Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Oglinda, oglinjoara, cine-i mai mare uselist din tara? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 22 Februarie 2014, ora 21:23
3407 citiri
Oglinda, oglinjoara, cine-i mai mare uselist din tara? (Opinii)

Ceea ce vedem de doua saptamani in Romania nu este, de fapt, un autentic razboi politic. Nu este nici un razboi de orgolii, cum l-a numit presedintele Basescu. Este un razboi al pozitionarii si comunicarii, in care fiecare dintre actori incearca sa se plaseze in pozitia electorala ideala in raport cu propriul electorat tinta si cu obiectivul electoral al acestui an.

Crin Antonescu a dat startul, incercand o asezare in pozitia liderului principial, demn si inflexibil. Mesajele lui au fost de forta: nu suntem o anexa a USL, nu ne cramponam de guvernare.

Scoaterea din dormitarea de pana acum a lui Klaus Iohannis, un prim-vicepresedinte putin activ de la intrarea in partid, si plasarea lui in prim plan, ca premier alternativa, a fost menita sa-i ofere d-lui Antonescu cea de-a doua componenta in tandemul presedinte-premier, in perspectiva prezidentialelor.

Cui s-a adresat Crin Antonescu? Pe de-o parte, propriului partid, al carui orgoliu l-a zgandarit puternic, mizand probabil si pe problemele care exista in teritoriu intre PNL si PSD, si blocand astfel in mare masura discursul contestatarilor sai, care automat au intrat in postura de aliati ai PSD.

Pe de alta parte, liderul PNL a tintit doua tipuri de electorat: pe cel liberal pierdut din cauza guvernarii socialiste, caruia i-a dat satisfactia emanciparii, si pe cel antiPonta, care pe de-o parte asteapta un lider vehement si vocal care sa puna tunurile pe premier.

De partea lui Crin Antonescu avem, asadar, luptatorul.

Victor Ponta a raspuns tot cu ochii pe propriul electorat, de stanga, care traieste in mare masura cu nostalgia liderului de tip Iliescu - tatucul calm si intelept. Liderul PSD nu s-a lansat in nicio sarja impotriva lui Crin Antonescu, a repetat de cate ori a putut ca el doreste USL, crede in USL, doreste USL, doreste liniste, e gata sa semneze pentru ministrii PNL si il primeste cu drag in Guvern pe Klaus Iohannis: "Nu m-am rugat de nimeni sa fie ministru cat m-am rugat de Iohannis!"

Asadar, pacifism extrem, ba chiar si un pas inapoi in chestiunea vicepremierului PC. Deci daca se rupe USL, se rupe din cauza lui Crin Antonescu, o vina grea pentru cei care si-au pus sperantele in uniune.

Din spatele lui, insa, linia a doua din USL, nu doar din PSD, a tras cat a putut inclusiv cu dezvaluiri de tipul celor privind adnotarile lui Crin Antonescu pe pactul de coabitare si disponibilitatea de a-i da lui Dan Voiculescu pozitia de presedinte al Senatului.

Din partea lui Victor Ponta - impaciuitorul.

In acest razboi al comunicarii, un rol important l-a avut raportarea la Traian Basescu. Nici nu putea fi altfel cat timp "Jos Basescu!" a fost principalul proiect major al USL.

Fiecare dinte combatanti a incercat sa-l aseze pe adversar in ecuatie cu presedintele. Mutand greutatea crizei pe persoana lui Klaus Iohannis, Crin Antonescu a facut implicit trimitere la episodul de la sfarsitul lui 2009, cand Traian Basescu a fost cel care i-a refuzat primarului Sibiului desemnarea pentru functia de primier.

Procedand la fel ca Traian Basescu atunci, Victor Ponta este asociat direct cu presedintele, ceea ce nu da deloc bine.

De partea cealalta, Victor Ponta s-a plasat intr-o pozitie radical antiBasescu, inclusiv in apararea unui ministrul liberal, Mariana Campeanu, a carui demitere o ceruse Traian Basescu: "Am luat decizia ca de fiecare data cand presedintele Basescu ataca fara argumente si fara probe un ministru al Guvernului sa il apar pe acel ministru. Am facut acelasi lucru cu toti ministrii si, pana cand Basescu nu-si dovedeste acuzatiile, eu imi apar echipa de ministri".

Asta in timp ce Crin Antonescu ii sugera d-nei Campeanu sa demisioneze, chiar daca PNL nu a admis si vinovatia acesteia. Deci cine ii tine piept lui Traian Basescu si cine nu?

In plus, Victor Ponta a avut grija sa sublinieze ca acela care forteaza ruperea USL ii face jocul lui Traian Basescu. Pentru electoratul USL, e greu de de gandit tradare mai mare decat aceea a cauzei antibasismului.

Si din acest joc nu putea lipsi Traian Basescu insusi. Presedintele nu a folosit oportunitatea atat pentru a lovi intr-una dintre parti, ci pentru a se plasa in postura pe care o vizeaza - aceea de premier.

Intai a spus la Bruxelles ca ar face echipa cu Klaus Iohannis, apoi, i-a solicitat premierului desemnarea acestuia in functia de vicepremier, pentru ca dupa cateva ore sa declare: "as fi un prim ministru extraordinar de bun".

Dar cum sa fie altfel intr-o tara in care politica se face aproape numai la televizor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ponta Antonescu Basescu, #rupere USL Antonescu guvernare , #Crin Antonescu