Cine decide in PSD viitorul USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:25
4320 citiri
Cine decide in PSD viitorul USL (Opinii)
Foto: Arhiva

PSD nu isi permite luxul sa isi asume, pentru moment, ruptura USL si scoaterea liberalilor de la guvernare. In acelasi timp, daca in PSD exista forte suficient de multe si puternice pentru a-si impune propriul candidat la prezidentiale, acesta este momentul cel mai potrivit pentru a-si asuma divortul.

Pana in noiembrie-decembrie 2014 electoratul va uita cine a tradat, de ce s-a rupt Uniunea. Timpul suficient pana la alegeri va permite PSD sa dreaga busuiocul si in privinta rezultatelor guvernarii.

Pe scurt, nu e gresit daca presupunem ca in PSD la aceasta ora exista cel putin doua mari viziuni. Cele doua curente de gandire sunt exprimate de Ilie Sarbu si Liviu Dragnea. Primul a spus ca, daca Sorin Rosca Stanescu nu este exclus din PNL, este posibil ca USL sa se rupa acum. Secretarul general al PSD, pe de alta parte, a avut revelatia suprema si a dat asigurari ca Romania (inca) este mai importanta decat Sorin Rosca Stanescu si USL va trece cu bine peste cumpana vietii ei.

PSD este pus realmente in fata unei dileme din care nu stie cum sa iasa mai bine pe termen lung. In linii mari, in PSD, nu cred ca exista prea multe dubii in legatura cu beneficiile uriase pe care le-ar avea daca partidul ar reusi sa isi impuna un om si la Cotroceni. La fel cum nu exista prea multe dubii vis-a-vis de dificultatile la care ar trebui sa se astepte PSD incepand cu 2014, daca Antonescu ajunge totusi presedinte.

Cred ca si ultimul naiv din Romania poate sa anticipeze, fara sa se simta vinovat de exercitii de gandire negative, ca daca in USL au avut loc atatea razboaie in doar patru luni de la guvernare, va fi imposibil ca alianta sa dureze si dincolo de 2014. Asta in cazul extrem de improbabil in care Uniunea va rezista pana atunci.

Iar daca astfel stau lucrurile, "de ce prelungim agonia si sa ne trezim si cu un presedinte care, in timp, poate deveni chiar si mai ostil si nefast decat Traian Basescu..."?

Astfel ar putea rationa, pe buna dreptate, cel putin unii dintre liderii PSD. Si in acest caz, ajungem tot la singurul lucru care pare a nu fi cunoscut astazi la varful partidului de guvernamant: care va fi momentul cel mai potrivit sa puna capat chinului prelung alaturi de liberali.

Evident, inca armatele de rezerva nu sunt formate. PSD nu a reusit sa isi asigure o majoritate stabila in cazul in care va pierde sustinerea parlamentarilor liberali, iar PNL prin Sorin Rosca Stanescu tocmai ce a demonstrat ca, dimpotriva, si ei pot strange o majoritate de conjunctura.

Reactia atat de vehementa si de disproportionata a premierului in legatura cu aceasta ultima fapta a lui SRS exprima exact starea de incordare si limita la care a ajuns intreg PSD. Atunci, pentru Victor Ponta, de exemplu, Romania se pare ca nu era deloc mai importanta decat Sorin Rosca Stanescu, din moment ce a putut sa reduca tot scandalul in termenii unei dileme adolescentine - "ori USL, ori SRS".

Iar asa cum astazi declara ca SRS nu conteaza in raport cu Romania, maine retorica ii poate face sa declare ca Romania nu poate fi salvata alaturi de SRS, PNL si Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta PSD presiuni rupere USL, #declaratii Sorin Rosca Stanescu PSD , #Crin Antonescu