Tensiuni in USL: Istoria "ciocnirilor" dintre PSD si PNL

Joi, 13 Februarie 2014, ora 07:37
4258 citiri
Tensiuni in USL: Istoria "ciocnirilor" dintre PSD si PNL

Problemele recente din USL, generate de propunerea lui Klaus Iohannis ca ministru de Interne si vicepremier din partea PNL si numeroasele obiectii si contraoferte pe care le-a facut PSD, nu sunt o noutate.

Cea mai de succes alianta din istoria postdecembrista a Romaniei a trecut printr-o serie de crize de la infiintarea sa in 2011, dar le-a depasit pe toate, chiar daca in ultimul an tensiunile dintre cele doua partide (la care s-a adaugat si PC de partea PSD) au crescut tot mai mult, precum si cele dintre liderii Crin Antonescu si Victor Ponta.

Iata o istorie a acestor crize:

Discursul lui Ponta la investirea lui MRU

USL a functionat aproape ireprosabil, cel putin la suprafata, de la crearea sa in 2011 pana la investirea in Parlament a premierului Mihai Razvan Ungureanu, cand Victor Ponta a tinut un discurs conciliant, ba chiar elogios la adresa acestuia. Asta a starnit nemultumirea publica a liberalilor, Crin Antonescu marturisindu-si public nemultumirea, ba chiar spunand ca au fost colegi de-ai sai care au reactionat si mai dur.

Impartirea "placintei"

Dupa acest moment, USL a gestionat bine si preluarea puterii dupa rasturnarea majoritatii parlamentare, dar si alegerile locale sau pe cele parlamentare, pe care le-a castigat cu un scor zdrobitor, de 60%.

In schimb, imediat dupa, au aparut doua probleme.

Prima a fost semnarea pactului de coabitare intre Victor Ponta si Traian Basescu, pe care liberalii au acuzat-o in termenii cei mai duri.

A doua a reprezentat-o impartirea fotoliilor de ministri, unde liberalii s-au considerat nedreptatiti, mai ales ca multe dintre ministerele lor au fost "dublate", cum a fost cazul Finantelor, "completate" cu un minister al Bugetului.

Seria de atacuri reciproce

Primavara lui 2013 a fost "pigmentata" cu o serie de atacuri dure in interiorul USL. Din tabara liberala, Sorin Frunzaverde, Ludovic Orban si Sorin Rosca Stanescu au fost cei mai vehementi contestatari ai premierului Victor Ponta. Ei au mers de la a-l acuza pe acesta de legaturi cu serviciile secrete pana la a-i cere demisia.

Din tabara PSD, contraatacurile taioase au venit mai ales de la socrul premierului, senatorul PSD Ilie Sarbu, care l-a tintit mai ales pe Crin Antonescu.

Varful tensiunilor

Relatiile PSD-PNL au atins punctul cel mai de jos atunci cand Victor Ponta a decis sa o propuna pe Laura Codruta Kovesi, tocmai cea care fusese acuzata de USL ca face "politie politica pentru Basescu", la sefia DNA, lucru ce a fost vazut de liberali ca o "tradare".

Mai mult, liberalii au cedat Ministerul Justitiei catre PSD, dorind sa arate ca nu se implica intr-o asemenea chestiune precum numirea procurorilor. Asta a generat un val de atacuri intre liderii USL. In cele din urma, situatia s-a calmat si vara a trecut fara prea multe incidente la centru.

Ruptura din teritoriu

Tot in prima jumatate a anului 2013 au inceput sa apara si tensiuni in teritoriu, in multe judete USL nemaiexistand de facto si fiind inlocuit de tot felul de aliante, cele mai multe chiar cu "inamicul" PDL.

Ruperea USL, realitate in teritoriu. Judetele in care PSD si PNL au razboi

Toamna - Rosia Montana si altele

Toamna lui 2013 a venit cu alte atacuri reciproce intre PSD si PNL, pe mai multe subiecte, cel mai important fiind Rosia Montana. Desi Victor Ponta a sustinut proiectul - dupa ce initial i se opusese - Crin Antonescu s-a aratat vehement impotriva sa, ceea ce a si dus la retragerea din Parlament a primei variante.

Iarna - aproape de ruptura

Sarbatorile de iarna erau sa se petreaca fara USL, dupa o noua criza in care PSD si PNL nu doar ca s-au "tradat" reciproc, dar liderii Ponta si Antonescu s-au facut "mincinos" unul pe altul.

"Scanteia" a fost "martea neagra" din Parlament, in care nu doar ca liberalii au dat inapoi de la votul pentru Rosia Montana si amnistie, ci s-au si trezit ca liderul Antonescu ramane singur pentru a explica modificarile controversate la Codul Penal, in timp ce Victor Ponta a refuzat sa apara, ba chiar, atunci cand a facut-o, a declarat ca el nu stia nimic despre acestea.

Punctul culminant l-a reprezentat refuzul PSD de a-l accepta pe Rares Bogdan, propus de PNL, la sefia TVR.

Atunci s-a vorbit din nou despre ruperea USL, Crin Antonescu a declarat, dupa o sedinta tensionata, ca nu mai are incredere in Ponta, insa "razboiul" a fost intrerupt de Sarbatori.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#USL relatie tensiuni, #USL atacuri PSD PNL , #Crin Antonescu