sprijinul voluntar sau doar naiv al candidatilor de pe dreapta.

PSD stie bine ca intr-un tur al doilea cu un candidat care sa concentreze cu adevarat voturile anti-Ponta, anti-partid stat, anti-PSD, anti-coruptie, pro-justitie, Victor Ponta ar putea avea mari probleme. Sunt sigura ca PSD a inteles lectia din 2004 si 2009, cand turul al doilea pe viata si pe moarte a rasturnat toate predictiile.

Ca sa nu existe niciun risc trebuie sa nu existe nimic de rasturnat, adica in turul al doilea impotriva lui Victor Ponta trebuie sa ajunga un candidat comod, indezirabil pentru mare parte din electoratul anti-PSD. Adica sa se ajunga la o nonoptiune, intre doi candidati de fapt ai PSD.

Exista o singura varianta de acest tip, din punctul meu de vedere - Ponta vs. Tariceanu. Varianta ideala pentru PSD.

Probabilitatea ca Tariceanu sa-l bata pe Ponta este nula, nu numai pentru ca nu are de unde sa adune voturile necesare, fiind nefrecventabil pentru o mare parte din electoratul de dreapta, ci si pentru ca nu cred ca si-ar propune asta. Nu mai bine ar redeveni premier? Ca doar tot ne spunea dl Ponta ca in ipoteza castigarii prezidentialelor si-ar dori un premier din dreapta, asa cum se autodefineste CPT.

Iar cu Tariceanu premier sunt convinsa ca USL s-ar reface rapid, pentru ca PNL s-ar incolona catre putere sub sceptrul fostului sau presedinte care va avea ce sa dea. Sau ma insel si credeti ca ar prefera sa stea demn si sarac in Opozitie?

Dar cum sa-l aduci pe Calin Popescu Tariceanu in turul al doilea?

Procentele fostului premier nu sunt neglijabile, in jur de 14% incredere, in urma lui Klaus Iohannis care se duce catre 20%. Diferenta importanta este la masinaria de vot, esentiala in turul I.

CPT are in spate o schita de partid. Klaus Iohannis are in spate o masinarie de vot puternica si doua partide. Dar o masinarie poate fi defectata, iar partidele pot suferi hemoragii letale. Si eu cred ca la asta lucreaza acum PSD din toate puterile.

In ultimele zile ACL si candidatul sau primesc lovitura dupa lovitura. Crin Antonescu i-a extras practic lui Klaus Iohannis electoratul sau. Ioan Ghise va lua si el ceva acolo. Veti spune ca infim. Da, dar strop cu strop se umple paharul.

Pe zona PDL este chiar mai grav. Partidul a ramas practic fara candidat si nu se regaseste in Klaus Iohannis. PDL obisnuit cu un lider de tip Basescu s-a trezit pus in situatia sa sustina un candidat fantoma, necarismatic, fara vigoare, fara nerv, care nu ii starneste nicio emotie si nici macar nu e de-al lui. Cum sa se mobilizeze?

Nu este un secret ca la baza PDL se manifesta o mare dezamagire, daca nu chiar un inceput de degringolada. Si la varf ingrijorarea e mare in fata contraperformantei publice a lui Klaus Iohannis. Pe aceasta stare destul de sumbra a venit lovitura Udrea - Boc.

Primarul Clujului a dat un semnal clar de defectare catre Elena Udrea adresat si partii din partid pe care o mai influenteaza, dar si electoratului sau, ambele mai ales din Ardeal. Este previzibil alt drenaj asadar care nu o va duce pe Elena Udrea in turul al doilea, dar il va costa pe Klaus Iohannis in turul I.

Electoratul projustitie al PDL s-a dus deja catre Monica Macovei, este pierdut de Klaus Iohannis.

Deci ACL si candidatul sau sangereaza pe mai multe rani: Antonescu, Macovei, Udrea si Ghise. Este posibil sa apara si altele. Daca in cazul dnei Macovei nu suspectez un blat cu Ponta, in restul cazurilor eu una am mari suspiciuni ca este vorba despre o strategie.

Si destabilizat astfel, Klaus Iohannis poate fi tras in jos. Adaugati la asta profilul neconvingator al lui Iohannis si bruiajul mediatic major pe linia Ponta-Udrea. Klaus Iohannis nu cred ca este tipul de candidat capabil sa sparga acest bruiaj si sa se impuna ca figura centrala.

Sigur, in disperare de cauza ACL poate incerca o inversare intre Klaus Iohannis si Catalin Predoiu. Dl Predoiu ar risca insa alt drenaj letal, pe zona liberala care, ramasa fara candidat propriu, se poate duce in mare parte tot spre Calin Popescu Tariceanu. Vasile Blaga a facut o mare smecherie: PDL nu are niciun candidat si nici posobilitatea practica sa mai impuna unul, in vreme ce PNL are de acto doi. Buna afacere!

Drenarea bazinului lui Iohannis nu-l creste automat pe Tariceanu, veti spune. Teoretic da, dar daca PSD ii da lui CPT in turul I tain de voturi? Victor Ponta isi poate permite sa doneze niste procente fara risc de a rata turul al doilea pentru cauza nobila de a securiza finala care sa se joace in familie.

Toata povestea aceasta nici macar nu e vreo mare gaselnita de ultima ora. Este exact ceea ce s-a intamplat in 2000 cand Theodor Stolojan si Mugur Isarescu s-au vampirizat recipoc, iar Vadim Tudor a ajuns cu un foarte probabil ajutor din partea PSD contracandidatul ideal pentru Ion Iliescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri prezidentiale 2014, #Tariceanu Ioahnnis Udrea Ponta, #candidat PSD , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014