Catusele, singura sansa a lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 30 Iunie 2015, ora 12:00
12028 citiri
Catusele, singura sansa a lui Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Victor Ponta nu a avut o guvernare rea, vedem asta mai bine astazi cand criza din Grecia ne-a aratat ce poate sa insemne incompententa guvernantilor combinata cu veselia iresponsabila a unor investitori hrapareti.

Nu a iesit din matricea dura a austeritatii trasata de cuplul Basescu-Boc in perioada 2010-2012, dar guvernele lui Ponta au avut macar meritul de a da inapoi o buna parte din ceea ce s-a taiat atunci.

Desigur, aceste reparatii au avut si un cost. Au fost sacrificate investitiile si lucrarile de infrastructura, dar cresterea economica si stabilitatea financiara i-au asigurat lui Victor Ponta o sedere linistita la Palatul Victoria.

Pana de curand cand dosarul instrumentat de procurorul DNA Uncheselu l-a fortat pe premier sa fuga mai intai la Baku si de acolo in Turcia, pentru o operatie la genunchi, din care inca nu si-a revenit. Au trecut mai bine de doua saptamani de cand Ponta se trateaza si se recupereaza dupa interventia chirurgicala la clinica din Istanbul.

Intre timp ceea ce a mai ramas din liderii partidului au strigat cu disperare dupa seful lor, iar cand au inteles ca premierul nu are de gand sa revina curand s-au linistit si s-au impacat cu gandul ca n-au ce-i face.

Ponta pare ca face doar cum il taie capul de unul singur, fara sa se consulte si fara sa anunte pe nimeni de intentiile sale. Dupa atacurile la Klaus Iohannis cu "stapanul de iobagi" care fabrica "dosare la DNA" daca se supara pe cineva, Victor Ponta si-a anuntat clar intentiile si strategia la revenirea in tara.

Oricare i-ar fi planurile, un lucru e cat se poate de cert: premierul nu isi va da demisia si nu are de gand nici sa isi forteze o iesire de la guvernare prin pozitionarea ferma impotriva lui Gabriel Oprea pentru votul pe care si l-a promis pentru sustinerea nominalizarii lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.

Dupa toate manifestarile si pozitionarile politice pe care si le-a asumat public dupa fuga in Turcia, este de asteptat ca Victor Ponta sa nu se lase dus din fruntea Guvernului decat daca va fi dat jos cu forta, fie la o motiune de cenzura de o noua majoritate parlamentara, fie de procurorii DNA in cazul extinderii urmaririi penale incepute deja pe numele sau.

Optand pentru o astfel de iesire, in locul demisiei de onoare, Ponta alege rolul de victima politica a unei conspiratii a institutiilor de forta ale statului, mizand pe sensibilitatea electoratului in fata unor astfel de manifestari care amintesc de practicile securistice atat de des intalnite in secolul trecut.

Combinata si cu ceva rezultate pe care le lasa in urma dupa o guvernare adesea norocoasa, ideea de a se pune in rolul de victima politica a institutiilor nedemocratice ar putea da roade in viitor. Asta ar insemna insa sa aiba si ceva mai mult decat noroc - in primul rand curaj. Si, nu in ultimul rand, ar trebui sa fie sigur pe nevinovatia sa in cazul acuzatiilor care i se aduc de catre DNA.

Tradat de partenerii de guvernare, haituit de procurorii care fac jocuri politice si politie politica si impins de Klaus Iohannis sa demisioneze - cam asa suna victimizarea de care se va folosi actualul premier in momentul in care isi va lua soarta in maini din Opozitie.

Daca asta e planul lui Ponta, atunci ar trebui sa se roage ca procurorii sa mearga pana in punctul in care nu vor mai avea incotro si actiunile lor vor duce automat la caderea sa din functia de premier.

Dar un astfel de joc implica intinderea nervilor la maximum in cazul foarte multor personaje, plus expunerea tarii intr-o ipostaza deloc linistitoare, mai ales pe fondul crizei din Grecia.

Pentru un astfel de plan e nevoie de un puternic instinct politic. Resursa in care Ponta nu a excelat niciodata.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Ponta demisie Guvern, #Ponta DNA catuse, #Ponta viitor politic , #guvern