Insurectia lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 09:26
6160 citiri
Insurectia lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Sau despre cum s-a baricadat Victor Ponta la Victoria. Prim-ministrul Romaniei, oricat de ciudat ar suna, a inceput organizarea unei lupte de gherila pentru a-si pastra postul din Palatul Victoria.

In opinia mea, e o actiune riscanta din start, oricare i-ar fi sfarsitul, oriunde ar fi dreptatea. Tocmai pentru ca in joc este pusa notiunea de justitie si de suveranitate.

Dar si daca dreptatea si adevarul s-ar afla la Victor Ponta si sustinatorii sai, forma de aparare pe care si-a organizat-o premierul pare foarte greu de imaginat. Pentru ca si, daca va castiga razboiul, in calitatea lui de premier al unei tari unde se petrec astfel de lucruri - toate pentru care echipa sa se considera o "victima" fara nicio vina, el va fi primul care va trebui sa isi dea demisia.

Dar, pana acolo, ghinionul lui Ponta e ca actiunea pe care a declansat-o aduce prea mult cu o insurectie.

Pentru ca istoria se scrie in mod grosier, iar cand se face astfel poti sa afli, de exemplu, ca au existat eroi care au castigat razboiul, dar au pierdut alegerile sau, mai ironic, in stilul lui Hanibal, poti sa castigi toate bataliile, dar sa pierzi razboiul fara sa fi fost infrant in lupta directa.

Cam intr-o astfel de situatie se afla domnul Victor Ponta. Sau cum a spus liderul UDMR - intr-o "situatie imposibila".

Problema e ca prin deciziile pe care le ia, prin aliantele politice la care a inceput sa lucreze, prin modul in care va pozitiona anumite institutii publice si, mai ales, prin temele pe care le va imbratisa in discursul public, Victor Ponta intinde tot mai mult arcul cu care, intr-un final, va fi fortat sa traga.

Victor Ponta ii are de partea lui pe multi dintre cei care cred ca DNA ajuta PNL sa ajunga la guvernare. O teza folosita preventiv si de Ponta in ultimele luni. Unii, desi spun ca premierul ar trebui sa plece, pe cat de repede se poate, infiereaza public implicarea "structurilor" statului in procesul politic. Onorabila atitudine.

Doar ca Ponta nu a facut nimic pana acum, ori mult prea putin, pentru a-i pune capat.

Sau poate ca Victor Ponta vrea sa spuna ca abia acum incepe lupta cu "structurile" statului, pentru ca doar acum au scapat de sub orice fel de control, nu doar politic.

Ceva mai voalat cam asta spune si corul de aplaudaci din jurul liderului PSD - Calin Popescu Tariceanu, Serban Nicolae sau Eugen Nicolicea - cand imbratiseaza teza loviturii de stat pe care ar da-o azi institutiile de forta.

Transferul, pe surse, al ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, de la PSD la UNPR, ridica si mai multe intrebari in legatura cu viitorul social democratilor, dupa ce "cazul Sova & Ponta" se va fi incheiat.

Pentru ca, daca PSD va merge pana la capat in inclestarea cu institutiile statului pentru sustinerea lui Ponta, UNPR are sanse sa apara intr-un final un partid mai frecventabil decat clanul din jurul premierului.

Pentru a castiga razboiul in care s-a aruncat, Victor Ponta ar trebui sa fie un mare politician si sa faca politica pe masura realitatii societatii romanesti. Cine poate crede intr-un astfel de scenariu va gasi resurse sa-l urmeze pe Victor Ponta pana la capat.

Pentru ei exista scenariul care explica inlaturarea premierului cu ajutorul DNA-SRI ca o razbunare din partea celor care incepusera sa se teama de succesul tot mai mare al Guvernului Ponta.

In acest caz, Victor Ponta ar trebui sa fie primul care sa isi doreasca alegeri anticipate. O varianta despre care are rost sa vorbesti doar din perspectiva teoretica, intrucat in realitate nu se va intampla niciodata ca alesii sa renunte de bunavoie la un an si ceva de mandat. Vor vota orice, oricum, numai sa nu ajunga acolo.

O insurectie are succes, insa, daca e sustinuta de mase populare si starneste valuri de empatie si simpatie. Victor Ponta e sustinut deocamdata de un grup de fideli care se radicalizeaza pe zi ce trece. Va afla daca si de o majoritate parlamentara.

Indiferent de votul la motiunea de cenzura, singura sansa de a supravietui politic pentru Ponta va fi iesirea cat mai rapida din calitatea de premier suspect pus sub urmarire penala. Norocul lui Ponta ca poate sa faca asta in cel putin doua moduri. Inca are libertatea de a alege.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Victor Ponta urmarit penal, #Victor Ponta suspect, #Victor Ponta demisie , #DNA