Ar trebui sa demisioneze Victor Ponta?

Sambata, 06 Iunie 2015, ora 13:36
17647 citiri
Ar trebui sa demisioneze Victor Ponta?
Foto: Facebook / Victor Ponta

Decizia procurorilor DNA de a-l pune sub urmarire penala pe premierul Victor Ponta pentru fapte de coruptie a impartit Romania in doua tabere - una care ii cere demisia, condusa de presedintele Klaus Iohannis, iar cea de a doua care respinge categoric aceasta idee, condusa de Victor Ponta insusi.

Astfel, Romania se dovedeste inca o data ca ramane o "democratie originala", pentru ca in nicio alta tara membra a Uniunii Europene un oficial acuzat de fals, evaziune fiscala si spalare de bani nu ar mai ramane in functie, primii care i-ar cere sa plece fiind chiar colegii sai de partid sau de guvern, care nu si-ar dori sa fie suspectati de alegatori ca tolereaza asemenea fapte.

Presedintele Klaus Iohannis ii cere lui Victor Ponta sa demisioneze pentru a nu duce tara intr-o criza politica prelungita. La randul lor, liderii PNL ii cer premierului sa plece pentru ca "a devenit incompatibil moral si politic pentru functia de prim-ministru".

"Acest gest nu poate astepta. Orice intarziere este de natura a pune Romania intr-o postura ingrata in relatia cu partenerii internationali. Nu avem de a face cu tematica politica, asa cum incearca sa prezinte situatia Victor Ponta, ci cu acuzatii de o maxima gravitate, care, pana la lamurirea lor, afecteaza grav credibilitatea interna si externa a Guvernului si fac, din aceasta perspectiva, extrem de dificila continuarea actului de guvernare, in conditii de eficienta si buna reprezentare", sustin liderii PNL.

PNL il vrea pe Ponta plecat de la Palatul Victoria: A intins la maximum coarda

Pe de alta parte, vineri, premierul Victor Ponta a fost deja pus sub urmarire penala de procurorii DNA pentru faptele comise in perioada in care a fost avocat, pentru care nu este nevoie de avizul Camerei Deputatilor. Ce se intampla daca procurorii il pun pe seful Executivului sub control judiciar pentru 60 de zile? Cat de umilitor pentru Romania va fi ca agentiile de presa internationale sa transmita o data la cateva zile imagini cu seful Guvernului care iese de la Politie sau de la DNA, unde ar fi chemat sa dea explicatii despre cum a incalcat legea in mod flagrant, in interes propriu?

Ce credibilitate mai are un astfel de premier si un guvern care se arata solidar cu el? Ministrul Apararii, Mircea Dusa, si ministrul de Justitie, Robert Cazanciuc, ambii colegi de partid cu Victor Ponta, au declarat public ca premierul nu trebuie sa demisioneze, principalele argumente tinand de rezultatele guvernarii.

Cei doi inalti oficiali romani care nu inteleg gravitatea acuzatiilor si probelor aduse de procurorii DNA negociaza cu omologii lor europeni sau din statele membre NATO, se lupta pentru ridicarea MCV. Cum este privit Guvernul Romaniei peste hotare, cu asemenea reprezentanti?

In plus, faptul ca premierul acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani refuza sa demisioneze desi presedintele tarii i-a cerut public acest lucru are si efecte economice importante, prima consecinta directa fiind deprecierea leului. Vineri, moneda nationala a scazut cu 0,7%, iar dobanda la obligatiunile pe 5 ani a crescut cu 8 puncte de baza.

"Dupa declaratia domnului prim-ministru cresc la cer sansele de a intra in Schengen si ridicarea MCV", a comentat ironic analistul economic Florin Citu. "Investitorii se vor bate intre ei sa nu piarda sansa de a investi intr-o tara administrata de un guvern cu un ministru de Finante arestat preventiv (Darius Valcov - n.red.) si un premier urmarit penal. Este clar ca politicienii romani se gandesc la binele nostru, nu la interesul personal. Multumim", a mai scris acesta pe Facebook.

Ponta, urmarit penal: Scenarii pentru economie si ce pericol pandeste

Victor Ponta este si seful Guvernului Romaniei, si deputat. El gestioneaza de la cel mai inalt nivel banii publici, voteaza legi, este membru in Consiliul de Aparare a Tarii, reprezinta tara la reuniuni externe, negociaza in numele Romaniei. Cum poate un om care, potrivit probelor prezentate public de procurori si de mass-media a incalcat legea in mod flagrant, sa isi indeplineasca responsabilitatile in interes national?

Ce spun sustinatorii lui Victor Ponta

Si totusi, Victor Ponta a anuntat public ca nu va demisiona, desi in urma cu cateva luni declara public ca va face acest lucru daca va fi pus sub urmarire penala. Ca si in cazul scandalului de plagiat, premierul s-a razgandit.

Liderul PSD sustine ca este nevinovat si doar Parlamentul care l-a numit il poate si demite. Sigur, conform legii asa este, dar politicienii au la indemana si demisia de onoare.

Imediat ce DNA l-a invinuit oficial, PSD a strans randurile in jurul lui Victor Ponta. Liderii judeteni, europarlamentarii, ministrii PSD au transmis numeroase mesaje prin care ii cer premierului sa nu demisioneze, iar principalele argumente sunt legate de realizarile economice ale Executivului condus de liderul lor de partid, desi nu acesta este subiectul anchetei DNA.

Luni, Comitetul Executiv al PSD se va reuni din nou, dar este de asteptat ca, la fel ca in cazul lui Liviu Dragnea, sa faca scut in jurul lui Victor Ponta, care, cel mai probabil, nu va demisiona.

Liderii PSD, convocati luni la sedinta Comitetului Executiv. Se discuta cazul Ponta

Pe de alta parte, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (PLR), i-a reamintit lui Klaus Iohannis ca si el a beneficiat de prezumtia de nevinovatie si a sustinut ca nu trebuie sa ne intoarcem "la instabilitate politica, la guverne facute pe genunchi".

"Ar fi potrivit ca domnul Iohannis sa-si aminteasca ca in toamna anului trecut a cerut votul concetatenilor sai in timp ce era trimis in judecata. Peste sase milioane de cetateni i-au acordat atunci prezumtia de nevinovatie si l-au ales ca presedinte al Romaniei. S-ar cuveni ca domnul Iohannis sa le imite exemplul si sa-i acorde domnului Ponta aceeasi prezumtie. Altfel, mandatul sau ar fi pus definitiv sub semnul partizanatului politic", i-a transmis Tariceanu presedintelui.

Vor mai putea colabora institutional un premier acuzat de coruptie si un presedinte care i-a cerut demisia. La anul vor fi alegeri locale si parlamentare. Aveti incredere ca ele vor corecte, daca sunt organizate de un guvern condus de Victor Ponta?

Ziare.com va invita sa va spuneti parerea prin vot: Credeti ca Victor Ponta ar trebui sa isi dea demisia, asa cum i-a cerut presedintele?

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Ponta demisie, #Ponta urmarit penal , #DNA