Scandalul premierului roman urmarit penal, in presa internationala: Romania a intrat in criza

Sambata, 06 Iunie 2015, ora 11:28
12404 citiri
Scandalul premierului roman urmarit penal, in presa internationala: Romania a intrat in criza
Foto: Guvernul Romaniei

Presa internationala continua sa scrie despre faptul ca premierul Romaniei, Victor Ponta, este urmarit penal si refuza sa demisioneze, in ciuda solicitarii adresate public de presedintele tarii.

"Romania a intrat in criza dupa ce presedintele i-a cerut premierului Victor Ponta sa demisioneze din cauza acuzatiilor de coruptie. Procurorii spun ca Ponta este suspect de mai multe infractiuni, printre care fals in acte, spalare de bani, evaziune fiscala si conflict de interese", informeaza Euronews.

Urmarirea penala a premierului Victor Ponta a ajuns in presa internationala

Si presa din Franta publica stiri despre noul scandal care zguduie Romania.

"Premierul social-democrat roman Victor Ponta, urmarit penal pentru coruptie, a respins, vineri, apelul la demisie facut de presedintele Klaus Iohannis, care a atentionat asupra riscului de a se declansa o 'criza politica' in una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana. (...)

Este prima oara cand un premier roman in exercitiu face obiectul unei anchete judiciare. Mingea este acum in terenul deputatilor. 'Asteptam raspunsul oficial al Parlamentului', a declarat Laura Kovesi, procurorul sef al DNA", scrie Le Point.

AFP: Premierul Ponta, cel mai nou "trofeu" al luptei anticoruptie din Romania

In Germania, Deutsche Welle reaminteste ca nu este primul mare scandal de coruptie din Romania. "In luna martie, ministrul de finante a demisionat dupa ce procurorii l-au pus sub acuzare, iar socrul premierului Ponta si alti parlamentari sunt investigati de procurori", scrie sursa citata.

Cotidianul spaniol El Pays scrie ca Victor Ponta a supravietuit "mai multor scandaluri politice", care i-au adus critici din partea UE in legatura cu incalcarea principiilor democratice si acuzatii de "violare sistematica a Constitutiei", in vara lui 2012, cand a incercat sa il demita pe mare sau rival, presedintele Traian Basescu.

Spaniolii nu uita nici de scandalul de plagiat al carui protagonist a fost Victor Ponta, mai ales ca premierul roman a declarat pentru El Pays ca va demisiona daca se va dovedi ca si-a plagiat teza de doctorat, ceea ce nu s-a intamplat.

In Turcia, trtworld.com semnaleaza faptul ca si alti "membrii ai familiei lui Victor Ponta", dar si ministri din partidul sau sunt investigati pentru coruptie.

Klaus Iohannis: Demisia Guvernului, solutia optimala - ce va face daca Ponta nu pleaca

Dincolo de ocean, Washington Post scrie despre acuzatiile care i se aduc premierului Romaniei si subliniaza faptul ca "leul romanesc a cazut cu 0.8% la cateva minute dupa ce procurorii l-au pus sub acuzare pe Victor Ponta, iar acesta a refuzat sa demisioneze, fiind cea mai mare scadere in ultima luna".

"Premierul este suspectat de evaziune fiscala, au anuntat vineri procurorii romani, care au deschis o investigatie in baza probelor pe care le detin. Victor Ponta este suspectat de evaziune fiscala si spalare de bani", anunta si China Daily.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta urmarit penal presa externa, #Ponta urmarit penal presa internationala , #DNA