Victor Ponta simte ca funia i-a ajuns la par (Opinii)

Sambata, 06 Iunie 2015, ora 18:07
11098 citiri
Victor Ponta simte ca funia i-a ajuns la par (Opinii)
Foto: Captura Youtube/B1 TV/Ponta discurs la bilantul DNA 2015

De la o vreme, orice om cu fler putea observa usor ca domnul Ponta nu se mai simtea tocmai confortabil in fotoliul sau.

Ca urmare, mi se pare ca solicitarea DNA, dar si reactia dura si prompta a presedintelui tarii nu l-au luat nici prin surprindere, nici pe nepregatite.

Chiar si noi, telespectatorii de rand, auziseram zvonuri preluate "pe surse" despre contributia premierului la dosarul cam murdar al lui Dan Sova. Iar daca opinia publica era oarecum in tema, este imposibil ca prim-ministrul sa nu fi avut habar despre ce il asteapta. Ar fi ca in zicala despre ceea ce a aflat tot satul, dar inca nu stie barbatul.

Mai curand, este normal sa fi fost informat destul de precis, atat ca prim ministru, cat si ca presedinte de partid. Dar n-avea loc de intors. In asemenea situatie, pur si simplu ramai mut.

Asa ca a facut si el ce a putut, ca sa nu se prabuseasca. Macar sa-si pregateasca o aterizare cat mai lina. Am cateva motive sa cred ca asa au stat lucrurile si ca de mai multa vreme Ponta joaca tontoroiul in jurul parului, privind cum funia se scurteaza amenintator, iar el n-are solutie.

In primul rand, lupta din rasputeri din Senat ca sa fie salvata imunitatea lui Sova. Nu a fost usor. S-a facut ridicol, dar s-a reusit pe muchie de cutit, cu concursul (culmea!) unor liberali inconstienti, care au balansat scorul, prin lipsa. Poate ca niciodata nu i-ar fi binecuvantat Ponta in gand pe opozanti, dar de data asta merita, pentru ca de dupa gratii Sova poate spune incomparabil mai multe decat de acasa.

In al doilea rand, dupa buimaceala de dupa prezidentiale, domnul Ponta si-a revenit brusc spre primavara, facand un fel de gimnastica populista care si-ar avea explicatie numai in campania electorala. Dar nu suntem in campanie si pare ciudat ca se repede de pe acum, consumand energia partidului cu reduceri de TVA, cu pensii speciale, ajutoare, alocatii, binevenite de altfel, dar mult mai "folositoare" pentru partid cam la anul pe vremea asta.

In al treilea rand, razboiul furibund contra Justitiei in general si a DNA in special, cu tinta fixa spre conducatorii institutiilor, pare cam disproportionat ca sa fie justificat numai ca pavaza pentru onoarea colegului Sova si reputatia prietenului Dragnea. N-ar avea explicatie, daca n-ar fi in joc reputatia si onoarea lui Ponta insusi.

Deduc ca prim-ministrul are de mai multa vreme insomnii, la gandul ca nu gaseste iesire din fundatura in care s-a bagat.

Asta explica si o anumita siguranta cu care s-a pronuntat vineri seara presedintele Iohannis la televiziunea nationala, exprimandu-si parerea ca Victor Ponta va demisiona, iar problema e numai chestiune de zile.

De ce zile? Pentru ca funia a ajuns intr-adevar la par. Adica cererea DNA se afla la Comisia Juridica, iar Ponta trebuie sa aleaga rapid intre doua alternative. Prima e sa nu demisioneze, sa se umileasca in fata colegilor deputati implorandu-i sa-l salveze si rugand-o eventual pe doamna Jipa de la Senat sa-l unga chiar cu putin mir pe la crestet.

Astfel, colegii de partid i-ar putea salva imunitatea, dar nu onoarea si reputatia. In plus, onoarea lor proprie si reputatia lor se vor afla in joc - daca nu cumva se afla deja, dupa cazul Sova. Insusi Parlamentul s-ar face de pomina, daca la cateva zile dupa Sova, l-ar mai scoate din spanac si pe Ponta.

Ramane, deci, a doua alternativa, cea cu demisia. Presedintele a gandit corect, cand a apreciat la interviul de vineri seara ca saptamana viitoare, dupa ce se mai decanteaza lucrurile, premierul va demisiona.

Pana atunci, domnul Ponta are timp sa constate ca o salvare trecuta ca prin urechile acului este la fel de periculoasa ca riscul de a se pomeni fara imunitate. In plus, este foarte posibil sa se clatine actuala sustinere totala a majoritatii, pe care conteaza, fara indoiala.

Mi se pare plina de talc o declaratie facuta de domnul Gabriel Oprea vineri seara la Timisoara, in legatura cu actiunea DNA: "... asta inseamna ca statul roman e puternic, iar UNPR-ul, ca partid de interes national, un partid care respecta statul roman, nu poate decat sa salute independenta Justitiei, care isi face treaba".

Nu stiu ce vrea sa anticipeze domnul Oprea, dar nu-i imposibil sa gandeasca pe termen lung la o eventuala noua majoritate, despre care se cam vorbeste. In fond, pentru cine a tradat o data, ba chiar si a doua oara, ar fi o nimica toata sa tradeze si a treia oara, conform sintagmei caragialesti: "ca tot romanul, impartial".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta prim ministru, #Gabriel Oprea presedinte UNPR, #Dan Sova urmarit penal , #DNA