Cabinetul Ponta incepe sa dea de greu (Opinii)

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 18:42
7378 citiri
Cabinetul Ponta incepe sa dea de greu (Opinii)

Devine tot mai limpede ca pentru noua Putere, problemele cu adevarat serioase abia incep sa se contureze. Este adevarat ca in doua luni de la preluarea conducerii politice prea multe nu se puteau face. Totusi, pentru cabinetul Ponta erau previzibile severe incercari, cel putin in domeniile economic si social.

Cu atat mai mult cu cat solutiile prezentate de acesta la mentinerea timidei cresteri in dreptul sensibilului capitol al performantei financiare au avut mai degraba un fundament populist decat unul argumentat prin initiative.

Se vede ca preluarea intempestiva a fraielor tarii i-a surprins pana si pe beneficiari, astfel incat nu au reusit sa inchege un plan intemeiat, realist si aplicabil in timp util. Unul care sa raspunda eficient, din mers, provocarilor ce urmau sa vina.

Conform statisticilor, inflatia oficiala graviteaza in jurul cotei de 2%. Cifra adevarata insa o plaseaza undeva pe la 6 procente.

Guvernul Ponta, asa cum era de asteptat, n-a reusit sa "predea la cheie" autostrada Bucuresti-Ploiesti, conform celui mai "innoit" termen - 30 iunie. Nu i-a stat in putinta sa respecte promisiunea asumata de catre omologul sau precedent, Mihai Razvan Ungureanu, potrivit caruia drumul cu pricina urma sa fie calcat in pneuri la jumatatea lunii mai. Astfel, s-a inaintat o alta data de inaugurare: 1 august anul curent.

Actualul Executiv a ratat si respectarea altor termene convenite cu FMI. Unul dintre ele priveste vanzarea de participatii la companiile de stat. Ziua de 30 iunie a fost depasita in cazul listarii pachetului de 15% din actiunile Transgaz. Ca si oferta publica initiala a Tarom.

Intr-un memorandum, cabinetul Ponta a dat aviz procedurilor de vanzare secundara de actiuni Transgaz, desi Ministerul Economiei a supus dezbaterii un proiect de ordonanta de urgenta prin care procesul de listare la bursa a unor companii de stat se prelungeste cu un an, pana la 31 decembrie 2013. Asadar, si ofertele pentru Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica s-ar putea inscrie in aceeasi perioada extinsa de timp.

Fiindca veni vorba, multe semne de intrebare planeaza asupra companiei Hidroelectrica. Mai exact, a insolventei solicitate de aceasta. Specialistii incearca sa-si explice cum este posibil ca o societate strategica de monopol, ce produce un sfert din energia Romaniei, sa fie acceptata in faliment de catre stat. Doar argumentele reorganizarii in vederea renegocierii contractelor cu "baietii profitori" pot constitui o motivare.

Au ramas in studiu promisiunile premierului Victor Ponta de reducere a CAS cu 5% si cea referitoare la diminuarea TVA. Doar plafonarea salariilor din sectorul bugetar nu a fost in masura sa stavileasca nemultumirile oamenilor din mediul de afaceri, cei pentru care inca nu s-a initiat nimic concret.

Tot acestia considera ca pripita promisiunea de relaxare fiscala a actualului Executiv, facuta inainte de preluarea puterii, fara luarea in considerare a conditiilor stricte convenite in acordul cu FMI.

Ca o garnitura acra, sfarsitul saptamanii a adus si o inrautatire a ratingului Romaniei din partea agentiei de evaluare Moody's pe tema datoriilor pe termen lung in lei si valuta. Ele sunt estimate in directa legatura cu riscurile de natura externa la expunerea fata de zona euro. In urmatoarele 12-18 luni.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#guvern Ponta economie, #promisiuni economice guvern Ponta, #guvern Ponta mediu afaceri , #guvern