Demisia lui Ponta chiar NU a fost de ajuns. Si nici guvernarea Ciolos

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 16:22
7195 citiri

Scriam acum ceva mai mult de un an un text in care spuneam ca schimbarea din functia de premier a lui Victor Ponta nu este de ajuns pentru o schimbare profunda. Schimbarea tine de structuri, mai putin de oameni.

Anticipam asta: "Despre asta e vorba: schimbari punctuale de proceduri, de atentie la aplicarea legii si chiar de oameni care isi vor pierde functiile si libertatea. Vor fi, dar nu sunt de ajuns. Credeti ca se schimba mare lucru daca dispar Piedone, Oprea sau chiar Ponta? Da, oamenii sunt importanti, dar sunt rezultatul aceluiasi sistem."

Problema numarul 1 care limiteaza dezvoltarea Romaniei este SISTEMUL. Nu e nimic conspirationist si nici ceva controlat de vreo singura entitate.

SISTEMUL e acel lant in care partide politice castiga alegerile, numesc oameni (de multe ori fara legatura cu competenta) in fruntea unor institutii de stat, iar de acolo incep sa curga spre anumite firme contracte de stat. Mai mereu aceleasi firme.

Ca prin minune, tot firmele respective fie doneaza bani partidului/partidelor respective, fie (sau mai curand si) dau o mita consistenta unor lideri politici care i-au ajutat sa ia acele partide.

Cu bani veniti de la stat pe ruta aceasta, partidele reusesc sa ramana in alegeri, sa cumpere (direct, dar mai ales indirect, prin televiziuni si ziare aservite, propaganda puternica si asa mai departe) si, mai devreme sau mai tarziu, sa le castige. Si circuitul se reia.

Mai mult, controlul acestor partide e adanc inradacinat. Sistemul e monopolist si centralizat. Primarii sau presedintii de CJ rebeli, dar si alti sefi de institutii care contesta deciziile luate de un cerc mic din partidul conducator pot fi pusi la locul lor usor.

Taindu-li-se finantarile, care vin de la centru, pe criterii politice de cele mai multe ori. Chiar si posibilitatea cinstei este eliminata de cele mai multe ori.

Esti un primar de comuna si vrei sa dezvolti infrastructura? Ai nevoie de fonduri de la Consiliul Judetean sau, de cele mai multe ori, de la Ministerul Dezvoltarii. Trebuie sa dai si tu un contract unei firme legate de partidul celui care iti aloca bani. Altfel, nu vezi banii.

Poti fi un om care chiar vrea sa faca treaba, dar esti pus in fata unei dileme morale: Sa "smenuiesti" licitatia asta pentru a castiga "cine trebuie" si astfel sa-ti ajuti localitatea sau sa fii corect si sa nu poti face treaba? Da, sistemul are mecanisme perverse. E un lant de obligatii, constrangeri, complicitati.

S-a schimbat ceva in SISTEM in anul in care nu-l mai avem premier pe Victor Ponta?

Unele lucruri s-au schimbat intr-adevar in bine si nu ar trebui negate, chiar in norul asta de propaganda politica preelectorala.

Citeste si Ce a schimbat Guvernul Ciolos (I)

Ce a facut Guvernul Ciolos (II) - de la Fonduri si Sanatate la Munca si Mediu

Transparenta face licitatiile mai greu de "manarit". Concursurile pentru directori de scoli (cu toate problemele si imperfectiunile unor asemenea procese) si pentru managerii de spitale elimina o mare parte din politizarea acestor sisteme, reformele din domeniul social reduc putin din influenta factorului politic, debirocratizarea la fel si asa mai departe.

Anticoruptia (cu re-nominalizarea Laurei Codruta Kovesi un punct foarte important) a avut rolul sau important.

Dar, in mare, fundamentele sistemului au ramas la fel. Acest Guvern, cu mandatul sau limitat, nu a avut puterea, timpul, legitimitatea si forta de a le schimba. A adus imbunatatiri, a "lovit" intr-adevar sistemul in unele locuri, dar a fost mai curand un "guvern de management". Nu unul care sa transforme profund tara.

De multe ori, un guvern de management bun, dar au fost si ministri care au fost slabi manageri, sub nivelul unora din Guvernul Ponta.

Progresele in domeniul licitatiilor de stat au fost minore si insuficiente pentru a schimba realitatea: Cele mai multe licitatii sunt tot castigate de "cine trebuie". De firme conectate la principalele partide. Iar o parte din bani ajung in buzunarele unor politicieni care DEFORMEAZA sistemul politic si stramba democratia cu ajutorul lor.

Cu exceptia catorva chestiuni aratate mai sus, s-au schimbat putine in privinta politizarii administratiei.

Un partid ajuns la putere poate numi oameni dupa propriul sau plac, cu zero criterii, in cele mai multe dintre pozitiile publice din tara asta, in continuare. Reforma administratiei mai are de asteptat.

Foarte important, nu s-a schimbat nimic structural, important, in modul in care banii de la centru (Guvern) sunt repartizati catre teritoriu.

In continuare, nu exista criterii extrem de clare dupa care acestia sunt dati. Cand vor pleca "tehnocratii", ministrii care vor veni (ma gandesc in special la Ministerul Dezvoltarii) vor trebui, de voie, de nevoie, sa dea bani tot catre partidele care ii sustin.

Sistemul e controlat de la centru, greu pot aparea "atomi liberi"

Mergand mai departe, sistemul administrativ din Romania este in continuare foarte centralizat si, as putea adauga, prost alcatuit.

Reforma administratiei nu a putut fi facuta in acest an si ramane una dintre marile probleme ale Romaniei. Decizia este de cele mai multe ori departe de cetatean, ceea ce sigur ca afecteaza atat viata de zi cu zi a cetateanului, cat si functionarea institutiilor sale.

Insasi organizarea entitatilor administrative-teritoriale pune probleme, de la costurile cu gestionarea unor comune practic depopulate pana la dificultatile in atragerea fondurilor europene, cauzate si de dimensiunile mici ale judetelor.

Nu in ultimul rand, sistemul politic din Romania ramane in continuare, in ciuda reformei mai degraba pozitive din 2015, mai degraba monopolist, cu posibilitati reduse pentru micile partide nou-aparute.

Una dintre cele mai mari probleme ale sale este alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, care permite unei minoritati a populatiei sa isi impuna vointa asupra populatiei.

Sunt multe lucruri care au facut ca, in ciuda unor imbunatatiri, SISTEMUL sa ramana in picioare. Demisia lui Ponta n-a fost de ajuns si nici guvernarea Ciolos n-a fost de ajuns.

E nevoie de multi ani, multa vointa politica si multa viziune pentru ca acest sistem sa fie ingenuncheat si sa nu mai paralizeze dezvoltarea Romaniei.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#sistem guvern Ciolos , #demisie