Presa rusa: Suspiciunile la adresa lui Ponta ridica semne de intrebare privind statutul Romaniei in UE

Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:23
7811 citiri
Presa rusa: Suspiciunile la adresa lui Ponta ridica semne de intrebare privind statutul Romaniei in UE
Foto: Ziare.com

Premierul Victor Ponta a trecut cu bine peste votul motiunii de cenzura impotriva guvernului sau, in contextul acuzatiilor de coruptie, care insa pun insa in discutie statutul Romaniei in Uniunea Europeana, sustine o agentie de presa rusa.

Prezenta unor asemenea acuzatii au adus in discutie aderarea Romaniei la UE, cu ingrijorari privind guvernarea tarii, relateaza Sputnik News.

Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie - ce scrie presa externa: Ponta supravietuieste cu usurinta votului

Asa cum era de asteptat, premierul Ponta a supravietuit motiunii de cenzura depusa de grupurile de opozitie. De altfel, opozitia fata de conducerea lui Ponta a crescut in ultimele luni, premierul fiind urmarit penal pentru acuzatii de evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri. In ceea ce priveste conflictul de interese, infractiune pe care Ponta ar fi comis-o in calitate de premeir, colegii deputati ai prim-ministrului au respins cererea DNA de incuviintare a urmarii penale.

Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie. Ponta se bucura, Opozitia anunta o noua motiune la toamna

Sursa citata aminteste ca Ponta este acuzat ca ar fi primit circa 40.000 de euro de la firma de avocatura, intre anii 2007 si 2008, in ciuda faptului ca nu a prestat activitati pentru aceasta. In plus, DNA acuza firma lui Sova ca a fabricat rapoarte de activitate care au aratat ca Ponta a lucrat pentru companie.

De asemenea, Sputnik noteaza si ca acuzatiile de conflict de interese au aparut ca urmare a numirii lui Sova in functia de ministru, in anul 2012, dupa ce anterior premierul Victor Ponta fusese angajatul sau.

Prim-ministrul a negat toate acuzatiile si a promis sa coopereze cu autoritatile, subliniind ca daca Guvernul sau va demisiona, acest lucru va provoca "o criza politica, care ar fi un cadou neasteptat pentru Rusia", relatiile dintre Bucuresti si Moscova racindu-se in ultimii ani.

Ponta, inainte de votul din Parlament: Rusia sau un adversar al Romaniei se bucura daca avem criza

La problemele guvernului se adauga cele electorale, de la alegerile prezidentiale, care au atras o atentie nedorita din partea presei pentru administratia Ponta.

Premierul a fost acuzat de partidul de opozitie, PNL, ca a refuzat sa introduca votul prin corespondenta la alegerile din luna noiembrie, ceea ce a insemnat ca multi romani care locuiesc in strainatate nu au reusit sa voteze. Astfel, mii de romani au nu au putut sa-si exercite dreptul constitutional la prezidentiale, in ciuda faptului ca au stat ore in sir la coada in fata ambasadelor si consulatelor din multe tari din vestul Europei, in unele orase inregistrandu-se chiar si violente.

Intrebari cu privire la apartenenta la UE

Astfel, subliniaza agentia de presa rusa, scandalurile de coruptie aflate in desfasurare si acuzatiile de incompetenta a guvernului i-au facut pe multi sa puna in discutie statutul Romaniei ca membru al Uniunii Europene, dupa ce s-a alaturat blocului comunitar, in anul 2007.

Impreuna cu Bulgaria, Romania a fost primita in UE ca parte a eforturilor de expansiune est-europeana, in ciuda ingrijorarilor majore in randul oficialilor europeni privind coruptia guvernamentala si crima organizata.

Si in timp ce starea politicii romanesti a fost monitorizata prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE, multi au sustinut ca acest lucru nu a ajutat la imbunatatirea situatiei din Romania, cu plangeri continue de incompetenta din partea figurilor guvernamentale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#coruptie Romania apartenenta UE, #Romania UE coruptie, #Ponta coruptie Romania , #DNA