Kovesi, despre urmarirea penala a lui Ponta: Citarea s-a facut cu mai multe zile in urma (Video)

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 14:14
11580 citiri
Kovesi, despre urmarirea penala a lui Ponta: Citarea s-a facut cu mai multe zile in urma (Video)
Foto: B1TV

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, vineri, ca Victor Ponta fusese citat legal la DNA in urma cu mai multe zile, inceperea urmaririi penale in dosarul in care este acuzat de mai multe fapte de coruptie fiind decisa la inceputul lunii mai cu privire la fapta.

Kovesi a respins ideea ca Victor Ponta a fost chemat astazi la DNA pentru ca tot astazi PNL a depus motiune de cenzura.

"Nu are nicio legatura citarea cu evenimente publice", a subliniat procurorul sef al DNA.

Laura Codruta Kovesi a mai afirmat ca, asa cum scrie si in comunicatul de presa al DNA, anumite indicii si probe au fost obtinute dupa administrarea unor mijloace probatorii in luna aprilie. "S-a inceput urmarirea penala in rem la inceputul lunii mai", a mai declarat procurorul sef al DNA.

Intrebata daca este de parere ca premierul ar trebui sa isi dea demisia, Laura Codruta Kovesi a raspuns: "Nu comentez", adaugand ca DNA asteapta "raspunsul oficial" al Camerei Deputatilor cu privire la solicitare de avizare a inceperii urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese.

De asemenea, intrebata de jurnalisti daca este doar o coincidenta faptul ca Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala chiar in ziua depunerii motiunii de cenzura, procurorul sef al DNA a respins inca o data existenta unei legaturi intre cele doua evenimente.

"Nu este nicio coincidenta. Procurorii isi vad de treaba, avem 7.000 de dosare si doar 86 de procurori (...) Citarea s-a facut in mod legal cu mai multe zile in urma. Procurorii isi fac treaba", a mai declarat procurorul sef al DNA.

Declaratiile au facut facute inainte de intalnirea procurorului sef al DNA cu prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, prezent in vizita la Bucuresti.

La finalul discutiei, Laura Codruta Kovesi a raspuns din nou la intrebarile jurnalistilor, subliniind faptul ca in acest dosar s-a inceput urmarirea penala in rem inca din data de 6 mai.

"Nu am discutat cazuri concrete. Am discutat in general despre MCV (...) Nu s-a discutat despre niciun caz individual, ci despre modificari de legislatie", a mai punctat procurorul sef al DNA, referindu-se la dialogul purtat cu oficialul european.

De asemenea, Laura Codruta Kovesi a respins inca o data ideea ca DNA ar fi inceput urmarirea penala pe numele lui Victor Ponta intentionat astazi, chiar in ziua in care PNL a depus motiunea de cenzura.

"Nu exista niciun fel de legatura. Este o pura speculatie pe care vreau sa o infirm total", a subliniat Laura Codruta Kovesi.

Ponta nu-si da demisia: Doar Parlamentul ma poate demite. Un procuror DNA nu e deasupra tuturor

Premierul Victor Ponta a fost audiat, vineri, la DNA in dosarul Sova. Liderul PSD s-a prezentat la audieri insotit de avocat, iar la final a anuntat ca are calitatea de suspect. Este pentru prima data dupa 1989 cand un premier in functie este audiat la DNA si pus sub urmarire penala.

Premierul Ponta, audiat la DNA in dosarul lui Sova

Intr-un comunicat remis presei de DNA se precizeaza ca Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Avocatul Ponta, acuzat de DNA inclusiv de fals in acte prin metoda copy-paste

De asemenea, procurorii DNA au cerut Camerei Deputatilor avizul necesar pentru urmarirea penala a lui Victor Ponta pentru conflict de interese. Conform Constitutiei, membrii Guvernului nu pot fi urmariti penal fara avizul camerei din care fac parte sau al presedintelui pentru fapte savarsite in exercitiul functiei lor.

DNA cere aviz pentru ridicarea imunitatii lui Victor Ponta

Conform art. 109 din Constitutie: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie".

La scurt timp dupa aparitia comunicatului DNA, presedintele Klaus Iohannis l-a chemat la Palatul Cotroceni pe Victor Ponta si dupa discutiile purtate cu acesta a anuntat public ca ii cere demisia.

Iohannis l-a chemat pe Ponta la Cotroceni si i-a cerut demisia

Premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca nu intentioneaza sa isi dea demisia.

"Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Kovesi Ponta urmarit penal, #Kovesi Ponta DNA , #DNA