Liderul PPE vrea ancheta fara oprelisti in cazul Ponta: Suntem revoltati!

Marti, 09 Iunie 2015, ora 10:13
2749 citiri
Liderul PPE vrea ancheta fara oprelisti in cazul Ponta: Suntem revoltati!
Foto: Facebook/Joseph Daul

Liderul PPE Joseph Daul avertizeaza ca un guvern nu trebuie sa se foloseasca de majoritatea parlamentara in interesul sau si ca situatia din Romania e monitorizata de partenerii europeni, care se asteapta ca Parlamentul Romaniei sa dea posibilitatea procurorilor de a continua ancheta in cazul Ponta.

Presedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, critica actiunea deputatilor juristi de a respinge cererea de incepere a urmaririi penala a premierului Victor Ponta, spunand ca Parlamentul incearca obstructionarea Justitiei.

De asemenea, Daul avertizeaza ca un guvern nu trebuie sa se foloseasca de majoritatea parlamentara in propriul interes si ca situatia este monitorizata cu atentie de partenerii europeni.

Situatia premierului urmarit penal ajunge la Strasbourg - cand ar putea dezbate PE criza din Romania

"Suntem revoltati de tentativele Comisiei Juridice a Parlamentului Romaniei de a impiedica Justitia sa isi indeplineasca atributiile in ceea ce priveste anchetarea faptelor penale de care este acuzat prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta.

Ne asteptam ca plenul Parlamentului Romaniei sa ofere posibilitatea procurorilor de a continua investigatiile fata de prim-ministrul Victor Ponta. Parlamentul nu ar trebui sa fie niciodata un obstacol in calea infaptuirii justitiei.

De asemenea, reprezentantii Guvernului nu ar trebui sa se foloseasca de majoritatea parlamentara pentru propriul interes. Vom monitoriza cu atentie angajamentul Guvernului Romaniei de a respecta domnia legii si independenta justitiei, precum si de a combate cu fermitate coruptia din Romania", transmite presedintele Partidului Popular European, intr-un comunicat de presa.

Joseph Daul mai spune ca "este inacceptabil ca ministrul Justitiei si prim-ministrul unui stat membru al Uniunii Europene sa ameninte protestarii pasnici cu sanctiuni penale".

"Libertatea de expresie este garantata in Uniunea Europeana. Oamenii care vor sa isi exprime public nemultumirile fata de un prim-ministru acuzat oficial de fapte grave de coruptie nu trebuie impiedicati sa faca acest lucru. Facem apel la autoritatile locale sa autorizeze orice forma de exprimare pasnica a cetatenilor din Romania", adauga liderul PPE.

Liderul Grupului PPE din Parlamentul European, reactie ferma: E inacceptabil ca PSD blocheaza anchetarea lui Ponta

Luni, liderul grupului PPE, Manfred Weber, a cerut in plenul de la Strasbourg, la propunerea Delegatiei Romaniei, ca situatia premierului Victor Ponta, fata de care s-a cerut inceperea urmaririi penale, sa fie discutata in Parlamentul European, presedintele PE, Martin Schulz, propunand ca subiectul sa fie discutat in LIBE.

"Situatia din Romania este ingrijoratoare. Este inacceptabil ca PSD vrea sa blocheze cercetarile. Directia Nationala Anticoruptie trebuie lasata sa investigheze spre a aduce lumina in cazul acuzatiilor grave aduse lui Ponta", a declarat Manfred Weber.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca subiectul sa fie discutat in comisia de specialitate (Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne), precum si in Conferinta liderilor grupurilor parlamentare, inainte de a fi discutat in plen.

Cazanciuc ameninta liderii PNL cu raspunderea penala, daca cer demiterea Guvernului

"Este inadmisibil ca premierul si ministrul Justitiei sa ameninte liderii opozitiei si sa intimideze cetatenii care doresc sa participe la demonstratii prin care cer demisia lui Victor Ponta", a afirmat copresedintele Delegatiei romane in grupul PPE Theodor Stolojan.

Cazul Ponta, pe repede inainte in Parlament: Premierul, salvat de Comisia Juridica - ce amenintari a lansat

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, solicitarea privind inceperea urmaririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor este dezbatut marti dimineata in sedinta de plen a Camerei.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#PPE Ponta urmarire penala, #reactie PPE Ponta Parlament justitie , #DNA