Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:16
27609 citiri
Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA
Foto: Arhiva (B1TV)

Victor Ponta a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul Turceni-Rovinari. Premierul este acuzat de fals, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Faptele de care este acuzat seful Executivului au fost comise in perioada in care era avocat. Procesul va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Alaturi de Victor Ponta au mai fost trimisi in judecata senatorul PSD Dan Sova, aflat sub control judiciar, care este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri, evaziune fiscala si spalare de bani, Laurentiu Ciurel, la data comiterii faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), acuzat de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, Dumitru Cristea, la data comiterii faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), si Laurentiu Graure, fost director economic al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), acuzati, de asemenea, de fapte conexe celor de coruptie.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, printre altele, ca in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatul Victor Ponta, prin cabinetul sau individual de avocatura, a obtinut de la SCA "Sova si Asociatii" suma 181.439,98 lei, pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare, dar care, in realitate, NU s-au efectuat.

Astfel, in august 2007, intre "Sova si Asociatii" si cabinetul lui Victor Ponta s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala pe o perioada nedeterminata, care prevedea ca avocatul Victor Ponta sa primeasca sume fixe de pana la 3.000 de euro, pentru care va emite facturi lunare.

Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta a devenit ministru.

Procurorii spun ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, avocatul Victor Ponta a emis un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei "pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare".

"Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA 'Sova si Asociatii' care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati", se arata in comunicatul DNA.

Ponta a venit neinvitat la DNA cu un "document foarte important". Procurorul n-a avut timp de el si l-a trimis acasa

Mai mult, in data de 18 iulie 2011, "in timpul desfasurarii unui control fiscal, Ponta Victor-Viorel a raspuns in scris in cadrul unei note explicative la trei intrebari adresate de inspectorii ANAF, in cuprinsul careia a prezentat o stare de fapt inexistenta in sensul ca a acordat 'Consultanta in dosare penale aflate pe rolul Parchetelor'", arata DNA.

In timpul derularii controlui fiscal, Victor Ponta "s-a inteles" cu Dan Sova ca acesta "sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata", corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.

In plus, in cursul lunii august 2011, "in vederea depunerii la organele fiscale, inculpatii Sova Dan Coman si Ponta Victor-Viorel au intocmit in fals 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008, prin care atestau ca Ponta Victor-Viorel ar fi desfasurat diferite activitati juridice in mai multe cauze ale SCA 'Sova si asociatii' aflate pe rolul instantelor de judecata", se arata in comunicat.

Cele 16 inscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste", sustin procurorii, dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA "Sova si Asociatii", avocati care au declarat ca NU au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.

Ponta: Vreau sa ajung cat mai repede in fata judecatorilor - ce carte va juca

Spalare de bani si inscrisuri false folosite la DNA si la Tribunalul Bucuresti

In ceea ce priveste acuzatiile de spalare de bani, procurorii DNA sustin ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatii Victor Ponta si Dan Sova "au disimulat adevarata natura a provenientei banilor (181.439,98 lei) " obtinuti de primul. Cu o parte din bani, Ponta a cumparat doua apartamente in Bucuresti, care i-au revenit gratuit in urma lichidarii cabinetului de avocatura, iar alte sume i-au revenit direct.

"In perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei. In luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati.

Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA 'Sova si Asociatii', la solicitarea expresa a lui Ponta Victor-Viorel, care a participat la alegerea acestuia si l-a preluat personal", se mai arata in comunicatul DNA.

Ponta a plecat de la DNA: Am cerut ca situatia mea sa fie disjunsa din dosarul mare

Totodata, in comunicatul DNA se mai precizeaza ca, intre anii 2010-2011, dupa ce in mass-media au aparut o serie de articole cu privire la contractele de asistenta juridica semnate cu complexurile energetice Rovinari si Turceni, Dan Sova "a conceput si semnat 11 inscrisuri denumite procese-verbale ale Adunarii Generale a Asociatilor SCA 'Sova si Asociatii' inscrisuri antedate si care prezinta in cuprinsul lor o stare de fapt inexistenta", dar care sa corespunda propriului interes.

"Concret, inscrisurile au fost intocmite pentru a sustine ideea ca Sova Dan-Coman nu s-ar fi implicat in negocierea contractelor cu cele doua complexuri energetice. Respectivele inscrisuri au fost folosite in datele de 01.10.2014 si 20.02.2015 in fata Directiei Nationale Anticoruptie, iar unul dintre acestea (procesul-verbal datat 15.01.2007) a fost folosit la data de 27.04.2010 in fata Tribunalului Bucuresti, in cadrul unui dosar avand ca obiect actiune in raspundere delictuala", se mai arata in comunicatul DNA.

A.N.A.F. s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal cu suma de 126.979,73 lei fata de inculpatul Dan Sova si cu suma de 51.321,80 lei fata de inculpatul Victor Ponta.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor, se mai arata in comunicatul DNA.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta trimis judecata DNA, #Ponta judecat Sova Turceni Rovinari , #DNA