Primele explicatii ale lui Ponta in dosarul in care e mentionat si Tony Blair (Video)

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 18:50
8611 citiri
Primele explicatii ale lui Ponta in dosarul in care e mentionat si Tony Blair (Video)
Foto: Ziare.com

Fostul prim-ministru Victor Ponta a oferit primele explicatii in dosarul in care a fost vehiculat numele fostului premier britanic Tony Blair.

Ponta a mentionat ca acesta din urma a fost invitat in tara la initiativa senatorului Ana Birchall, pe cand era secretar international al PSD. In plus, social-democratul sustine ca DNA a facut "acuzatii nedrepte si defaimatoarea" la adresa sa.

"NU am cerut NICIODATA, nici pentru mine nici pentru PSD, vreo suma de bani NICIUNEI persoane pentru a fi candidat! In cei aproape 6 ani cat am fost lider al PSD am semnat liste de candidaturi pentru mii de primari, consilieri locali si judeteni; pentru sute de deputati si senatori ; pentru zeci de europarlamentari!

In Romania in care toti oameni publici se cunosc si vorbesc nimeni niciodata nu m-a acuzat de asa ceva! Este o acuzatie nu doar nedreapta ci si defaimatoare la adresa imaginii mele politice - si in dosarul cauzei nu exista nicio proba in sensul infractional de mai sus!", a scris pe Facebook Victor Ponta, intr-o postare cu titlul "Adevarul despre 'Scandalul Blair'".

"Avand in vedere decizia judecatorilor de la ICCJ am dreptul sa imi exprim public punctul de vedere referitor la acuzatiile publice ale DNA Ploiesti.

Voi face un rezumat cu toate lucrurile pe care le-am declarat in sala de judecata in fata magistratilor ICCJ - nu doresc si nu cred ca procesele se judeca la televizor sau in presa / dar atunci cand esti acuzat public trebuie sa raspunzi", explica Ponta.

Acesta a subliniat ca nu a fost niciodata in posesia unei sume de 220.000 de euro care ar fi fost donata catre persoane juridice din Marea Britanie, cu toate ca suma respectiva apare in referatul DNA cu alta explicatie - fostul premier ar fi primit-o pentru a organiza o vizita in Romania a unei "personalitati politice straine", respectiv Tony Blair.

"Sunt de asemenea acuzat de 'complicitate morala' la spalarea banilor! Suma de 220.000 euro precizata de procurori ca ar fi fost donata catre diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodata in posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus si nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta / nu am cunoscut niciodata (pana in ziua de 6 septembrie 2016) cuantumul, nici cine a platit-o si nici cine a fost beneficiarul ei!

In consecinta rezulta foarte clar din toate actele de la dosar ca nu pot sa fiu complice (nici macar 'moral') la spalarea unor bani de care nu stiu, pe care nu i-am detinut niciodata, platiti de o firma de care nu am auzit niciodata catre societati si fundatii din Marea Britanie pe care nu le cunosc", a mai scris Ponta.

Acesta mai sustine ca nu rezulta din vreo proba depusa la dosar ca "banii pentru donatii" ar proveni din vreo infractiune si nici faptul ca "organizatorii sau beneficiarii ar fi avut cunostiinta sau suspiciuni rezonabile ca ar fi vorba de bani 'murdari'".

"Singurul aspect cu care doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul ca dl Blair nu solicita onorariu, insa incurajeaza organizatorii din Romania sa faca o donatie catre o fundatie de caritate indicata de catre domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii si nici nu m-am implicat in vreun alt fel in acest aspect", a mai spus fostul premier.

Victor Ponta si Sebastian Ghita, se afla sub control judiciar in acest dosar, fostul premier fiind acuzat de trafic de influenta si complicitate la spalare de bani, iar Ghita de spalare de bani.

Ponta este acuzat ca ar fi primit bani de la un politician, pentru ca acesta sa candideze intr-un colegiu considerat eligibil la alegerile parlamentare din 2012.

Intr-un comunicat remis de biroul de presa al fostului premier Tony Blair se precizeaza ca acesta a fost invitat in Romania de Fundatia Multimedia pentru Democratie si ca onorariul incasat pentru discursul tinut cu acea ocazie a fost donat pentru actiuni caritabil.

F.N.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ponta DNA Tony Blair, #Ponta donatie Blair, #Ponta bani Blair , #DNA