Votul in cazul lui Ponta a facut inconjurul lumii - Presa externa: Parlamentul blocheaza anchetarea premierului

Marti, 09 Iunie 2015, ora 20:10
11024 citiri
Votul in cazul lui Ponta a facut inconjurul lumii - Presa externa: Parlamentul blocheaza anchetarea premierului

Zeci de publicatii din tari de pe patru continente relateaza despre votul de marti dimineata din Parlamentul Romaniei, in urma caruia alesii din Camera Deputatilor au blocat urmarirea penala in cazul premierului Victor Ponta si l-au ajutat sa-si pastreze imunitatea.

"Parlamentarii blocheaza urmarirea penala a premierului", titreaza BBC, intr-un articol destinat votului de marti dimineata al deputatilor, subliniind ca Parlamentul a refuzat sa ridice imunitatea prim-ministrului Victor Ponta, dupa ce acesta s-a prezentat vineri la DNA, acuzat de fapte de coruptie.

Ponta a fost salvat de colegi - Deputatii nu i-au ridicat imunitatea

De asemenea, premierul a acordat marti un interviu pentru Bloomberg, Reuters, AP si AFP, in care a spus ca demisia Guvernului sau ar cauza o "criza politica de trei, patru, cinci luni".

"Voi prezenta toate dovezile, deoarece nu am avut nicio ocazie pana acum sa o fac si sunt absolut sigur ca sunt nevinovat", a declarat Victor Ponta.

De asemenea, BBC aminteste ca in ultimele luni au fost arestate mai multe personaje cunoscute din politica romaneasca, din cauza acuzatiilor de coruptie, incluzand-o aici pe Elena Udrea. In plus, subliniaza sursa citata, anchetele DNA s-au extins si asupra altor membri ai familiei lui Victor Ponta.

Ponta, in presa straina: Am luat in considerare demisia, dar voi ramane - Ce motiv a invocat

Bloomberg noteaza ca Ponta isi pastreaza imunitatea si vrea ca criza din Romania sa se incheie in aceasta saptamana.

Si Deutsche Welle scrie ca Parlamentul Romaniei a votat impotriva ridicarii imunitatii lui Victor Ponta, aratand ca votul de marti nu a fost nicio surpriza datorita faptului ca premierul se bucura de sustinerea coalitiei majoritare aflate la putere.

"Parlamentul Romaniei voteaza pentru pastrarea imunitatii prim-ministrului", noteaza agentia Associated Press, care subliniaza ca Ponta a spus ca a luat in calcul demisia, dupa ce a fost informat ca este suspect, saptamana trecuta, dar ca a decis sa ramana la putere, pentru a asigura stabilitatea politica, negand acuzatiile care i s-au adus.

In plus, AP, citata si de The New York Times, The Wall Street Journal, Fox News, The Economic Times/ India Times si Belfast Telegraph, arata si ca presedintele Klaus Iohannis a reluat apelul pentru demisia lui Victor Ponta, dar si ca ambasadele occidentale, printre care cele ale SUA si Olandei, au reactionat dur dupa votul din Camera Deputatilor.

Ponta isi joaca imunitatea in Parlament: Reactia ambasadei SUA dupa acuzatiile DNA UPDATE (Video)

Ponta ramane cu imunitatea: Ambasada Olandei reactioneaza

Ponta ramane cu imunitatea: Si ambasada Marii Britanii critica votul din Parlament

Refuzul Parlamentului de a ridica imunitatea lui Victor Ponta dupa acuzatiile de conflict de interese si coruptie este subliniat si de agentia AFP, citata de Digital Journal.

"Parlamentul roman blocheaza anchetarea prim-ministrului Victor Ponta", titreaza agentia Reuters, citata si de Daily Mail, Gulf News si Swiss Info. Prin votul de pastrare a imunitatii premierului, s-au reluat criticile la adresa Romaniei privind angajamentul sau de a combate coruptia la nivel inalt.

Euronews arata ca, asa cum era de asteptat, marti dimineata Parlamentul Romaniei a respins covarsitor cererea de ridicare a imunitatii lui Victor Ponta, intr-un articol in care se abordeaza subiectul votului pe motiunea de cenzura, de vineri, sursa citata titrand ca acesta va prelungi criza politica de o saptamana din Romania.

"Parlamentul Romaniei blocheaza deschiderea de proceduri penale impotriva prim-ministrului", titreaza si agentia bulgara Novinite, iar site-ul irlandez BreakingNews.ie noteaza ca "premierul Romaniei ramane in functie in ciuda acuzatiilor de coruptie", in timp ce site-ul armean PanArmenian titreaza "Parlamentul roman refuza sa ridice imunitatea premierului in fata urmaririi penale".

Nu in ultimul rand, agentia chineza Xinhua noteaza: "Camera Deputatilor din Romania respinge ancheta penala impotriva premierului". De asemenea, The Sofia Globe titreaza ca "Parlamentul Romaniei a respins cererea procurorilor de a-l pune sub urmarire penala pe premier".

Reactii si in presa franceza, germana, spaniola si italiana

De asemenea, si zeci publicatii in alte limbi de circulatie europeana au relatat pe larg evenimentul de marti dimineata, din Parlamentul Romaniei. Le Monde noteaza ca Parlamentul "il sustine pe prim-ministru, urmarit pentru conflict de interese", iar Le Parisien, L'Express si Le Point titreaza: "Sustinere din partea Parlamentului pentru Victor Ponta, furie din partea sefului statului".

Cantec in care Ponta e comparat cu Pinocchio, la un post de radio german, dupa votul din Parlament (Video)

Le Nouvel Observateur noteaza ca "Parlamentul roman blocheaza ancheta contra prim-ministrului", iar Le Telegramme arata ca "Parlamentul este contra ridicarii imunitatii prim-ministrului". Publicatia belgiana Le Libre titreaza ca "Ponta asigura ca 'nimic nu va interfera cu ancheta' de coruptie care il vizeaza".

"Parlamentul Romaniei: Ponta isi mentine imunitatea", titreaza Die Welt, iar Spiegel Online scrie ca "Premierul Ponta isi pastreaza imunitatea, in ciuda anchetei de coruptie".

Frankfurter Allgemeine Zeitung titreaza ca "Parlamentul roman respinge abrogarea imunitatii lui Ponta", iar Deutschlandfunk arata ca "Parlamentul voteaza imunitatea lui Ponta", in timp ce Handelsblatt noteaza ca, pentru moment, Victor Ponta nu va fi vizat de nicio ancheta, lucru remarcat si de Wochenblatt.

Publicatia elvetiana Tages Anzeiger subliniaza ca Parlamentul ii apara spatele lui Ponta, iar Blick si Neue Luzerner Zeitung remarca si ele ca prim-ministrul Romaniei isi pastreaza imunitatea dupa votul din Parlament.

Publicatiile spaniole Europa Press, El Correo, Entorno Inteligente si cele italiene Contatto News, Agenzia Nova si Notizie Tiscali au relatat de asemenea despre votul din Parlament, in urma caruia Ponta isi pastreaza imunitatea in fata acuzatiilor de coruptie.

De asemenea, si site-urile din Brazilia Terra, em.com.br si din Chile Cooperativa remarca la randul lor ca Parlamentul a blocat ancheta penala in cazul prim-ministrului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#presa externa vot Ponta, #presa straina vot Ponta, #presa externa Parlament imunitate Ponta, #vot Parlament imunitate Ponta, #Parlament blocare ancheta Ponta , #DNA