Bogdan Aurescu, propus in locul lui Motoc la Externe - Basescu a acceptat

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 16:21
9482 citiri
Bogdan Aurescu, propus in locul lui Motoc la Externe - Basescu a acceptat
Foto: MAE

Propunerea pentru functia de ministru de Externe, Mihnea Motoc, a fost retrasa, iar locul sau va fi luat de secretarul de stat din minister, Bogdan Aurescu.

La scurt timp dupa intoarcerea din concediu, Victor Ponta a transmis o noua propunere pentru aceasta functie, iar ceremonia de depunere a juramantului va avea loc la ora 19.00.

Presedintele Traian Basescu s-a aratat de acord cu aceasta schimbare si a semnat decretul prin care este numit Bogdan-Lucian Aurescu in functia de ministru al Afacerilor Externe.

Anterior, el a semnat si decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor Melescanu, din functia de ministru al Afacerilor Externe, constatandu-se totodata incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Tot la ora 19.00 va avea loc si ceremonia de depunere a juramantului de catre Hegedus Csilla, in functia de ministru al Culturii, mai transmite Administratia Prezidentiala.

Cine este Bogdan Aurescu

In varsta de 41 de ani, Bogdan Aurescu este secretar de stat in MAE din luna februarie 2009, lucrand in cadrul Ministerului din anul 1996. Diplomat de cariera, el este, din anul 2012, conferentiar universitar doctor in cadrul Departamentului de Drept Public al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti, si vorbeste fluent limbile engleza si franceza.

Ei sunt Romania: Diplomatul care negociaza si castiga pentru Romania

De numele lui Bogdan Aurescu se leaga cei 9.700 de km patrati castigati pentru Romania la Haga, tot in februarie 2009, dar si amplasarea scutului antiracheta in tara noastra. In prezent, Aurescu este secretar de stat pentru afaceri strategice, incepand din luna iunie 2012.

Basescu: Motoc este un excelent ambasador, va fi un excelent ministru

Basescu a semnat decretele de numire a ministrilor la Externe si Cultura - Cand depun juramantul (Video)

De ce Aurescu si nu Motoc

Marti, Administratia Prezidentiala anuntase ca ceremonia de depunere a juramintelor celor doi noi ministri - Hegedus Csilla si Mihnea Motoc - urma sa aiba loc miercuri, iar presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, ca va face numirea ministrului de Externe si a celui al Culturii simultan, insa a subliniat ca Mihnea Motoc trebuie sa se retraga din functia de ambasador, pentru a preveni situatia de incompatibilitate.

In acelasi timp, seful statului anunta ca premierul trebuie sa contrasemneze decretul de incetare a mandatului de ambasador, subliniind totodata ca este vorba despre o cerinta constitutionala.

Basescu saluta respingerea amnistiei: Parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii

"Trebuie sa existe decretul de incetare a mandatului de ambasador. Premierul trebuie sa contrasemneze si dupa ce se publica decretul de rechemare de la post, trebuie publicat in Monitorul Oficial decretul de numire, dupa care urmeaza juramantul.

Am trimis decretul la Cancelaria premierului. Sa nu se speculeze pe tema sicanelor. In Constitutie, la art. 91, se precizeaza ca presedintele recheama reprezentantii corpului diplomatic, dar la art. 100 se spune ca decretele emise de presedinte (...) se contrasemneaza de primul-ministru. E prevedere constitutionala precisa, decretul trebuie contrasemnat de primul-ministru", a declarat Traian Basescu.

Ponta pleaca in concediu dupa esecul suferit la alegerile prezidentiale

Victor Ponta s-a intors la Guvern

Cu o zi inainte, insa, premierul Victor Ponta a decis sa isi ia cateva zile de vacanta dupa esecul usturator inregistrat la alegerile prezidentiale. Presa nu a fost informata direct, ci jurnalistii au aflat din Monitorul Oficial.

Astfel, in Monitorul Oficial nr. 0841 de marti a fost publicata decizia prim-ministrului Victor Ponta conform careia: "In perioada 19-24 noiembrie 2014, domnul Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, exercita atributiile prim-ministrului privind conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei".

Premierul s-a intors in tara luni dupa-amiaza, iar aproximativ doua ore mai tarziu si-a facut aparitia la Guvern, fara insa a da declaratii de presa.

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA - Interviu cu Bogdan Aurescu

Interesul Romaniei e ca Ucraina sa ramana un stat integru teritorial - Interviu cu Bogdan Aurescu

F.N.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Bogdan Aurescu propus ministru Externe, #Aurescu Ministerul de Externe, #Ponta Aurescu Externe, #Basescu Aurescu Externe , #guvern