Ponta, la Inalta Curte pentru un nou termen in dosarul Turceni-Rovinari: Sedinta e secreta (Video)

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 08:44
4826 citiri
Ponta, la Inalta Curte pentru un nou termen in dosarul Turceni-Rovinari: Sedinta e secreta (Video)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a mers, vineri dimineata, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ponta va fi audiat de procurori, in dosarul Turceni Rovinari, in care a fost trimis in judecata de DNA in timpul mandatului de premier pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat. La intrarea in sediul Inaltei Curti Ponta nu a dorit sa faca declaratii jurnalistilor.

Primul termen al dosarului a fost pe 21 septembrie.

Pe 17 septembrie, fostul premier Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA in dosarul Turceni Rovinari pentru fapte comise in perioada in care era avocat.

DNA a transmis intr-un comunicat ca in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Ponta, prin cabinetul sau individual de avocatura, a obtinut de la SCA "Sova si Asociatii" 181.439,98 de lei, pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare, dar care, in realitate, nu s-au efectuat.

In august 2007, intre "Sova si Asociatii" si cabinetul fostului premier s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala pe o perioada nedeterminata, care prevedea ca avocatul Ponta sa primeasca sume fixe de pana la 3.000 de euro, pentru care va emite facturi lunare. Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta a devenit ministru.

Procurorii spun ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, avocatul Ponta a emis un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 de lei "pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare".

"Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA 'Sova si Asociatii' care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate.

Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati", se arata in comunicatul DNA.

Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

DNA mai sustine ca in data de 18 iulie 2011, "in timpul desfasurarii unui control fiscal, Ponta Victor-Viorel a raspuns in scris in cadrul unei note explicative la trei intrebari adresate de inspectorii ANAF, in cuprinsul careia a prezentat o stare de fapt inexistenta in sensul ca a acordat 'Consultanta in dosare penale aflate pe rolul Parchetelor'".

In timpul derularii controlui fiscal, Victor Ponta "s-a inteles" cu Dan Sova ca acesta "sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata", corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.

In plus, in cursul lunii august 2011, "in vederea depunerii la organele fiscale, inculpatii Sova Dan Coman si Ponta Victor-Viorel au intocmit in fals 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008, prin care atestau ca Ponta Victor-Viorel ar fi desfasurat diferite activitati juridice in mai multe cauze ale SCA 'Sova si asociatii' aflate pe rolul instantelor de judecata", se arata in comunicatul respectiv.

Cele 16 inscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste", sustin procurorii, dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA "Sova si Asociatii", avocati care au declarat ca NU au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.

In ceea ce priveste acuzatiile de spalare de bani, procurorii DNA sustin ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatii Victor Ponta si Dan Sova "au disimulat adevarata natura a provenientei banilor (181.439,98 lei) "obtinuti de primul. Cu o parte din bani, Ponta a cumparat doua apartamente in Bucuresti, care i-au revenit gratuit in urma lichidarii cabinetului de avocatura, iar alte sume i-au revenit direct.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ponta termen dosar, #Ponta termen dosar Rovinari, #Ponta ICCJ dosar , #DNA