Mina de la Rosia Montana poate darama guvernul roman condus de Victor Ponta - analisti britanici

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 13:55
2358 citiri
Mina de la Rosia Montana poate darama guvernul roman condus de Victor Ponta - analisti britanici
Foto: vizitatirosiamontana.wordpress.com

Protestele fata de planul de a deschide cea mai mare mina din Europa, la Rosia Montana, au produs dezordine in Guvernul roman.

Premierul Victor Ponta s-a razgandit de cel putin trei ori referitor la acest proiect, iar coalitia care detine majoritatea in Parlament incepe sa se rupa, astfel ca s-au luat niste decizii haotice, noteaza firma de consultanta Oxford Analytica.

Astfel, au crescut indoielile legate de fezabilitatea planurilor de privatizare pentru sectorul energetic care sunt in stransa legatura cu gasirea investitorilor straini.

Afacerea dezvaluie oportunismul elitei politice, insa putini membri sunt ingrijorati de efectele asupra mediului inconjurator sau de protejarea statului fata de pericolele unei exploatari miniere, se arata in analiza Oxford Analytica.

"Un guvern sovailenic planuieste sa cedeze Parlamentului decizia finala legata de Rosia Montana. Coalitia de la Putere ar putea sa nu supravietuiasca, din cauza divergentelor dintre cei doi lideri, social-democratul Victor Ponta si liberalul Crin Antonescu. Clasa mijlocie si tinerii care contesta proiectul ar putea constituti un nou partid, daca se vor gasi lideri potrivit si o platforma comuna", mai scriu analistii britanici.

Ei amintesc ca profitul estimat din redeschiderea minei este de 7,5 miliarde de dolari, datorita extractiei a 300 de tone de aur si 1.500 de tone de argint. Insa zona este una monoindustriala, ceea ce inseamna ca alte industrii nu se pot dezvolta. In 2006, cand vechea mina s-a inchis, statul a refuzat sa recalifice muncitorii.

Ponta e sovaielnic

La inceput, Ponta s-a declarat impotriva proiectului, alaturandu-se astfel Bisericii Ortodoxe si multor intelectuali, de teama sa nu se repete dezastrul de la Baia Mare din 2000.

Insa dupa ce a preluat sefia Guvernului, in aprilie 2012, el nu a reusit sa rezolve neglijarile facute de stat in regiune, amintesc analistii.

In 27 august, ministrul Dan Sova a dat o lege prin care se permitea exproprierea celor care nu au facut acest lucru benevol, semn ca Executivul avea mare incredere in planurile companiei RMGC.

Si chiar sotia lui Crin Antonescu, europarlamentarul Adina-Ioana Valean, a fost unul dintre sustinatorii redeschiderii minei.

Ulterior, in septembrie au inceput proteste in marile orase din Romania, inclusiv Cluj si Bucuresti.

Saptamana trecuta s-a anuntat formarea unei comisii parlamentare care va detemrina ce este de facut cu acest proiect. Raportul intocmit va fi dezbatut in noiembrie. Decizia a fost luata dupa ce presedintele Traian Basescu l-a avertizat pe Ponta ca nu poate da o lege care se refera la o companie privata.

Reputatia lui Ponta e in joc

Utilizarea cianurilor de RMGC pentru extragerea aurului si constructia unui put ce va contine 214 milioane de tone de reziduuri toxice se numara printre principalii factori care au contribuit la nemultumirile protestatarilor.

Ponta se afla intre ciocan si nicovala, deoarece se confrunta cu o firma care ameninta ca va da statul in judecata si cu niste manifestanti care i-ar putea dauna imaginii politice. Astfel, el vrea sa mai traga de timp, in timp ce credibilitatea sa ca premier scade, se mai arata in analiza Oxford Analytica.

Faptul ca Guvernul este indecis in legatura cu acest proiect nu ajuta Romania, din punct de vedere al atragerii investitiilor straine, dovada ca acestea se afla aproape de un record negativ al ultimilor 11 ani.

In plus, controversele pe aceasta tema au dezbinat USL, liderii avand declaratii acide la adresa celuilalt, dupa care s-au impacat.

Insa daca se va realiza un divort intre PSD si PNL, lui Ponta ii va fi greu sa aranjeze o alte coalitie de guvernare, dominata de partidul sau, fapt ce va dauna unor proiexte importante, cum ar fi revizuirea Constitutiei, conchid analistii citati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#analisti britanici controverse Rosia Montana, #analisti proiect Rosia Montana, #analisti Rosia Montana, #Rosia Montana daramare Guvern, #Ponta Rosia Montana , #Crin Antonescu