Cu gandul la Ponta? Cinci deputati vor sa scoata din Codul Penal conflictul de interese

Marti, 09 Iunie 2015, ora 23:41
3844 citiri
Cu gandul la Ponta? Cinci deputati vor sa scoata din Codul Penal conflictul de interese

Dupa ce a fost scapat de colegii din coalitia de guvernare de inceperea urmaririi penale si a ramas cu imunitatea de parlamentar, deputatul PSD Victor Ponta s-ar putea bucura de o noua prevedere legala, respectiv o modificare in ce priveste conflictul de interese.

Astfel, cinci deputati au initiat un proiect de lege ce vizeaza dezincriminarea conflictului de interese, exact infractiunea pentru care DNA a cerut ridicarea imunitatii lui Ponta si caz in care s-a dat un vot in Camera Deputatilor, marti dimineata, scrie Gandul.

In plus, sustine sursa citata, proiectul nu doar ca a fost introdus pe ordinea de zi tocmai marti, ci printre initiatorii sai nu figureaza niciun parlamentar de la PNL.

Deputatii PSD Ciprian Nica si Victor Roman, Aurelian Ionescu de la PC, Marton Arpad de la UDMR si Ion Marocico, reprezentant al minoritatilor, sunt cei cinci care stau in spatele acestui proiect de lege, initiat inca din luna mai 2014, fiind apoi adoptat tacit, dupa ce anterior a primit doar avize negative, pe 30 martie, de catre Senat.

Astfel, deputatii vor introducerea a doua modificari la Codul Penal, care ar urma sa dezincrimineze conflictul de interese, daca proiectul de lege va trece. Concret, parlamentarii vor putea sa isi angajeze rudele la cabinetele lor si, in cazul lui Victor Ponta, vor putea sa numeasca in functii chiar si persoane cu care anterior s-au aflat in raporturi comerciale cu obtinere de foloase - asa cum premierul este acuzat ca a facut cu fostul ministru Dan Sova.

Unul dintre initiatori, Ion Marocico, sustine insa ca proiectul de lege nu are legatura cu Victor Ponta: "Din punctul meu de vedere, proiectul de lege n-are nicio legatura cu acuzatia adusa domnului Victor Ponta, era facut din 2014 si nici nu se stia de asta. Cand a fost gandit acest proiect, cu aceste modificari referitoare la conflictul de interese, a fost gandit mai mult, nu pentru Victor Ponta, ci sa putem imbunatati sistemul, foarte multa lume se plange de faptul ca le este frica sa angajeze, ca este imposibil".

In plus, deputatul precizeaza, asemenea colegului conservator Aurelian Ionescu, ca legea in acest caz nu ar urma sa se aplice retroactiv, deci nu ar influenta in vreun fel cazul lui Victor Ponta.

Ponta a fost salvat de colegi - Deputatii nu i-au ridicat imunitatea

Camera Deputatilor a votat, marti, impotriva urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, premierul declarandu-se multumit de rezultatul votului.

Vineri, premierului i s-a comunicat oficial ca este suspect in dosarul Rovinari-Turceni al senatorului PSD Dan Sova, pus sub control judiciar dupa ce Senatul a respins arestarea sa preventiva. In acest dosar, Victor Ponta este acuzat de fals in inscrisuri, evaziune fiscala si spalare de bani.

144 de alesi, in vizorul Parchetului pentru conflict de interese

Tot marti, Parchetul General a trimis Parlamentului o adresa prin care a solicitat documente cu privire la 144 de alesi care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proiect lege dezincriminare conflict interese, #initiativa conflict interese, #Ponta vot conflict interese , #DNA