Ponta in rand cu Putin (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 August 2014, ora 20:10
6123 citiri
Ponta in rand cu Putin (Opinii)

Pe cat de stranie este vremea in aceasta vara, pe atat de stranie este si "clima" politica a acestui an electoral. Eu una nu-mi amintesc un an prezidential similar.

Cu mai putin de 100 de zile inainte de primul tur de scrutin ar trebui sa fim in miezul unei agitatii politice incandescente. In loc de ea, insa, cu mici exceptii, clasa politica este plecata in vacanta, macar ca stare daca nu cu bagaje cu tot.

Si cea mai socanta mi se pare absenta temelor reale grele, tocmai intr-o Romanie cu atat de multe probleme. Pe economie, pe justitie, pe integrarea in Schengen, pe oportunitatile si riscurile majore ale Romaniei in contextul politic regional inflamat nu se discuta mai nimic si in niciun caz nimic serios.

Nu a iesit pana acum niciun proiect solid in niciun domeniu din nicio tabara politica. Desi, in conditiile apatiei generale, cred ca exact acesta ar fi momentul ideal de lansare a unei teme majore pe care vrand-nevrand, macar in lipsa de altceva consistent, sa o dezbata.

Dar momentul a fost totusi folosit pentru lansarea unei teme in mod normal marginala si toxica pentru o Romanie europeana - tema national religioasa.

Intr-o maniera perversa, aparent defensiva, Victor Ponta a lansat in acest registru primul atac dur impotriva lui Klaus Iohannis: "nu vreau sa ma acuze nimeni sau sa spuna ca e un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea. Asa m-am nascut, asa o sa mor, sunt mandru de asta, cred ca trebuie sa fiu respectat pentru acest lucru". De parca l-ar fi atacat cineva pentru ca este roman si ortodox.

De fapt, candidatul PSD a realizat antiteza pe care va pedala probabil intens in viitoarea campanie. Romanul ortodox vs strainul, nu numai etnic, ci si de credinta stramoseasca.

Nu e greu de inteles de ce a facut-o. Unii spun ca pentru a accesa electoratul de drepta avand in vedere ca nationalismul si credinta sunt teme traditional de dreapta, cu care un social democrat nu ar trebui sa aiba absolut nicio treaba. Ar putea fi o explicatie intr-o societate ideologizata, ceea ce nu e nici pe departe situatia Romaniei.

In plus, in politica serioasa occidentala, tema nationalista apartine doar extremei drepte, motivata mai mult economic pentru ca imigratia modifica regulile de pe piata muncii. Iar tema credintei a fost transata, separarea institutionala e clara pe diferite modele si in niciun caz nu se pune problema branduirii politice pe citerii religioase. Nu am vazut vreun mare politician occidental care sa faca parada de credinta lui, sa traga de colive sau sa-si faca cruci mari flancat de sutane.

In cazul lui Victor Ponta, nu e cred ca este vorba despre o glisare ideologica, ci despre teme facile si exclusiv emotionale. Nu e nimic de demonstrat, de argumentat, nu e nevoie de nicio consistenta ca sa faci apel la mandria de roman ortodox.

Atingi o coarda sensibila si traiesti linistit politic din aceasta vibratie. Nu e aici nicio dezbatere ideologica, ci o strategie maipulatoare si emotionala. Neavand nimic de oferit in alte zone, axat pe campanie negativa, Victor Ponta ataca unde ii este mai comod.

Dar acest tip de manipulare mi se pare mai periculoasa decat altele de care am tot avut parte, pentru ca in spatele ei isi scoate coltii o alta tema, cu adevarat grava - alunecarea Romaniei spre rasarit.

Care sunt pionii discursului lui Vladimir Putin? Rusia mare si sfanta, Rusia mistica. Mai mult, e tot mai clar ca Putin actioneaza cu parghii nationaliste, oriunde poate, pentru a provoca mai multa tensiune in spatiul european, ca dovada Jobbik, o formatiune sustinuta puternic de Moscova.

Pastrand proportiile, desigur, inclusiv cele de anvergura politica, Ponta si Putin cred ca amesteca de fapt in aceeasi oala si recurg la aceleasi artificii. Prin directia de campanie pe care si-a ales-o, dupa parerea mea, Victor Ponta se apropie tot mai mult de modelul putinist, din care lipsesc doar tusele imperiale. Dar fundamentul este acelasi.

Dimpotriva, modelul european este unul al tolerantei, al stergerii oricaror diferente etnice si religioase in primul rand. Tusele extremiste, desi in ascensiune, cum spuneam din motive economice, sunt totusi minoritare. Nu sunt teme centrale de campanie prezidentiala.

Faptul ca liderul unui partid social democrat dintr-o tara UE isi face din nationalism si ortodoxism teme de campanie prezidentiala cred ca reprezinta o grava iesire din acest decor si o apropiere ingrijoratoare de paradigma ruseasca.

Ramane de vazut care va fi reactia societatii romanesti in fata acestei provocari, a acestui pericol pe care eu il consider major si simptomatic. Pana la urma, vorbim despre un test de europenism, de integrare la nivel profund. Carui spatiu ii apartinem ca mentalitate, ne-am integrat sau am ramas la periferia europeana a UE, oricand in pericol sa vibram la manipulari de tip rusesc?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Victor Ponta atac Klaus Iohannis religie, #campanie prezidentiale religie , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014