Confruntarea finala dintre Ponta si Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 19:46
5773 citiri
Confruntarea finala dintre Ponta si Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Dincolo de jocurile marunte de imagine pe care le practica liderii USL, mai mult decat starea economiei, ori de nivelul de trai - care nu are cum sa explodeze intr-un an, desi poate sa se prabuseasca in cateva luni, un rol hotarator in lupta pentru Palatul Cotroceni il vor juca doua evenimente in desfasurare - regionalizarea si revizuirea Constitutiei.

Acestea sunt testele supreme ale rezistentei USL si, in functie de rezultat, vom afla care sunt adevaratele interese din spatele celor doi co-cepresedinti.

La cate si-au spus deja pana acum Victor Ponta si Crin Antonescu, la cate miscari se deruleaza in spatele lor, cu sau fara controlul lor deplin, toate divergentele aparute pana acum sunt nimic pe langa ceea ce va urma odata cu finalizarea celor doua proiecte. Pana la punerea lor in practica, un test in sine extrem de important, definitivarea lor va stoarce si ultima picatura de rezistenta din interiorul Uniunii.

Daca ne raportam la obiectivele declarate si asumate initial, reorganizarea teritorial - administrativa si revizuirea Constitutiei ar trebui sa schimbe fundamental Romania. Daca luam in calcul si dezbaterea pe care presedintele Traian Basescu vrea sa o impuna - respectarea referendumului consultativ din 2009 prin intermediul caruia romanii isi manifestasera dorinta pentru un Parlament unicameral cu doar 300 de alesi - si toata presiunea care se presupune ca o va pune in timpul noului referendum pentru validarea revizuirii, trebuie sa admitem ca sfarsitul acestui an va insemna ori ruperea oficiala a USL, ori consolidarea Uniunii asa cum nu a fost nici pana acum.

Neintelegerile pe nenumarate teme si puncte din cele doua proiecte sunt si explicatia pentru care nu stim pana acum mai nimic despre felul in care va fi impartita Romania sau despre cele mai importante modificari ale Constitutiei.

Liviu Dragnea, stapanul laboratorului unde clocotesc toate ideile de resectionare teritorial administrativa a tarii, nu a lansat pana astazi nici macar o schita cu principalele idei de lucru. Aceeasi secretomanie si din partea lui Crin Antonescu, omul care conduce comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei.

Daca ne amintim ce reactii virulente au provocat cele doua subiecte pana acum, de fiecare data cand au fost invocate in spatiul public, dar mai ales cat de usor a impartit in tabere grupuri aparent omogene, putem viziona deja nesfarsitele discutii care vor urma din momentul in care proiectele vor fi finalizate.

La revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu se va lupta nu doar cu ideile colegilor social democrati, ci mai ales cu electoratul pe care va reusi sa il mobilizeze sa iasa la vot. Probabil in functie de prezenta si rezultat, destinul lui Crin Antonescu va fi pecetluit.

Un eventual esec al revizuirii Constitutiei la vot, mai cu seama ca USL pregateste deja coborarea pragului electoral la 30% pentru referendum, se va traduce pentru Crin Antonescu intr-o infrangere dureroasa care-i va aduce, probabil, si pierderea sprijinului lui Victor Ponta.

Iar daca e sa privim la cum lucreaza deja aparatul de propaganda diseminat al PSD, combinat cu resturile fostei Puteri, il vedem deja pe Traian Basescu umflat in sondaje si umanizat in imagini vechi rezistand in picioare impotriva unui vant-furtuna incredibil. Umflat atat cat trebuie ca sa boicoteze cu destul succes viitorul referendum.

Altfel, in actuala situatie economica si politica a Romaniei, atat regionalizarea, cat mai ales revizuirea Constitutiei devin pe zi ce trece doua proiecte perfect inutile, resturi ale unei alte lumi. Iar acest sentiment nu lucreaza deloc in favoarea lui Ponta si cu atat mai putin a lui Antonescu.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Victor Ponta regionalizare, #Crin Antonescu revizuire Constitutie, #cearta Ponta Antonescu USL , #Crin Antonescu
Comentarii