Cine se pune impotriva valului va fi strivit. Guvern neutru care sa faca alegerile anticipate Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 07:21
13299 citiri
Cine se pune impotriva valului va fi strivit. Guvern neutru care sa faca alegerile anticipate Interviu
Foto: Facebook/ Bruno Stefan

O detensionare inseamna un guvern neutru care sa faca alegerile anticipate. Orice compromis se va intoarce impotriva lui Iohannis, afirma presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", Bruno Stefan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bruno Stefan a explicat protestul masiv care a dus la caderea Guvernului: "S-a inflamat o lume, nu doar a celor tineri acum, ci si a celor care au fost tineri in Piata Universitatii si care s-au simtit prizonierii statului corupt. Revolta s-a manifestat impotriva coruptiei."

Bruno Stefan a vorbit si despre tentativele de deturnare a protestelor pe care le considera luate din manual, "un manual invechit de pe vremea comunistilor. Asa se facea in anii '80."

Cum a fost posibil sa vedem un protest atat de masiv, ca acela de marti seara, fara un organizator formal?

Am avut o emotie puternica, ea a dezvoltat sentimentul de solidaritate la cote pe care nu le-am mai vazut de 25 de ani. Si acest lucru a fost posibil prin intermediul retelelor de socializare. Si eu am primit pe Facebook apeluri de la zeci, sute de oameni, apeluri spontane, de la studentii mei, de la colegi.

S-a inflamat o lume, nu doar a celor tineri acum, ci si a celor care au fost tineri in Piata Universitatii si care s-au simtit prizonierii statului corupt. Era o revolta care mocnea si era nevoie doar de o scanteie. Revolta s-a manifestat impotriva coruptiei.

Cei care spun, ca Mirel Palada, ca a fost nemultumirea unor frustrati pentru ca nu a fost dat la o parte Ponta dupa prezidentialele de anul trecut gresesc. Este o revolta impotriva coruptiei devenita felul de a fi al statului. Si a fost suficient ca presedintele Iohannis sa spuna "coruptia ucide" pentru ca oamenii sa gaseasca in asta un argument.

A fost mai intai marsul durerii, apoi unul impotriva coruptiei. Daca nu ar fi fost demisii, protestele s-ar fi amplificat. Am remarcat insa si incercarile de deturnare esuate.

Care?

De exemplu incercarea de a arunca pisica in curtea Bisericii. Eu predau la facultate manipulare si propaganda si pot sa va spun ca a fost o incercare ca din manual luata, un manual invechit de pe vremea comunistilor. Asa se facea in anii '80.

Categoric reactia patriarhului a fost foarte proasta. Dar au fost si oameni ai Bisericii care au donat sange, care s-au rugat, au fost in spitale. Patriarhul are o problema veche de comunicare. Nemultumirea tasneste la adresa lui si pentru ca in campanie s-a implicat politic de partea coruptilor, a unui plagiator dovedit.

Dar, vedeti, tocmai pentru ca oamenii de la PSD stiu asta au incercat sa ghideze nemultumirea in directia aceea. Ea are un fond real, dar nu Biserica e vinovata pentru ce s-a intamplat acum. Deturnarea e ca la carte, dupa manualele propagandei socialiste: ura impotriva Bisericii distorsioneaza ura impotriva guvernatilor socialisti.

Se vorbeste despre trezirea unei generatii. S-au trezit tinerii?

Orice revolta poate fi numita trezire. Dar eu nu cred ca au dormit pana acum. Pur si simplu, nu au avut un motiv atat de puternic incat sa iasa in strada. Faptul ca, de exemplu, un caiet de sarcini pentru o autostrada a fost cu dedicatie nu avea cum sa antreneze o asemenea ura. Desi toti erau nemultumiti.

Tema "guvernantii ne duc la moarte" este atat de puternica in mintea cetatenilor incat apare o reactie de aparare, ca in fata unui cotropitor. Guvernatii s-au purtat ca trupe de ocupatie, niciunul nu se considera vinovat.

Guvernul a demisionat. Ce credeti ca asteapta in mod concret strada? Ce solutie politica?

Un guvern neutru. Unul din care sa nu faca parte UNPR sau cei care sunt la putere acum in general. Altfel, compromisul se va intoarce impotriva presedintelui. O detensionare inseamna un guvern care sa faca alegerile anticipate.

Revolta a schimbat cumva harta electorala, intentiile de vot. Pregatirea anticipatelor pe fondul cuplarii parlamentarelor cu prezidentialele peste 4 ani este o solutie care va da satisfactie multora. Sa nu uitam ca atat PSD, cat si PNL au propus recuplarea alegerilor.

Eu ma astept ca anticipatele sa fie o tema de luat in calcul la Cotroceni. Daca va fi un premier PSD, nemultumirile vor fi pe mai departe. Veti vedea ca toate numele vehiculate pentru premieri vor face lumea sa strambe din nas. Nu va fi ura, dar nici satisfactie si vor mai fi rabufniri.

Ar putea presedintele forta o solutie PNL?

Nu are majoritate pentru asta. Si sa reuseasca totusi cumva, nu va avea legitimitate, nu va trece nimic si nemultumirea va fi destul de mare. E drept ca macar PNL nu va incerca sa fure alegerile. PSD s-a identificat cu furtul alegerilor si nu are legitimitate sa le organizeze.

Poate fi PSD presat sa accepte alegerile anticipate?

Ar trebui sa inteleaga sa se suie pe val. Cine se pune impotriva valului va fi strivit. Ponta a venit la guvernare pe un val de ura, pe un val de ura pleaca. Ura e un element care schimba multe si nu vad de ce PSD si-ar atrage-o.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#proteste Bucuresti morti colectiv, #demisie guvern Ponta, #alegeri anticipate , #demisie