Coruptia in Romania - adevarul incomod al lui Ponta

Joi, 18 Iunie 2015, ora 07:38
11992 citiri
Coruptia in Romania - adevarul incomod al lui Ponta
Foto: Arhiva Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie ii urmareste penal in mod sarguincios pe primari, judecatori si oameni de afaceri, intr-un ritm fara precedent. Insa acum si-au fixat privirile pe cea mai mare tinta: prim-ministrul Victor Ponta.

Intr-un articol pentru Open Democracy, Stephen McGrath (jurnalist freelancer care traieste la Bucuresti si scrie si pentru The Indepedent) relateaza ca premierul roman a ratat o audiere de catre procurorii anticoruptie, luni, dupa ce la inceputul lunii fusese chemat la sediul DNA.

Sursa citata aminteste ca Ponta a anuntat pe contul sau de Facebook faptul ca a mers in Turcia pentru o operatie complicata la genunchi, avocatul premierului cerand procurorilor sa amane audierea.

Dupa ce presedintele PSD, care se bucura de o majoritate confortabila in Parlament, a fost chemat la audieri la DNA, Legislativul a blocat cererile procurorilor de a ridica imunitatea parlamentara a lui Ponta, iar vineri parlamentarii au votat impotriva unei motiuni de cenzura depusa de catre Opozitie.

Imunitatea lui Ponta inseamna ca DNA il poate ancheta doar pentru activitati dinainte de a deveni prim-ministru, cand era inca avocat. Presedintele tarii, Klaus Iohannis, a cerut de mai multe ori demisia lui Ponta, de cand au fost facute publice acuzatiile, insa pana acum premierul a refuzat sa plece, aminteste sursa citata.

De asemenea, Open Democracy citeaza declaratia lui Klaus Iohannis dupa ce parlamentarii au respins cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Victor Ponta, precum si acuzatiile procurorilor anticoruptie privind activitatea premierului la firma de avocatura a lui Dan Sova.

Saptamana trecuta, Parlamentul a incercat sa treaca 22 de modificari la Codul Penal, care ar putea sa faca mult mai grea ancheta penala in cazurile de coruptie.

DNA, "biciul" coruptiei

McGrath sustine ca "prea mult timp elitele romanesti s-au bucurat de rasfatul castigurilor personale deseori prin mijloace ilicite, fara a fi trase la raspundere". Insa, in ultimii ani, Romania, numita "una dintre tarile europene cel mai afectate de coruptie", a desfasurat o campanie anticoruptie care a dus la condamnarea a peste o mie de persoane doar in ultimul an.

Biciul are forma DNA, care a dus la condamnarea pentru coruptie a numerosi politicieni, judecatori, procurori si oameni de afaceri, ajungand la un nivel de aproape 10 ori mai mare ca in 2006.

Victor Ponta este primul premier in functie care este anchetat, asa incat nimeni nu pare sa fie imun. Initial, grupul de lucru al DNA a mers peste personaje mai mici, insa in cele din urma si-a indreptat atentia catre cazuri de mita la nivel inalt, mai mari de 10.000 de euro.

Cristian Ghinea, director al Centrului Roman pentru Politici Europene, spune ca "DNA nu a pierdut cazurile cand vine vorba de marii pesti. Presupun ca reflecta asupra dovezilor destul de bine inainte de a trimite cazul la tribunal".

Stephen McGrath noteaza ca Ponta nu era strain nici pana acum de scandaluri de coruptie, insa a supravietuit pana acum in mlastina politica a Romaniei. In luna decembrie 2014, Ponta a renuntat la teza sa de doctorat, dupa ce fusese acuzat de plagiat acum doi ani si jumatate.

Ghinea crede ca, daca va fi condamnat pentru coruptie, Ponta isi va incheia cariera: "Cred ca presiunea din interioriul partidului va fi suficient de mare pentru a-i incheia cariera. Vom avea un prim-ministru mergand la tribunal si raspunzand la intrebari, va fi o mare rusine pentru guvern si pentru partid".

"Va fi mai mare decat condamnarea lui Nastase, deoarece el (Ponta - n.red.) este prim-ministrul in functie", mai spune Ghinea, aratand ca in cazul lui Nastase a fost un impact mai mare, deoarece a fost o noutate absoluta in acel moment.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Open Democracy Ponta coruptie, #Ponta coruptie Romania , #DNA