In referendum ne batem sau in regionalizare ne omoram? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Iunie 2013, ora 08:40
2640 citiri
In referendum ne batem sau in regionalizare ne omoram? (Opinii)

Dintr-un proiect comun esential, reviziuirea Constitutiei pare tot mai mult parul cu care social democratii si liberalii se trosnesc cu putere in moalele capului in asteptarea unui divort pe care nimeni nu mai crede cu adevarat ca-l poate evita. Si nici nu stiu daca mai vrea sa-l evite.

Avizul negativ pentru referendum primit de Traian Basescu la diferenta de numai un vot este doar o dovada de limpezimea matematicii in privinta relatiilor din USL. PSD a votat in favoarea initiativei presedintelui, PNL impotriva, dupa care au inceput sa se acuze reciproc.

Social democratii invoca existenta unei intelegeri prealabile in cadrul USL pentru un vot pozitiv astfel incat ulterior sa poata fi utilizate complicate proceduri, imposibile in cazul unui vot negativ.

Liberalii contesta aceasta intelegere si invoca programul de guvernare care prevede bicameralismul. Intr-o declaratie pentru gandul.info, Crin Antonescu ii acuza mai mult sau mai putin voalat pe social democrati de minciuna:

"Nu a fost o decizie formala a USL, oficiala a USL. A fost o discutie pe care eu am avut-o cu Victor Ponta si erau de fata si alti lideri ai PSD, era de fata domnul Zgonea, era de fata domnul Dragnea, era de fata Ilie Sarbu, in care i-am intrebat cum au de gand sa procedeze la votul privind initiativa de referendum a domnului Basescu.

Am convenit ca si votul lor, in legatura cu al nostru nu existau dubii, va fi exprimat in sensul ca socoteste acest referendum inoportun. Daca eu inteleg bine sensul termenului de inportun, atunci nu vad de ce s-a votat altfel, asta este insa problema domniilor lor."

E greu de spus cine minte si cine nu, dar e clar ca ambele parti au incercat sa o lase in ofsaid pe cealalta. PSD s-a plasat de partea referendumului ignorat de actuala comisie de revizuire, lasand sa se inteleaga prin votul pozitiv ca, pasamite, el ar fi vrut sa asculte de vocea poporului care cerea unicameralism si 300 de parlamentari, dar nu vor liberalii care, iata, si acum se opun consultarii populare.

De partea cealalta, liberalii au pus din nou reflectoarele pe coabitarea dintre palate si asupra faptului ca, dupa cum spune Rosca Stanescu, "PSD e mai disciplinat in raport cu Traian Basescu".

Dupa cum este cert ca la dezbaterile pe tema acestui aviz pentru referendumul intentionat de Traian Basescu, confruntarea dintre PSD si PNL a fost cu mult mai acida si incrancenata decat cea dintre USL si Opozitie.

Alta problema este cu votul final pe proiectul de revizuire a Constitutiei. Conform calendarului initial ar fi trebuit ca el sa aiba loc pana la vacanta parlamentara, eventual intr-o sesiune extraordinara. Imi amintesc ca in vara trecuta cam tot la vremea aceasta n-a fost nicio problema organizarea unei astfel de sesiuni. E Constitutia mai putin importanta?

Nimeni n-a reusit sa dea o explicatie coerenta pentru aceasta amanare. A fost invocat avizul CCR care ar veni mai tarziu. Da, dar termenul in care CCR se poate pronunta nu a aparut saptamana aceasta. El era cunoscut si cand a fost elaborat calendarul initial.

Interesant este ca, se pare, cei care au facut pasul inapoi sunt liberalii, desi Constitutia este marele proiect al lui Crin Antonescu. Dar liberalii stiu ca de Constitutie depinde un alt proiect important, foarte important pentru PSD. Regionalizarea, copilul lui Liviu Dragnea. Se amana Constitutia, se amana si regionalizarea. Unu la unu. Dinte pentru dinte.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#referendum Parlament unicameral, #Victor Ponta Crin Antonescu USL , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza NEUTRONU
NEUTRONU
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Doamna Ene surprinde jocurile din actuala coalitie de guvernare cu