Acesti aproximativ oameni care ne conduc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 Iulie 2014, ora 07:01
7868 citiri
Acesti aproximativ oameni care ne conduc (Opinii)
Foto: Facebook

"Se spune ca apa la romani aduce noroc la un eveniment si eu cred ca va aduce noroc si premierului si PSD", a spus ministrul Mihnea Costoiu la reuniunea PSD de la Craiova.

"Sunt foarte incarcat pozitiv pentru ca am fost cu Victor Ponta in cateva comune afectate de inundatii", declara vicepremierul Liviu Dragnea.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a socotit si i-au iesit "aproximativ doua victime", ca doar nu era sa fi mentionat si zecimalele.

"Dumnezeu asaza lucrurile mult mai bine si mi-am lansat deja candidatura pentru a fi presedintele romanilor la Novaci, la Bengesti, alaturi de oameni care reprezinta Romania adevarata, nu Romania din carti sau de la televizor", a afirmat premierul Victor Ponta.

Nici nu stiu daca e ceva de comentat. Ce poti sa mai spui dupa ce auzi un om, nu un demnitar, care vede in nenorocirea unor oameni un noroc electoral? Ce poti sa mai spui cand pentru un om, nu un demnitar, un om cu minte si suflet, drama unor concetateni este un semn de noroc sau un aranjament electoral divin? Ce poti sa spui cand un om, nu un demnitar, vorbeste despre victime ca despre niste numere aproximative?

Acestea nu sunt inabilitati de comunicare. Ele denota ceva cu mult mai grav. Ele denota un cinism cu totul special. Cinismul unor oameni pentru care semenii lor nu sunt suflete ale caror dureri demnitarii platiti de ei ar trebui sa le impartaseasca, ci numere si voturi.

Situatiile prin care trece aceasta tara, nefericite sau dimpotriva, fie ca vorbim despre inundatii sau inzapeziri, fie ca vorbim de victorii sportive, sunt exclusiv situatii electorale care trebuie exploatate pentru a produce beneficii.

Nu cred ca ar fi trebuit sa-i vedem pe ministri sau pe premier smulgandu-si parul din cap si plangand in hohote. Nimeni nu vrea sa vada disperare si panica la nivelul conducerii acestei tari. Dar de aici pana la dezumanizare e o cale extrem de lunga.

Ma uitam la premier in vizitele de lucru la sinistrati. Vesel si sugubat, pus mai degraba pe glume, intreband ce trebuie sa reconstruiasca el insusi, nu Guvernul, nu autoritatile locale, ci el insusi, cel care da cu mana lui.

Se arata de altfel foarte generos cu banii de la buget, nimic de zis. Toata lumea va primi, ca a fost, ca nu a fost asigurat, ca are sau nu vreo culpa in nenorocirea care l-a lovit. Dl Ponta nu are empatie, dar are bani publici pe care se arata dispus sa-i imparta cu mare lejeritate.

Premierul spune ca nu se gandeste la sanctionarea celor care nu au avut asigurari pentru case, obligatorii potrivit legii. Ce mesaj transmite astfel Victor Ponta poporului? Ca nu are nicio obligatie, ca legea poate fi incalcata, ca oricum din considerente electorale ajutorul va veni.

Este si aceasta o forma de cinism. Sa tii oamenii intr-o permaneta stare de asistati, dependenti de tatucul-stat care are el grija de tine indiferent cat de neatent esti si cat de mult iti incalci obligatiile. Poporul este aproape incurajat sa nu isi poarte singur de grija pentru ca, nu-i asa, in schimbul votului are altcineva grija. Pe bani publici desigur, bani care are putea sa mearga in dezvoltarea tarii in mod normal.

In schimb, banii alocati de la buget pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor sunt mai putini de la an la an. In 2013, s-a alocat jumatate din bugetul pe 2012, iar in 2014 un sfert. Iar cei alocati se duc mai mult pe studii de fezabilitate decat pe lucrari efective. De fiecare data descoperim ca apele au lovit spargand diguri degradate sau neterminate sau prost facute.

Dar, intr-un fel, pentru femeia bolnava de cancer care si-a gasit calea spre tratamentul pana acum refuzat inundatiile au fost un amar noroc. Dar tot cinism intalnim si aici. De ce e nevoie de interventia premierului pentru ca un bolnav sa aiba drept la tratament? Pe restul, neinundati, neinregistrati pe camere in timp ce ii cereau ajutorul milostivului premier in plin an electoral, cine ii va chema la Casa de Sanatate?

Un presedinte cinic al asistatilor, asa se profileaza Victor Ponta. Avem un guvern al asistatilor. Avem un PSD al asistatilor. Al asistatilor priviti cinic, ca masa electorala, fara empatie si autentica grija, ci doar cu scopul de a le tine votul captiv.

Avem niste demnitari aproximativ oameni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inundatii Gorj, #Ponta inundatii, #Costoiu inundatii noroc , #guvern