Victor vs. Crin (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:13
7108 citiri
Victor vs. Crin (Opinii)

Recentul studiu Geopol, difuzat in exclusivitate de Realitatea TV, este mai interesant ca abordare, decat in privinta cifrelor ca atare.

In primul rand, ar fi de remarcat ca este masurata nu numai increderea sau simpatia, ci si intentia de vot. Si tocmai de aceea, faptul ca au fost masurate inclusiv persoane care nu numai ca nu si-au anuntat intentia sa candideze, dar nici macar nu sunt in politica.

Mai precis, ma intreb de ce a fost masurata intentia de vot pentru prezidentiale in cazul lui Victor Ponta, desi premierul a tot repetat ca nu are o asemenea intentie, iar USL are un candidat foarte clar, Crin Antonescu.

Insusi faptul ca intrebarea a fost pusa arata sau, chiar mai mult, vrea sa puna lupa pe tensiunea din USL. Ruptura este aproape explicit sugerata, daca mai luam in calcul si procentele.

Victor Ponta este in fata lui Crin Antonescu - 17,8% la 14,7%, ceea ce alimenteaza cu siguranta curentul social democrat, deloc inconsistent, care doreste ca PSD sa aiba propriul candidat la presedintie. Ii alimenteaza cu siguranta si ambitiile lui Victor Ponta, "un secret" destul de bine cunoscut de altfel, ambitii foarte utile celor care vor sa-l vada plecat din fruntea PSD, ori ca locatar la Cotroceni, ori ca infrant indezirabil.

Si ca sa mai fie un lucru transat: George Maior, vehiculat drept posibil candidat surpriza al PSD, este acreditat cu numai 0,5% din intentiile de vot. Interesanta, in schimb, lipsa din sondaj a lui Sorin Oprescu.

Dar cadoul primit de Victor Ponta este unul otravit, as zice. Pe de-o parte, pentru ca atunci cand esti sus, ai de unde sa cazi. Si este foarte greu ca premierul sa scape de erodare, asa ca va fi usor ca urmatoarele sondaje sa stabileasca un trend descendent. Intamplator sau nu, Realitatea TV s-a apucat si ea sa lucreze intens la aceasta erodare.

Pe de alta parte, masurarea separata a celor doi lideri USL vrea sa arate cat are Crin Antonescu fara suportul electoratului PSD, care, nu-i asa, a optat in aceasta cercetare cu Victor Ponta. Si brusc, cifrele capata o alta conotatie, iar diferenta devine foarte mica, mult mai mica decat cea dintre PSD si PNL.

In felul acesta, cel zgandarit mi se pare mai degraba orgoliul liberalilor, dezamagiti poate de trendul descendent al lui Crin Antonescu si convinsi ca in procentele acestuia o mare parte vine de la electoratul disciplinat al PSD.

Ce ar trebui sa faca ei? Raspunsul sugerat devine clar daca ne uitam la intreg spectrul masurat. Primele doua locuri sunt in zona Puterii. Primii doi candidati sunt liderii actualei Puteri. Opozitia e faramitata, fragila, fara a da deocamdata impresia ca reuseste sa produca ceva cu adevarat viabil.

Si atunci ce ar fi daca unul dintre cei doi lideri ar ocupa zona Opozitiei, mai precis Crin Antonescu. Daca liberalii aflati acum in posturi bune, in administratie si deconcentrate, ar accepta sa plece in Opozitie, adica un sacrificu mare pentru o cauza si mai mare?

Dar daca facem un pas inapoi, si ne indepartam de lupta interna din USL si chiar din PSD, imaginea de ansamblu este a unei imense instabilitati. Daca ne raportam la intreg electoratul, nu numai la cei cu optiuni ferme, procentele potentialilor prezidentiabili sunt foarte mici, niciunul nu trece de 20%.

Avem in acelasi timp un procent foarte mare de nehotarati/demobilizati - o treime din electorat. Oamenii acestia pot fi masa critica pe care sa se bazeze un candidat surpriza, care sa atraga apoi si din votantii altor candidati.

Acest electorat provine in special din zona de dreapta, urbana cu studii cel putin medii. Si iata cum ajungem din nou la liderul lipsa al dreptei, la cel care sa reantreneze in joc electoratul demobilizat al dreptei. Un astfel de candidat ar putea, probabil, sa strice toate jocurile de acum si sa intoarca toate sondajele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta Antonescu presedintie sondaj , #Crin Antonescu