Triumful imblanzitului Ponta si tacerea perdantului Antonescu (Opinii)

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 08:44
6860 citiri
Triumful imblanzitului Ponta si tacerea perdantului Antonescu (Opinii)

Se simte o oarecare diferenta intre Ponta, cel intors cu coada sus de la Bruxelles, dupa ce in doua randuri revenise cu coada intre picioare, si copilotul sau Antonescu, care a amutit de tot, cand si-a dat seama ca nu-i mai servesc la nimic cartile de vizita, abia comandate.

E drept ca i-a trebuit oarecare timp lui Victor Ponta sa inteleaga ca, in situatii delicate, nu este bine sa te situezi impotriva vantului, pentru ca te stropesti.

Alta recuzita

Ar fi mai pragmatic sa te aliniezi cerintelor europene si sa joci tu insuti cartea cu care isi castiga partidele Traian Basescu, salvandu-se chiar si la cacialma, in momentul cand corabia incepea sa ia apa, iar adversarii se laudau ca au in mana numai asi.

Toate semnele arata ca Victor Ponta si-a schimbat recuzita. De acum incolo, se costumeaza in lider european, si-a notat in agenda cele 11 puncte, pe care jura ca Moise pe cele 10 porunci, si a inteles ca rolul lui este sa guverneze tara, nu sa stea la nesfarsit langa Antonescu, pe baricadele infructuoase anti-Basescu.

Fara s-o spuna explicit, citesti in ochii vesnic zambitori ai premierului ca s-a intors de la Bruxelles cu ideea coabitarii bine fixata in minte. Poate i-a fixat-o acolo domnul Barroso, poate l-a dus mintea pe el insusi, poate i-au sugerat-o consilierii - asta nimeni nu poate sti.

Un chix de proportii

Cert este ca il vedem pentru prima oara exprimandu-se explicit in sustinerea continuarii mandatului lui Traian Basescu pana in 2014 si excluzand cert o noua incercare de a-l submina pe presedinte, fara sa adauge malitios si formula antonesciana "daca nu incalca iarasi Constitutia".

De altfel, Victor Ponta n-ar avea niciun motiv sa grabeasca prezidentialele, iar Crin Antonescu trebuie sa fi scrasnit din dinti, simtind ca ravnita cursa pentru Cotroceni se amana cu doi ani, daca nu cumva la calendele grecesti.

Pana atunci, pozitia sa de copilot al aliantei se erodeaza grav, invectivele adresate cu aroganta liderilor europeni ii vor atarna ca o piatra de moara la gat, iar alegatorul roman se va intreba pe buna dreptate daca un domn care a dat asemenea chix de proportii, gestionand pagubos un referendum aproape dinainte castigator, va fi in stare sa-si gestioneze tara, prin niste butoane instalate la Cotroceni.

Iulia Motoc a pus degetul pe rana: Antonescu si Corlatean

Dar cea mai grava sabie a lui Damocles atarnata deasupra capului lui Crin este PSD, care poate se si intreaba cu ce ocazie trebuie sa sprijine pretentiile fostului interimar, in loc sa propulseze la Cotroceni unul dintre liderii proprii, un baron local sau macar un independent ca Oprescu, de altfel si el tot un baron, dar central.

Doi ani de acum incolo este timp suficient pentru ca PSD sa-si gaseasca omul, Crin Antonescu sa mai dea cateva rateuri, iar PNL sa tina la anul un congres, la care nu se stie cine va fi ales.

Pe de alta parte, nici Ponta nu e scutit de eventualele rateuri, care-i stau periculos in cale, cel mai greu fiind cel legat de Justitie. Este aproape imposibil sa dovedesti ca ai vorbit serios despre independenta Justitiei la Bruxelles, cand la Murighiol ai pus intreaga spuma a partidului sa se faca zid in fata procurorilor, ca sa-l apere pe Dragnea, invinuit de falsuri in alegeri.

Colac peste pupaza, judecatoarea Iulia Motoc a dat in vileag numele celor care au exercitat presiuni politice asupra Curtii: Antonescu si Corlatean.

Dilema noilor sefi

Pupaza peste colac, ministrul Justitiei trebuie sa propuna noi sefi la DNA si la Parchetul General, niste neimplicati curati ca lacrima, independenti de la care intreg baronetul asteapta ca ei sa joace tontoroiul numai asa cum canta tambalul partidului.

Examenul devine cu atat mai greu, cu cat nu s-a nascut inca omul care sa-l duca de nas pe Traian Basescu, singurul indreptatit sa faca numirile, dar si singurul hotarat sa mearga pana-n panzele albe cu independenta Justitiei.

Poate ca lui Crin Antonescu nu-i mai pasa, dar lui Ponta i-ar veni foarte incomoda o noua confruntare cu presedintele, mai ales ca urmeaza si episodul cu Avocatul Poporului, unde trebuie sa cada de acord la unison USL si PDL, adica exact cei care n-au cazut niciodata de acord cu nimic si nici nu vorbesc unii cu altii, decat prin intermediul televizorului.

Daca le va reusi pe toate acestea, imblanzitul Ponta are toate sansele sa-l priveasca Occidentul ca pe un fel de print, calare pe un cal alb, iar baronii din Romania ca pe un fel de Don Quijotte, calare pe martoaga Rocinanta. Daca nu va reusi, il vor vedea invers.

Nu e cazul sa se mai intrebe cineva pe cel fel de cal va calari Crin Antonescu. Nu mai prezinta nicio importanta, cum a zis bine o replica celebra: maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta impacare Basescu, #Crin Antonescu prezindentiale, #PSD candidat prezindentiale , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Spumoasa analiza scenei politice facuta de domnul Pitigoi! Cu putin