Ce se intampla, doctore? (Opinii)

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 08:55
3897 citiri

Calatoria in SUA a premierului Victor Ponta are mai multa legatura cu alegerile prezidentiale de anul viitor din Romania decat a lasat seful PSD sa se inteleaga.

E adevarat ca presedintele PNL, aflat inca in pozitia de candidat al USL, a sesizat ceva si a reactionat. Cea mai dura declaratie a acestuia fiind in legatura cu lipsa de autoritate a lui Victor Ponta in ce priveste recunoasterea unui stat, era vorba de Kosovo. Implicatiile acestei recunoasteri sunt uriase pentru politica externa a Romaniei si nu era cazul ca premierul sa faca promisiuni. Putea sa sustina ca se va consulta cu parlamentul in aceasta problema. Ca sa nu mai amintim faptul ca PSD s-a pozitionat in 1999, in timpul razboiului din Kosovo, ca un sustinator al dictatorului Slobodan Milosovici.

Istoria recenta e plina de nenorociri facute de socialistii romani. Victor Ponta le calca predecesorilor pe urme, iar in SUA, domnia sa a incercat sa se prezinte ca un candidat serios pentru a pune mana pe destinele tarii. Nu a avut mare succes, dar are sanse. In acest moment, Crin Antonescu este ca si iesit din cursa daca va continua sa ramana in USL. Din pacate, PSD i-a dat sah. Viorel Hrebenciuc si Ilie Sarbu, socrul premierului, au reusit sa securizeze o majoritate parlamentara si fara voturile liberalilor. Au atras deputati si senatori de la PP-DD, un partid aflat in descompunere.

Seniorii din PSD actioneaza tacut si nu se bat cu pumnii in piept. Asteapta. Social-democratilor le convine oricare dintre situatii - si cu PNL si fara PNL. E sigur doar faptul ca vor avea candidat propriu la prezidentiale. Daca ar fi pe masa doar decizia lui Crin Antonescu, acesta ar pleca maine din USL, dar, problema e ca Victor Ponta si-a atras de partea lui ministrii liberali care nu vor sa renunte la ciolan. Chitoiu e un fel de ostatic al premierului. Crin Antonescu nu are suficienta influenta in partid pentru a putea provoca o rupere de PSD.

Faptul ca a promovat in prima linie a partidului oameni pragmatici, lipsiti de orice convingeri politice, face ca acum sa suporte consecintele si sa ramana singur, acestia neavand curajul sa riste o plecare de la guvernare. Pentru a ajunge la Cotroceni, liderul PNL are nevoie ca de aer sa treaca prin purgatoriul opozitiei, sa devina o voce critica a actualei puteri si sa capitalizeze nemultumirile dreptei. Dar, n-are cu cine.

Pe de alta parte, Victor Ponta are tot interesul sa-l tina pe Crin legat cu lantul USL. Un Antonescu liber ii poate face rau. Stie multe si-l poate rani. O despartire pe ultima suta de metri ar fi mult mai profitabila pentru primul. In acest moment, in spatele usilor inchise se duce o batalie surda intre cei doi lideri. E si ceva bun in aceasta situatie. Cand doi se bat, exista sanse ca al treilea sa castige. Dar, la aceasta ora, numai Dumnezeu stie cine poate fi al treilea. Poate ma insel.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ponta Antonescu guvernare, #PSD Ponta Antonescu PNL , #Crin Antonescu