Telenovela USL

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 18:52
2787 citiri
Telenovela USL
Foto: Arhiva

Deja relatia dintre liderii USL a devenit telenovela. Cu tafne, certuri ca la usa cortului, impacari unilaterale, soti impaciuitori si neveste naravase.

Devine ridicol si chiar periculos pentru imaginea tarii. Sa nu va imaginati ca tot spectacolul acesta de prost gust nu se transmite in toate marile capitale.

Nu cred nici in istericale, nici in reinnoirea juramintelor, nu cred in spontaneitatea reactiilor, ci vad un joc cinic al unor oameni care nu dau doi bani pe interesul national si se pozitioneaza pentru viitoarele alegeri prezidentiale.

Exista in linii mari doua scenarii.

Unul ar fi ca prin jocul de scena pus la cale, care l-ar face pe Crin Antonescu un fel al lider al opozitiei de la putere, sa aiba ca scop ocuparea intregului spectru politic.

PNL si PSD nu vor sa riste ca un al treilea sa capteze masa mare de nehotarati care ii resping, si atunci confisca actualitatea, tin prima pagina cu ce are trecere maxima la presa, adica scandalul, si blocheaza orice dezbatere serioasa.

Fara a-l exclude total, nu prea cred in acest scenariu. Si nu cred pentru ca acele furnicute din teritoriu, despre care vorbea Valeriu Zgonea si care, intr-adevar, duc in spinare campaniile electorale, sunt demobilizate de asemenea scandaluri.

Tot ce face Crin Antonescu nu poate decat sa starneasca antipatia militantilor PSD, partid care se macina in interior, dar care in raport cu strainii este ca o falanga romana. Daca stai sa le explici ca ar fi vorba de o strategie, ea devine rapid publica si isi pierde tot efectul.

Al doilea motiv pentru care nu cred in acest scenariu este faptul ca dl. Antonescu il loveste pe Victor Ponta unde-i este mai greu voinicului. Nu stiu daca dl. Ponta si-ar asuma sa fie "parsivel", de exemplu.

Scenariul in care cred este ca ambele parti au inceput pozitionarea pentru prezidentiale. Era clar pentru orice om care intelege un pic de politica faptul ca PSD nu are niciun motiv rational, din pozitia in care se afla acum, sa sustina un "alogen" la prezidentiale.

Adica partidul cu cele mai multe procente in sondaje, cu cei mai multi primari si presedinti de consilii judetene, cu cei mai multi parlamentari si cu functia de premier in buzunar, sa dea pe tava functia despre care socoteste ca ii apartine prin traditie de la Ion Iliescu incoace. Mai ales cand au pierdut-o de 10 ani, sa riste oare sa mai stea departe de ea inca 10 ani?

Pe de alta parte, Crin Antonescu intrase pe un trend descendent, statea in umbra lui Victor Ponta care l-a calcat pe gat de cate ori a avut ocazia, si-a creat imaginea de secund neputincios, adica exact ceea ce nu trebuie sa fii ca prezidentiabil.

A inteles probabil ca evacuarea sa este o chestiune de timp, asa ca s-a grabit la o schimbare de imagine si spre recuperarea terenului, astfel incat sa ii ia fata lui Victor Ponta.

De ce nu s-a rupt acum USL? Pentru ca social democratilor nu le convine nici momentul si nici contextul.

Intai ca nu vor sa il lase pe Crin Antonescu sa iasa victimizat, cu aerul de erou al luptei impotriva proiectului Rosia Montana. Adica sa nu fie o plecare principiala, pasamite, cu vantul popular in panze pe care sa o deconteze ei. Si usurel au reusit sa-i traga pe liberli in comisia speciala Rosia Montana, sa fie toti impreuna si la gramada acolo.

Apoi PSD nu are inca certitudinea unei majoritati parlamentare fara emotii. Teoretic, isi poate permite o guvernare independenta cu sprijin parlamentar pe diferite obiective. Este totusi o solutie riscanta. Victor Ponta nu a uitat cum a rasturnat guvernul MRU si nu vrea sa riste repetarea istoriei.

Dar PSD lucreaza la majoritate. Transferurile de la PPDD sunt in toi si dupa ce va trece momentul critic Rosia Montana, chestiune in care UDMR are o pozitie contrara greu de abandonat, maghiarii probabil ca nu vor refuza sa isi reia locul, deja traditional, la putere. Si cand majoritatea va exista, sigur PSD va sti sa creeze motivul si momentul pentru eliminarea lui Crin Antonescu.

Nu e impacare. E doar o amanare strategica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Crin Antonescu Victor Ponta USL, #Antonescu Ponta impacare , #Crin Antonescu