Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: O manipulare ordinara

Vineri, 17 August 2012, ora 08:30
8378 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: O manipulare ordinara

Halucinant! Traim in tara in care presedintele, fie el interimar, premierul, alti inalti politicieni, parlamentari sau nu, asmut populatia impotriva procurorilor care-si fac datoria, conform legilor tarii.

Asa ceva nu s-ar putea intampla in alta tara europeana, civilizata si ne arunca in afara clubului tarilor care pretind ca au un stat de drept.

Este prima data cand procuratura si DNA, avand peste 550 de dosare rezultate din sesizari de infractiuni la procesul electoral, incearca sa-si faca datoria si cand este stopata de cine credeti? - de presedintele si premierul statului, cei care ar trebui sa fie garantii principali ai statului de drept.

Cu acuza penibila si stravezie ca "haite de procurori care dau navala peste oameni in case, in mediul rural, pentru a-i chestiona dacaƒ au fost la vot pentru referendum. In ce lume traim?! De unde au rasarit asemenea specimene, venite parca din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis intr-o asemenea misiune de esenta fascista?", dupa cum scrie Ion Iliescu pe blogul sau.

Halucinant! Manipulare ordinara. Nu sunt haite, sunt cateva sute de procurori si politisti in toata tara, care ancheteaza suspiciunile referitoare la votul multiplu, sau vot in locul altor persoane, sau falsificarea semnaturilor, tot tacamul obisnuit la alegerile din Romania. Si care l-a facut pe Victor Ponta sa exclame candva: "masinaria lor (de fraudat electoral) a fost mai buna decat a noastra!".

Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, devenit discipol al lui Ion Iliescu, preia mesajul:

"Exista sentimentul, exprimat de multi dintre cetateni, de multi oameni din societatea civila, ca este o ancheta fara precedent, cu un scop politic si care are in vedere mai ales pe cei care s-au prezentat la vot... Aceste actiuni afecteaza drepturile cetatenesti fundamentale, iar cetatenii pot fi descurajati sa mai participe, pe viitor, la diferite tipuri de scrutin".

Este drept ca Antonescu avea si motivatie directa. Probabil ca ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, tocmai ce-l informase ca fiul sau vitreg fusese chemat la DNA sub aceasta acuzatie. Si ca Atanasiu, un alt liberal de frunte, pusese la dispozitia interlopilor sediul PNL, pentru actiuni cu caracter infractional in cadrul procesului electoral de la referendum.

Cererea din inregistrari, adresata ministrului liberal Victor Paul Dobre, "sa fugim din acest grup infractional organizat", capata acum greutatea cuvenita, cand tot mai multe fapte de natura crimei organizate ies la suprafata. Sau declaratia lui Ioan Rus, fost ministru de Interne: "nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie".

In fine, premierul Victor Ponta, procuror, si care, spre deosebire de Crin Antonescu, ar fi de presupus ca are cunostinte juridice, declara: "haite de procurori s-au intors din concediu ca sa ancheteze abuziv 8,5 milioane de cetateni romani, care au votat impotriva lui Traian Basescu"; "dau buzna in casele lor sa-i intrebe, abuziv, cum au votat, ii sperie pe batrani" si ca el, ca premier si ca ministru interimar la Justitiei, nu poate tolera asa ceva.

Si aici avem de-a face cu o manipulare ordinara, nici nu e posibil sa fie anchetati 8,5 milioane de votanti si nici nu este nevoie. Iarasi un inalt oficial al statului transforma o actiune normala, legala, a procurorilor, intr-o apocalipsa, careia i-au cazut prada 8,5 milioane de romani votanti la referendum.

Cand realitatea este ca sunt anchetati cateva mii de cetateni, asupra carora planeaza sesizari si suspiciuni de frauda electorala.

Care este miza manipularii?

De data aceasta, cum se stie, la referendum s-a implicat doar USL, in timp ce PDL, UDMR au stat deoparte. Asa ca fraudele, atatea cate or fi fost, provin exclusiv din ograda USL. Si vor fi decontate in lupta politica pentru alegerile din decembrie.

In al doilea rand, dupa cum se prefigureaza lucrurile si ne spun stiri de presa, exista riscul sa fie implicate personalitati de la varful PNL si PSD. Dupa Atanasiu, Dobritoiu, sunt stiri ca ar urma Dragnea si Oprisan, pe care ii asteapta dosare penale pentru infractiuni la legea electorala. De aici disperarea sefilor USL.

Ce sanse de castig are USL in lupta cu procurorii? Foarte mici. Institutii precum DNA, Parchetul General, ANI, mai nou CSM, iar dupa cum se prefigureaza si CCR, au reusit sa scape de sub controlul politicului. Din fericire pentru romani si Romania.

S-a produs, in fine, independenta puterii judecatoresti fata de cea parlamentara si executiva, dominate politic. Spre furia si uluirea politicienilor, care tot viseaza sa cheme procurorii sa dea socoteala la Parlament, in fata ministrului Justitiei, neintelegand ca n-au nicio cadere sa faca acest lucru, Justitia neavand a da socoteala cuiva. Greu de priceput, dupa 20 de ani in care ai incalecat-o si violat-o!

USL nici nu incearca sa se adreseze oamenilor educati, care inteleg functionarea statului de drept. Ii ignora si incearca sa aiureasca, sa imbrobodeasca masele largi de oameni saraci si mai putini educati, dar si pe cei 7,4 milioane care au votat anti-Basescu. Si care, dupa cum spera Victor Ponta, "daca vor vota cu noi in decembrie, ne vor da 80% din Parlament".

Si care, spune Crin Antoneascu, stau in spatele meu, spre deosebire de Basescu, care are in spate 900.000 plus ambasadorul american.

Grave erori de logica. Nimeni nu garanteaza ca votul anti-Basescu este egal cu votul pro-USL. Oameni nemultumiti i-au platit o polita presedintelui Basescu, dar cand vad comportamentul actualei Puteri probabil ca regreta ce-au votat.

Pe urma, sunt alte 11 milioane care, pur si simplu, n-au dat curs chemarii de a-l demite pe Basescu. Acestia in ce categorie intra? Cum vor vota ei in decembrie? Sa speri ca nu vor vota, dupa toate gafele actualei Puteri, este, cel putin, o utopie. Si nu numai gafe, ci si incercarea de demolare a statului de drept, castigat cu atata greutate.

Va reusi actuala Putere sa schimbe structurile de conducere ale Parchetelor? Nu cred. Posibila si probabila revenire a presedintelui Basescu la Cotroceni, poate chiar la 21 august, reduce drastic marja de manevra, cu sau fara Mona Pivniceru la Justitie.

Pe urma, magistratii ei insisi au capatat intelegerea, responsabilitatea si constiinta propriei misiuni in societate si nu vor mai putea fi incalecati vreodata. O dovedeste si reactia dura a CSM-ului la tentativa de subordonare a Justitiei de catre politicienii de la varful puterii.

Cel mai grav lucru

Ultimele declaratii ale presedintelui interimar Crin Antonescu, premierului Victor Ponta, Ion Iliescu, relativ la anchetele procurorilor, chipurile la comanda politica si fara obiect legal, arunca Romania afara din clubul statelor de drept.

Sunt percepute, dupa cum ne arata declaratiile oficialilor UE si articolele de presa, ca fiind derapaje inadmisibile de la democratie, valorile si principiile statului de drept. Si asta va costa enorm Romania, incepand cu banii necesari supravietuirii economice.

Ma astept la o reactie violenta a oficialilor europeni fata de ultima isprava a conducerii actuale: "atac fara precedent la adresa Justitiei din Romania" (din comunicatul CSM). Si plagiator, si pucist, si violator al Justitiei, cam mult pentru un premier, judecat cu standarde europene.

A, daca Romania era in Africa sau America de Sud, poate se mai trecea cu vederea. Nu si in Europa.

Vor reusi Ponta si Antonescu in demersul lor de a instiga mase largi ale populatiei impotriva procurorilor si statului de drept? M-as mira sa reuseasca.

Romanii, chiar saraci si fara educatie inalta, judeca cu bunul simt care-l impingea pe Moromete sa intrebe: "pe ce te bazezi?"

Asa cum s-a intamplat si in Italia dominata de Mafie, procurorii si judecatorii, poate cu sacrificii, vor apara statul de drept roman.

Dle Victor Ponta, Giuglio Andreotti si Bettino Craxi, va spun ceva?

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta atac procurori, #Antonescu atac procurori, #anchete procurori referendum , #Crin Antonescu