Victor Ponta - megalomanie sau spaima? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 13:42
19054 citiri
Victor Ponta - megalomanie sau spaima? (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

E o vorba care spune ca, atunci cand Dumnezeu vrea sa te piarda, mai intai iti ia mintile. Vorba aceasta poate fi valabila si in politica. Pierderea luciditatii politice si a contactului cu realitatea poate fi primul pas spre dezastru.

Cand Adrian Nastase a pierdut alegerile in 2004, desi pornea ca favorit absolut, un ingredient al infrangerii a fost tocmai sfidarea acestei realitati si pierderea simtului proportiilor. Atunci ele veneeau din sentimentul puterii absolute. Ma tem ca povestea se repeta, dar resortul ar putea fi diferit.

PSD i-a organizat lui Victor Ponta o lansare pe care unii au numit-o faraonica, altii de inspiratie nord-coreeana. S-a dorit o demonstratie de forta, mie mi s-a parut un delir de putere si o sfidare a electoratului.

Peste 50 de mii de oameni au fost adusi pe Arena Nationala. O filmare cu camera ascunsa a unei televiziuni de stiri arata ca unii dintre participanti ar fi fost platiti cu 100 de lei, plus mancare si bautura.

O mie de autocare au venit din toata tara. Au fost inchiriate si alimentate cu motorina pentru intreg traseul, dus - intors.

Nota de plata a unei asemenea desfasurari se ridica la cateva milioane de euro. De unde are PSD atatia bani intr-o tara saraca? Din cotizatii? Din bani publici sifonati? Bani privati?

Nimeni nu face acte de caritate in politica. Fiecare ban dat este o investitie care trebuie apoi recuperata cu profit cu tot. Prin contracte cu statul, adica din bani publici? Prin impunerea unor oameni in pozitii cheie?

Chiar nu a trecut nimanui prin cap ca macar o parte din acesti bani, daca ar fi fost directionati catre zonele cele mai vulnerabile ale societatii romanesti, in Sanatate, in Educatie, in orfelinate sau azile de batrani, nu sub forma de pomeni, ci de investitii, ar fi avut un efect electoral cu mult mai puternic decat aceasta parada de opulenta, aceasta risipa megalomanica pentru imaginea unui singur om?

Un cartier din Bucuresti a fost paralizat aproape 24 de ore, cu interdictii de acces si parcare.

Putine lucruri enerveaza mai tare in Capitala decat asemenea restrangeri care creeaza un imens disconfort. Da, le poti intelege daca este vorba despre cauze obiective, inevitabile. Dar cand ele sunt pretul pe care il platesti tu cu nervii si timpul tau pentru o demonstratie de cult al personalitatii?

In locul unui moment care sa il propulseze cu adevarat pe Victor Ponta, este posibil ca prin aceasta lansare de tip nord-coreean PSD sa fi provocat unei parti din electorat un motiv de furie, dezgust si de spaima.

Daca vreti, aceasta lansare a fost o continuare a declaratiei lui Victor Ponta referitoare la toti copiii de clasa I care au telefone cu Internet.

Am vazut aceeasi desprindere a domniei sale si a PSD de Romania reala, cu problemele si asteptarile ei si alunecarea intr-o realitate paralela.

Spuneam ca la Adrian Nastase, care nu a atins niciodata asemenea cote, sursa problemei a fost sentimentul puterii absolute. In cazul lui Victor Ponta cred ca este, dimpotriva, un complex.

Nu stiu cat de mult a dorit Victor Ponta sa arate electoratului ce puternic, iubit si glorios este si cat a avut el insusi nevoie sa isi demonstreze siesi acest lucru. Sa se imbaieze din nou in realitatea paralela pe care o vrea, care ii da confort care ii trateaza nesiguranta si complexele.

Si nu e vorba doar despre fricile lui. PSD este un partid scuturat de frisonul justitiei, care trebuie sa isi vada instalat la Cotroceni poate cel mai slab dintre candidatii pe care i-a avut vreodata, o victorie de care depinde totul, in primul rand ramanerea lor la guvernare.

Baronii PSD aveau cred si ei nevoie sa vada in 70 de mii de chipuri proiectia victoriei.

Demonstratia faraonica, nord-coreeana, deliranta, cum vreti sa o numiti, cred ca a fost in mare masura o terapie de grup pentru un partid si candidatul sau.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Victor Ponta lansare candidatura, #PSD Arena Nationala , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014