Victor Ponta - o miscare politica inteligenta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 13:54
9494 citiri
Victor Ponta - o miscare politica inteligenta (Opinii)

In lumea noastra politica grav bolnava de nevroza si in care mitocania a ajuns virtute, un discurs ca acela tinut de Victor Ponta la sedinta de investire a Guvernului Ungureanu este intr-adevar distonant. Cum adica sa nu arunci flacari pe nas, sa nu insulti, sa-ti retii cu greu flegmele, sa alegi cu grija cele mai grele cuvinte si cel mai vulgar ton cu putinta? Asta e tradare!

Ei bine, eu cred ca Victor Ponta merita felicitat pentru acest discurs echilibrat si decent, de opozant rational, in care nu s-a sfiit sa se adreseze civilizat premierului desemnat, sa spuna si vorbe bune, nu s-a sfiit sa ureze succes noului guvern si chiar sa promita conditionat un sprijin pentru masurile care coincid cu viziunea Opozitiei.

De fapt aceasta este politica, o arta eleganta a negocierii, a armonizarii, a compromisului acceptabil. Felul in care au reusit sa dialogheze premierul Ungureanu si liderul PSD de la tribuna Parlamentului este incurajator, macar cat o floare in mijlocul nametilor. Daca politica ar suna mai des ca acest dialog si mai putin ca rafalele "vadimiene" ale lui Crin Antonescu, probabil ca si rezultatele ei ar fi diferite, iar clasa politica s-ar recredibiliza.

Dar Victor Ponta si-a tinut discursul in mijlocul politicii romanesti si inca intr-un moment de maxima inflamare. Stia, nu am nicio indoiala, ca el nu va trece neobservat, ca nu va fi luat drept ceva firesc, asa cum, repet, ar trebui sa fie. Victor Ponta stia ca abordarea sa va soca si cred ca a vrut sa socheze, tintele urmarite fiind multiple si bine alese.

Daca acesta va ramane tonul presedintelui PSD, ne-am putea afla la inceputul reinventarii politicianului Ponta. Adica am avea de-a face cu un lider maturizat, mai abil, mai pragmatic si, implicit, mai puternic. Daca Victor Ponta a abandonat cu adevarat discursul vituperant negativ in favoarea unuia pozitiv, daca este dispus sa iasa din transeele unui "jos" obsesiv pentru a negocia fara umori, constructiv si a face cu adevarat politica, ei bine, si el, si partidul si viata noastra politica nu vor avea decat de castigat, iar presedintele PSD va incepe sa se poata revendica drept lider al Opozitiei. Dar de la aceasta prima manifestare, pana la confirmarea unei noi atitudini este o cale lunga, ce trebuie marcata nu doar de vorbe, ci si de actiuni politice diferite.

Pe de alta parte, Victor Ponta a scos PSD pe piata. Cine ofera cele mai avantajoase conditii pentru parteneriatul cu social democratii, pare a fi intrebarea momentului. Decizia are mare legatura si cu persoana noului premier, dar si cu unele evolutii recente din USL.

Este evident ca in Uniunea Social Liberala lucrurile merg prost. Crin Antonescu si-a asumat tot mai multe actiuni pe cont propriu, punandu-si partenerii in fata faptului implinit. A fost povestea cu mitingul USL din ianuarie, anuntat de liberali fara consultarea prealabila a partenerilor. Tot pe cont propriu a anuntat Crin Antonescu si demisia parlamentarilor USL, ceea ce a provocat o mare enervare in PSD. Tot liderul liberal a fortat bicotarea procedurilor de investire a Guvernului Ungureanu.

In plus, Crin Antonescu s-a aratat total inflexibil in privinta unor renegocieri de impartire a candidaturilor (vezi cazul Buzau, care a starnit furia lui Ion Iliescu). Deja social democratii, mai ales din teritoriu, s-au cam saturat de acest parteneriat cu un partid condus de un personaj cu mult prea umoral si naravas si doresc sa-si deschida optiunile post electorale.

Si iata ca venit randul lui Victor Ponta, pus mereu in ultima vreme in defensiva de partenerul sau, sa-i arate acestuia pisica, in public si fara menajamente. Mesajul este limpede: ori te potolesti, ori ramai singur. Exista divort si in politica. In plus, vazand cine va fi prezidentiabilul taberei adverse, este posibil ca Victor Ponta sa fi reevaluat rapid si cu oarecare spaima sansele lui Crin Antonescu de a mai aduce vreun beneficiu real pentru PSD. Intrarea in scena a noului premier a schimbat fundamental jocul, ceea ce impune si o alta strategie. Ati auzit vreun greu al PSD dezicandu-se de discursul lui Victor Ponta?

In raport cu Puterea, Victor Ponta n-a deschis cu adevarat usa, dar din spatele acelei usi s-a auzit deschiderea unei incuietori: putem negocia. Nu cred ca PSD nutreste chiar o ura de moarte impotriva PDL. Diferentele dintre cele doua partide nu sunt insurmontabile si din perioada guvernarii comune au ramas multe amintiri frumoase. Dar cat timp in guvern se aflau persoane transformate in tinta de catre Opozitie - ma refer la Emil Boc, Elena Udrea si Traian Igas - dezghetul era cu adevarat imposibil. Si de aceea cred ca ca sincer Victor Ponta saluta evacuarea lor din cabinetul Ungureanu. Prietenia dintre actualul premier si presedintele PSD, adica "relatia mai mult decat civilizata", dupa cum o definea Victor Ponta este o buna premisa si ea.

O premisa pentru ce? Pentru refacerea unui parteneriat reciproc avantajos sub acoperirea interesului national. Imi amintesc o postare interesanta a lui Sebastian Lazaroiu pe contul sau de facebook din chiar ziua demisiei lui Emil Boc: "alegeri locale iunie 2012 alegeri parlamentare si prezidentiale in martie 2013. Constitutie modificata, mandat de patru ani pentru presedinte".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Victor Ponta PSD, #Victor Ponta Crin Antonescu, #Ponta Mihai Razvan Ungureanu , #Crin Antonescu