Nu-l cunosc pe Tony Blair

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 07:22
9455 citiri

Asa a zis un deputat de Prahova, Vlad Cosma, cand a fost sunat, zilele trecute, de catre ziaristi.

Acestia voiau sa afle, de fapt, daca el e la originea unui denunt, care a facut ca Victor Ponta sa fie anchetat din nou de catre procurorii DNA.

Exact aceleasi cuvinte - "nu-l cunosc pe Tony Blair" - a folosit si Sebastian Ghita, alt ales al poporului prahovean.

O vorba latineasca zice: non idem est si duo dicunt idem. Merge si-n acest caz. Cosma voia sa spuna ca n-a facut vreo declaratie, fiindca pur si simplu n-a fost chemat la DNA. Ghita avea in minte altceva: el a negat ca ar fi platit 220 de mii de euro pentru o vizita a lui Tony Blair in Romania.

Sigur, scoasa din context, afirmatia care da titlul articolului de fata e stranie, mai ales daca e facuta de catre un politician.

Ca sa te lamuresti cum s-a ajuns aici, e suficient sa citesti rechizitoriul procurorilor. Acestia au aratat ca Ponta si Ghita au recurs, in primavara lui 2012, la o masinatiune - folosind drept paravan firme si ONG-uri politice - ca sa acopere si implicarea PSD in vizita fostului premier britanic in Romania, dar si spaga pentru un loc sigur de deputat.

Reactia lui Blair a fost prompta. El n-a negat ca ar fi primit suma cu pricina. In treacat fie zis, sunt bani multi, daca tinem seama ca a fost vorba despre o conferinta, cu titlul foarte-foarte original "Viitorul Europei intr-o ordine globala", si-n cadrul careia, potrivit relatarilor din gazetele vremii, s-ar fi facut, de fapt, glumite pentru un public de pesedisti.

Sa mai spunem ca totul avea loc intr-o sala a universitatii in care dottore a tinut ore si care are un nume pompos: se cheama Romano-Americana!

In comunicatul trimis presei, Blair a cautat sa schimbe vorba: "am donat banii primiti unor fundatii caritabile", a zis el. Stilul acestei misive a convenit de minune chibitilor de la noi, cunoscuti ca analisti. Ei au purces la treaba. Si anume punand intrebari ce se voiau incuietoare: ce nevoie ar fi avut un om de afaceri, cunoscut de toata lumea, de sustinerea unui partid, ca sa se aleaga deputat?

Cine da 220 de mii, cand castiga ca parlamentar doar 50 in patru ani? Si tot asa. Imi pare rau ca trebuie sa reproduc asemenea false interogatii, dar asta e miezul - era sa zic: nivelul - dezbaterii.

Cine voia, totusi, niste raspunsuri se putea uita la acuzatiile aduse, in alte dosare, numitilor Ghita si Cosma: santaj, cumparare de influenta, spalare de bani, folosirea unor informatii confidentiale in interes privat.

Nu puteau lipsi din minunatul decor al manipularii publice elucubratiile, de genul: nu Ponta, ci MRU a profitat de pe urma vizitei lui Blair, fiindca era premier in momentul cu pricina si imaginea tarii a fost mult infrumusetata de o asa descindere.

O filosofie similara i-a inspirat si pe cei care s-au lamentat, zicand ca scandalul Blair va duce la ponegrirea Romaniei pe plan international, fiindca, vezi Doamne, fostul premier britanic ar fi tarat, fara voia lui, in afaceri dubioase.

Subliniez: fara voia lui!

Si uite-asa, realizezi ca o afirmatie stranie precum "nu-l cunosc pe Tony Blair" ofera, de fapt, publicului ocazia sa vada unde se termina prefacatoria si incepe prostia omeneasca, dar si cata imaginatie pot avea ticalosii...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta Ghita bani Blair , #DNA