Ponta si Antonescu, despre referendumul lui Basescu: Scandal si mahalagisme!

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 11:39
4675 citiri
Ponta si Antonescu, despre referendumul lui Basescu: Scandal si mahalagisme!
Foto: B1 TV

Victor Ponta si Crin Antonescu au reactionat la decizia presedintelui Traian Basescu de a declansa un nou referendum spunand ca USL are ca prioritate guvernarea si revizuirea Constitutiei si nu se ocupa de scandalurile declansate de presedinte.

Liderii USL au avut o intalnire miercuri dimineata in biroul presedintelui Senatului, dar atat Crin Antonescu cat si Victor Ponta au negat ca au discutat despre referendumul declansat de presedinte.

"Nu" si "Nu" au fost raspunsurile date de cei doi la aceasta intrebare adresata de jurnalisti.

"Noi discutam despre solutiile USL in domeniul guvernarii, in domeniul revizuirii Constitutiei, in domeniul regionalizarii, lucruri care stau in responsabilitatea noastra. Aventurile, episoadele domnului Basescu nu stau nici in atributiile noastre, nici in preocuparile noastre", a declarat Crin Antonescu.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza revenirea in forta a presedintelui in viata politica, Victor Ponta a spus ca lui nu i se pare Traian Basescu "foarte puternic", asta "dincolo de faptul ca tot discutati dumneavoastra".

Premierul a reamintit ca USL are un program politic pe termen mediu si lung care tine pana in 2020.

"Cu tenacitate mergem pas cu pas", a subliniat presedintele PSD, adaugand ca dupa ce a castigat alegerile, urmatorii pasi pentru USL sunt modificarea Constitutiei si castigarea presedintiei Romaniei. "Din ceea ce ne-am propus pe 5 februarie(...) nu ne-am abatut si nu ne abatem", a mai punctat el.

Victor Ponta a apreciat ca referendumul initiat de presedinte este "un nou scandal".

"Nu stiu daca ati remarcat, trebuie sa mai si muncim in tara(...) In rest, ce vrea presedintele... E cetatean al Romaniei", a mai adaugat acesta, spunand ca la referendumul pentru revizuirea Constitutiei (care prevede parlament bicameral si mai mult de 300 de parlamentari - n.red.) USL isi va indemna sustinatorii sa voteze 'Da', iar presedintele 'Nu', dupa care "tragem linie si vedem care au fost mai multi".

Ponta: Guvernul guverneaza nu da din gura pe la televizor

Victor Ponta s-a aratat ferm si in ceea ce priveste numarul de parlamentari, urmand ca noua Constitutie sa prevada 300 de deputati si un numar suplimentar de senatori.

Cat despre referendumul initiat de presedinte, "daca nu sunt 50% sa vina la vot, o sa tai din bugetul presedintelui", a mai spus ironic seful Executivului.

Intrebat ce se intampla daca CCR va declara constitutionala reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%, Victor Ponta s-a declarat bucuros ca presedintele apreciaza ca legea e constitutionala.

"Proiectul de lege e cuvant cu cuvant din deciziile CCR(...) In rest, ce vrea domnul presedinte, treaba lui. Noi avem foarte multe lucruri de facut, nu de vorbit!", a mai spus Ponta.

Rugat sa faca precizari despre banii care vor fi cheltuiti pentru referendumul initiat de presedinte, seful Executivului a replicat: "E dreptul domnului presedinte sa faca ce referendumuri doreste. Guvernul guverneaza, nu da din gura pe la televizor".

"Facem referendumuri cate vrea domnul presedinte... Oamenii asteapta de la noi alte lucruri decat scandaluri (...) Pe mine nu o sa reuseasca sa ma atraga in nici un scandal", a conchis Victor Ponta.

Crin Antonescu: Mahalagismele nu le discut

Vizibil iritat de insistentele jurnalistilor, Crin Antonescu le-a cerut acestora sa il lase sa plece, pentru a-si "desfasura programul", la ora respectiva fiind programata sedinta comisiei de revizuire a Constitutiei.

Presedintele PNL a acceptat totusi sa raspunda la o intrebare referitoare tot la o declaratie facuta de Traian Basescu marti seara, si anume la cea legata de o "intelegere murdara" intre PSD si Crin Antonescu, respectiv o sustinere reciproca pentru revizuirea Constitutiei si prezidentialele din 2014.

"Eu v-am spus ca nu mai sunt dispus sa comentez toate elucubratiile domnului Basescu. Are declaratii deviante, nu ma intereseaza", a replicat Crin Antonescu, adaugand ca este gata insa sa discute cu jurnalistii despre amenamentele aduse la revizuirea Constitutiei, rostul si sensul acestora.

"Mahalagismele nu le discut!", a completat liderul liberal.

Ponta: Ne intoarcem la vremurile proaste ale domnului Basescu

Pe de alta parte, intrebati cum comenteaza afirmatia presedintelui Basescu conform careia functia prezidentiala este golita de continut in noua Constitutie, seful statului ramanand o "paiata", cei doi s-au aratat indignati.

Victor Ponta a spus ca declaratia este neserioasa, pentru ca el a revenit recent dintr-o vizita oficiala in trei state europene, Polonia, Germania si Slovacia. "Nu mi se pare ca cei trei presedinti sunt paiate, cred ca sunt declaratii neserioase si neeuropene(...) Toti presedintii din UE, cu exceptia celui al Norvegiei, au atributii constitutionale, sunt oameni respectati si cu roluri democratice importante", a spus Ponta, ironizand-o pe Elena Udrea.

Presedintele PSD a sustinut ca Romania trebuie sa aiba un sistem democratic in care Guvernul isi exercita atributiile sale si presedintele pe ale sale. El a reamintit ca spre deosebire de SUA, care este republica prezindentiala, in statele europene este o alta "practica", Parlamentul fiind forul legislativ care reprezinta toate opiniile politice.

"Sa vorbesti despre presedintii Poloniei, Germaniei si Slovaciei ca sunt paiate mi se pare ca ne intoarcem la vremurile proaste ale domnului Basescu", a conchis Ponta.

La randul sau, Crin Antonescu a tinut sa dea si el o replica, spunand ca daca Traian Basescu considera ca presedintele este o paiata, el avand "atributii complete" in politica externa si in alte domenii, atunci asta inseamna ca Traian Basescu "desconsidera fundamental aceste domenii de responsabilitate si aceasta natiune pe care o reprezinta".

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Ponta referendum Basescu scandal, #Antonescu referendum Basescu , #Crin Antonescu