De ce sa doresti moartea aliatului? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 23:59
5038 citiri
De ce sa doresti moartea aliatului? (Opinii)

Victor Ponta s-a tinut de cuvant. De luni a inceput campania electorala pentru europarlamentare, acele alegeri la care PNL si PSD urmeaza sa candideze separat.

Candidatura separata nu e desigur o surpriza, ba chiar era foarte dificila o candidatura comuna, avand in vedere ca in Parlamentul European PNL si PSD fac parte din grupuri politice diferite.

Ciudata este declansarea aceasta mai mult decat rapida a campaniei electorale, cu un an inainte de alegeri. Eu inca nu-mi amintesc ca in Romania o campanie electorala sa fi inceput oficial, prin anuntul unui presedinte de partid, cu un an inainte de scrutin. Si nici macar nu vorbim despre vreo campanie pentru prezidentiale sau macar pentru parlamentare, ci pentru alegerile cu miza interna cea mai mica.

Ciudat este si ca anuntul pare sa-l fi luat prin surprindere pe partenerul lui, Crin Antonescu, uimit si el de rapiditatea miscarii. Si nici nu a avut liderul PNL prea mult timp pentru a se dezmetici, ca Victor Ponta a si tras prima salva de artilerie, inca usoara as zice, acuzand dezorganizarea si lipsa de solidaritate din PNL, care ii fac rau in primul rand lui Crin Antonescu si intentiilor sale prezidentiale, nu-i asa?

"Asta ii costa pe cei de la PNL, nu faptul ca sunt mai dezorganizati, ci faptul ca nu sunt solidari. Eu m-am uitat, oamenii spun 'dom'le, daca sunteti impreuna la guvernare, nu se poate ca niste penelisti sa critice guvernarea, plecati de la guvernare daca nu va place'. Deci genul asta de joc ... eu cred ca declaratiile domnului Frunzaverde, Orban, Rosca Stanescu trag in jos PNL. (...) Eu cred ca inclusiv pe domnul Antonescu il pot afecta acesti oameni. M-am uitat pe cifre, acest gen de lipsa de solidaritate il afecteaza chiar pe Crin sau pe cei de la PNL, nu pe mine", a bagat cutitul Victor Ponta.

Liderul PNL s-a mentinut in limita unei replici mai degraba palida. "Ministrii liberali au fost perfect solidari cu Victor Ponta. Eu am fost, cu exceptia momentului de triunghi Basescu - Kovesi - Ponta, am fost, cu acea exceptie, perfect solidar si am de gand sa fiu in continuare.

Faptul ca exista si opinii divergente, observatii si critici in legatura cu un aspect sau altul nu denota neaparat lipsa de solidaritate. Poti fi solidar cu cineva fiind in anumite momente si critic. Dar il inteleg psihologic si politic pe premier si-i sunt alaturi".

La fel de adevarat ca, peste numai cateva ore, opiniile divergente, criticile si divergentele atat de normale intr-un partid deveneau "politica de tomberon" si atrageau risc major de excludere, atunci cand erau formulate dinspre Initiativa Romania Liberala.

Dar printre nesolidarii amintiti de Victor Ponta nu se aflau nici Andrei Chiliman si nici Vlad Moisescu, ci Sorin Rosca Stanescu si Sorin Frunzaverde, din garda pretoriana a liderului PNL. Aceste nume fac si mai usturator atacul lui Victor Ponta.

Iar trimiterea acestuia la cifre nu e greu de deslusit. Sondajele devenite publice arata o diferenta tot mai mare intre PSD si PNL in cadrul USL. Declansarea prematura a campaniei pentru europarlamentare pune in prim plan aceste cifre, social democratii pot defila legitim cu ele intr-o campanie pe cont propriu.

Senzatia este ca PSD face tot ce poate pentru a impinge PNL in zona cea fara de intoarcere, spre iesirea din guvern. Pentru ca este foarte greu, daca nu chiar imposibil de dus o guvernare impreuna in timpul unei campanii in care cele doua partide candideaza separat. Coalitia, tot mamut, PDL+PSD din 2009, a aratat exact cat de fezabil este proiectul.

Cu diferenta ca atunci PSD a vrut sa iasa din combinatie pentru ca Mircea Geoana sa intre in alegerile prezidentiale din Opozitie. De aceasta data, insa, nu cred ca PNL este la fel de convins ca iesirea de la guvernare este o solutie. Pe de-o parte, pentru ca presupune pierderea posturilor guvernamentale si de prin deconcentrate, pe de alta parte, pentru ca procentele lui Crin Antonescu fara componenta PSD din ele vor intra la apa spectaculos.

Asa ca PSD va avea ceva de luptat pentru a scapa de liberali, iar campania prematura creeaza cadrul pentru acest razboi intern. Sigur, fiind premier si presedinte de partid, de-abia reconfirmat, Victor Ponta are posibilitatea sa scape de liberali intr-o zi, dupa model Tariceanu-PDL.

Dar nu cred ca vrea sa-si asume decontul politic al spargerii USL si nici transformarea acestei explozii intr-un repros care sa-i fie constant aruncat in fata multa vreme.

Asa ca parafrazand o veche zicere: De ce doresti moartea dusmanului? Mai bine faci in asa fel incat sa si-o doreasca singur. A aliatului am vrut sa zic, ma scuzati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Victor Ponta Crin Antonescu atacuri, #alianta USL rupere, #Ponta PSD campanie europarlamentare , #Crin Antonescu