Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: PNL si Antonescu primesc ce merita: prabusirea in sondaje

Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 19:41
5943 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: PNL si Antonescu primesc ce merita: prabusirea in sondaje

Deloc surprinzatoare prabusirea in sondaje a PNL si a liderului sau, Crin Antonescu.

Nu este un accident sondajul CSOP din 28 decembrie, cam aceleasi date le gasim in sondajele CSCI si IRES.

Mai precis, in ultimul sondaj Antonescu inregistreaza 15% in topul increderii in politiceni, fiind devansat de Traian Basescu cu 16%.

Si la europarlamentare PSD ar castiga alegerile cu 39%, pe locul doi s-ar clasa PDL cu 19 %, urmat dePNL cu 18%.

Mai toate sondajele contin si o intentie de manipulare, in functie de platitor. De data aceasta sunt mai multe sondaje concordante in a prezenta PNL si pe Crin Antonescu pe topoganul electoral.

Era de asteptat sa se ajunga aici

Concubinajul cu PSD, constructia USL se dovedesc toxice pentru PNL. Ultimele evenimente au pus in evidenta, mai mult ca oricand, incompatibilitatile doctrinare si de viziune intre cei doi parteneri principali ai USL.

PNL s-a opus legii speciale Rosia Montana, chiar si Legii Minelor, care prelua o parte din prevederile aberante din legea referitoare la Rosia Montana. PNL a tinut cu dintii de cota unica, si bine a facut, spre deosbire de Ponta-PSD care voiau impozitarea progresiva.

PNL s-a trezit in scandalul legat de amnistie si gratiere, deputatii sai au fost pacaliti si au votat modificarile la Codul Penal, astfel incat reactia "devastatoare", (dupa expresia lui Antonescu), interna dar mai ales externa, s-a abatut si peste PNL. De nu mai stia ce sa mai spuna Antonescu, pentru a-si extrage partidul si pe sine din afacerea urat mirositoare inceputa in miez de noapte si continuata fara procedurile parlamentare elementare. Stenogramele de la sedinta PNL ne arata un Antonescu mai derutat ca oricand.

S-a ajuns pana la amanarea unei sedinte de guvern, generata de numirea unui director la TVR, de acciza la combustibil, de comasarea unor importante muzee bucurestene. Sunt atatea lucruri pe care PNL si PSD nu se inteleg, ca nici nu le stim pe cele asupra carora se inteleg.

A existat un moment in care Antonescu a vrut sa rupa USL, dar nu l-au lasat ministri sai, cu argumentul ca nu se face inainte de Sarbatori sa generezi instabilitate, dar si cu gandul la scaunele caldute de ministri. Se aude ca ministrii liberali Stroe si Chitoiu ar fi fost chiar dispusi sa "defecteze" spre tabara PSD, daca Antonescu insista in optiunea de a rupe USL.

Relatia personala Ponta-Antonescu este la pamant. Ponta zice ca Antonescu e un fel de Basescu, iar Antonescu ca PSD e un partid un pic sovietic si ca Ponta e un pic mai mult mincinos.

Lista atacurilor reciproce a celor doi ar putea umple un roman.

Antonescu si-a dat seama ca de sustinerea PSD la prezidentiale nici nu mai poate fi vorba, in ciuda declaratiilor lui Ponta, pe care nu le mai crede nici el. Ori, dupa 1 ianuarie, apele trebuie sa se separe.

PNL si Antonescu pierd cu fiecare zi in care fac jocul PSD la guvernare. Toate actele guvernarii sunt tot mai mult grevate de populism, de bani aruncati de ministrul Dragnea in stanga si dreapta, netransparent.

PNL trebuie sa aleaga daca mai vrea candidat la prezidentiale. In concubinaj cu PSD, e clar ca nu mai are nicio sansa. Nici Ponta nu mai are incredere intr-un presedinte, un fel de "urmas al lui Basescu". Cat despre sustinerea PSD pentru Antonescu, a fost un basm, candva, acum nimeni nu-l mai povesteste.

Sigur ca si guvernarea cu PNL in opozitie si o majoritatea fragila nu este o bucurie pentru Ponta. Dar topoganul pe care s-a inscris PNL nu lasa o solutie, alta decat despartenia. Doar daca PNL nu ar avea vocatia de sinucigas.

Lupta pentru incalecarea justitiei, unul din obiectivele care i-a tinut uniti pe partenerii din USL, s-a incheiat cu un esec, dupa nebunia cu amnistia si gratierea, care a adus ambasadele straine la Parlament. Iar pe canale diplomatice, nepublice, cei doi lideri ai USL si-au incasat portiile de urecheala si sapuneala, acum, de Sarbatori.

Ponta si-a avertizat colegii, "rezistati si voi 11 luni, sa plece Basescu, nu putem face nimic pana atunci".

Relatia cu Voiculescu, Fenechiu si alti penali a devenit toxica pentru un candidat la presedintie, Crin Antonescu. Si aici trebuie facuta o alegere. Ii apara pe penali, sau se dezice de ei. Daca mai spera intr-o minune.

Spre deosebire de Ponta, Antonescu pare mai realist, stie pana unde poate intinde coarda, mai ales in relatia cu strainatatea, a invatat ceva din vara lui 2012, pe cand Ponta n-a invatat nimic. Daca l-a facut pana si pe "blandul" Hannes Swoboda, seful socialistilor europeni, sa-si piarda rabdarea si sa-l atace pe Ponta la baioneta.

Pentru europarlamentare, cele doua partide, PSD si PNL vor fi adversare, nici gand sa mai poata alerge pe liste comune, mai ales ca apartin la familii politice europene diferite, socialisti si liberali. Cum sa se pupe dimineata, in sedinta de guvern, iar seara, la tv-uri, sa-si toarne laturi in cap unii altora? Nu se prea leaga.

In concluzie

Daca mai exista vreo umbra de indoiala, PNL, vioara a doua la guvernare, iese foarte sifonat din aceasta aventura, lucru care incepe sa se vada in sondaje. Este adevarat ca interesul baronilor PNL si al ministrilor sai este sa ramana in continuare la borcanele cu miere bugetara, in opozitie cu interesul lui Antonescu, care mai are foarte putin sa-si salveze sansele la prezidentiale. Daca nu cumva este chiar prea tarziu.

Cine va castiga in acest conflict? Isi poate permite PNL, in anul electoral decisiv, sa-si schimbe liderul, cu unul fara istoric politic? Greu de presupus. Vor accepta liberalii solicitarea lui Antonescu de a rupe USL-ul, cu o etapa intermediara de sustinere parlamentara punctuala a PSD? Mai degraba as miza pe aceasta solutie, pentru ca nu-l mai vad pe Antonescu pupandu-se cu Ponta in piata Independentei. Ar fi de Caragiale.

In tabara cealalta, presiunile pentru anuntarea lui Victor Ponta drept candidat la prezidentiale sunt uriase. Anuntul va fi facut in curand, ceea ce este echivalent cu gestul ruperii USL.

Ce se mai poate spune despre USL? Despre morti, numai de bine.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PNL scadere sondaje Antonescu, #incredere romani vot Antonescu, #Antonescu candidat USL prezidentiale , #Crin Antonescu