Misterele adanci ale unui concediu medical in "liniste si odihna". Mai avem premier? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 12:40
12541 citiri
Misterele adanci ale unui concediu medical in "liniste si odihna". Mai avem premier? (Opinii)
Foto: Arhiva Facebook/Victor Ponta/Fundatia Stanga Democrata

Ca dl Ponta a ales Turcia pentru interventia chirugicala la genunchi, cu toata simbolistica aferenta acestei alegeri, este un fapt intors deja pe toate fetele, deci nu cred ca mai merita discutat.

Raman insa cateva mistere ale acestei interventii care mi se par cu mult mai problematice decat gestul unui premier care umileste medicii din tara lui.

Si aceste mistere pornesc de la starea reala a lui Victor Ponta. Teoretic, stim ca a fost operat la spitalul familiei Erdogan din Turcia, unde ar fi ajuns cu avionul presedintelui Erdogan, dar o informatie oficiala, institutionala, cu antetul Guvernului, pe aceasta tema nu exista.

Mai stim cate ceva despre diagnostic, dar din nou nu oficial, ci de la medicul Ion Bogdan Codorean care l-a insotit pe premier in Turcia si a oferit apoi un interviu in exclusivitate unei publicatii, nu o conferinta de presa.

Ceea ce as fi asteptat eu ar fi fost ceea ce se intampla intotdeauna cand un inalt demnitar al unei tari este supus unei interventii chirurgicale sau este pur si simplu spitalizat: echipa de medici sau macar purtatorul de cuvant al spitalului organizeaza periodic cate o conferinta de presa sau emite macar comunicate periodice referitoare la diagnosticul precis si starea pacientului.

Si asta nu pentru a satisface vreo pofta de senzational a presei si a publicului, ci pentru ca starea exacta de sanatate a unui inalt demnitar, in acest caz chiar seful Guvernului, este de maxim interes public.

Secretul acesta total este absolut nefiresc si chiar ingrijorator. Iar lipsa de transparenta nu poate decat sa iste suspiciuni referitoare inclusiv la diagnosticul real, cu atat mai mult cu cat cele relatate de dr. Codorean nu se prea potrivesc cu felul in care se prezenta dl Ponta inainte de operatie. Nu contest ca avea o problema la genunchi. L-am vazut schiopatand usor, uneori chiar insesizabil de usor.

Cei care se pricep spun ca, in cazul unui diagnostic atat de complex ca acela prezentat de dr. Codorean, dl Ponta de-abia ar fi putut sa mai puna piciorul in pamant. Nu am vazut asa ceva.

Si atunci ma gandesc la motivele plecarii in Turcia, dincolo de liniste si odihna. Cu atat mai mult cu cat dl Ponta nu este doar premier, ci si urmarit penal, care a plecat din tara fix in ziua cand ar fi trebuit sa se prezinte la DNA. O fi de mirare zvonul insistent ca dl Ponta e de fapt fugit din tara ca sa scape de ancheta?

Dl Ponta intelegem ca ar fi fost operat in clinica familiei Erdogan, presedintele turc care nu este exact un model de mentalitate democratica si transparenta. Mai pe romaneste clinica unde se trateaza premierul turc este extrem de bine securizata, inclusiv din punct de vedere informational. Daca vreti sa faceti o comparatie, o puteti face linistiti cu spitatlul unde se trata Ceausescu.

Sigur ca biletul de iesire din spital va scrie un diagnostic si presupun ca el se va potrivi cu ceea ce ni s-a spus. Dar ma pot intreba daca si cu realitatea? Poate ca da, dar in conditiile acestei secretomanii oare nu am motive sa suspectez ca asistam la un nou episod "glontul din gat".

Daca atunci scopul ar fi fost sa-l tina pe Adrian Nastase inca un timp departe de puscarie, acesta ar putea fi menit sa-l tina pe premier departe de procurorul Uncheselu.

Dar, dupa ce dr Serban Bradisteanu a incasat o condamnare penala pentru acel episod, nu stiu cati medici romani mai sunt dispusi sa se joace cu focul unor diagnostice umflate care pot fi socotite obstructionare a Justitiei.

Una e sa declare ceva pentru un ziar, citand la randul tau colegi turci, si alta e sa puna parafa pe o hartie oficiala. Dar in Turcia, in spitalul lui Erdogan, nu cred ca DNA poate ancheta ceva. De asta cred ca a fost aleasa Turcia.

Dar nu numai in privinta starii dlui Ponta nu exista informatii. Nu exista niciun comunicat oficial, institutional, cu antet privind interimatul lui Gabriel Oprea, atributiile pe care le are, durata.

Guvernul nu e firma dlui Ponta sa anunte pe Facebook cine tine cheile cat e el plecat. E o institutie publica finantata de oamenii care au dreptul sa stie cine sta in capul mesei.

Vad ca dl Dragnea conduce comunicarea dincolo de Facebook. In ce calitate? Ministru nu mai e. Presedinte executiv PSD nu mai e. Inteleg ca e prieten. Frumos, dar asta nu e calitate oficiala.

Comunicarea publica nu e optionala, nu e favor, nu e moft, este o datorie respectuoasa fata de cei care-ti platesc salariul si pe care ai datoria sa-i servesti cu smerenie si transparenta. Iar ceea ce face acum dl Ponta mi se pare inacceptabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta operatie Turcia, #Oprea premier interimar, #diagnostic Ponta genunchi , #DNA