Cine plateste pentru Rosia Montana (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:54
5332 citiri
Cine plateste pentru Rosia Montana (Opinii)

Rosia Montana este o afacere cu final necunoscut inca, indiferent de ce cred sau declara parlamentarii ori reprezentantii Guvernului.

Cat timp pesedistii au primit frau liber la urne din partea lui Victor Ponta sa voteze "in cunostinta de cauza", dupa ce vor studia proiectul si-i vor audia pe cei implicati, si doar liberalii au anuntat oficial ca vor vota impotriva, meciul este inca deschis oricarui rezultat. Cu atat mai mult cu cat nu s-a stabilit inca daca vom avea vot la vedere sau nu.

Cine face calcule doar in privinta despagubirilor pe care am putea sa le platim companiei canadiene ignora sumele uriase aruncate de RMGC pentru campaniile de imagine, in burse, excursii si alte proiecte de PR.

Iar la cati bani au primit deja unii dintre politicienii prezenti astazi in Parlament, ar fi o prostie sa consideram proiectul deja respins la vot doar pentru ca asa a spus Victor Ponta ca se va intampla. Premierul insa a tinut sa-i sperie pe toti romanii cu miliardele pe care statul ar putea sa le plateasca firmei pentru nerespectarea unor intelegeri contractuale.

Dincolo de jocul de imagine de la varful USL, afirmatia lui Ponta despre miliardele pe care s-ar putea sa le platim companiei canadiene ar trebui citita cu mai multa atentie. Pentru ca poate aceasta sperietoare ar putea acoperi mai degraba spaima unor politicieni de a fi nevoiti sa returneze banii pe care i-au incasat de la Rosia Montana Gold Corporation.

Acestea si alte cateva motive la fel de "palpabile" vor face sa avem un vot in Parlament mai strans decat lasa sa se intrevada declaratiile razboinice ale liderilor USL. Iar din aceasta perspectiva nici liberalii nu cred ca dorm foarte linistiti.

Pana la momentul votului raman de studiat efectele protestelor din ultimele zile asupra institutiilor statului si liderilor politici din fruntea lor. Daca luam in calcul si scandalul din jurul maidanezilor, nu e greu sa tragem o prima concluzie cumva incurajatoare: in politica romaneasca, la fel ca si in fotbal, este imposibil sa te bazezi pe cineva ca favorit intr-o competitie de durata.

Moartea lui Ionut practic l-a demis pe Sorin Oprescu, iar protestele din centrul Bucurestiul seara de seara l-au transformat pe Ponta dintr-un viitor presedinte intr-un pisicut plouat.

Doi politicieni care se bateau in fata lui Crin Antonescu pe fotoliul de la Cotroceni au ajuns in mai putin de doua saptamani aproape de punctul in care nu se mai asteapta decat demisia din partea lor.

Un lucru pe care l-a simtit si presedintele, dar pe care nu a putut sa il speculeze din cauza relatiei sale controversata cu RMGC si campaniei pe care a facut-o pentru compania canadiana. Singurul care a speculat momentul a fost Crin Antonescu, insa nici el nu a fost nicio clipa perceput de piata drept "eliberatorul" Romaniei de cianurile straine.

In actualul context al scandalului legat de proiectul Rosia Montana, Victor Ponta e singurul politician prins intre ciocan si nicovala, fara perspectiva de a mai scapa de acolo. Pentru ca el trebuie sa dea socoteala si pentru banii lipsa, pe care nu-i va mai primi, si pentru cei pe care (eventual) ii vom plati totii catre RMGC.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#proteste Rosia Montana, #Victor Ponta Rosia Montana, #proiect Rosia Montana protest , #guvern