Cine sa vina in tara condusa de mincinosi, infractori si inepti?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 August 2013, ora 15:41
3332 citiri
Cine sa vina in tara condusa de mincinosi, infractori si inepti?
Foto: Administratia Prezidentiala

M-as fi asteptat ca Victor Ponta sa fie ceva mai abil decat s-a dovedit in scandalul CFR Marfa. Mi-e foarte greu sa cred ca premierul nu stia ce contine hotararea CSAT, al carui membru este, in privinta privatizarii acestei companii strategice. Nici macar nu a trecut foarte mult de cand a fost ea emisa, in februarie 2013.

Daca n-a stiut, e penibil, daca a stiut, a mintit grosolan atunci cand a cerut avizul CSAT pe contractul de privatizare al CFR, pretinzand ca acesta este de competenta Consiliului. Nu se astepta ca Traian Basescu sa desecretizeze hotararea? O socoteala fundamental gresita. Era un gest logic al presedintelui.

Hotararea, postata pe site-ul presedintiei, nu lasa loc de interpretari: "Modalitatea concreta si procedura de privatizare (a CFR Marfa - n. red.) se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Deci Victor Ponta a mintit fara sa clipeasca pentru a scapa de responsabilitatea unei privatizari care nu putea fi decat un esec, indiferent daca se va ajunge sau nu vreodata la semnarea contractului cu Gruia Stoica. Presedintele l-a executat usor, cu propria arma, cu propria minciuna uriasa, dar cu picioare minuscule.

Ce credibilitate mai poate avea un premier care minte in chestiuni atat de importante, implicand in minciuna institutii fundamentale ale statului si operatiuni de privatizare de mare importanta? Si nu ma refer atat la credibilitatea interna. La noi, din pacate, memoria e scurta si criteriile morale extrem de vagi. Minciuna a devenit o banalitate care straneste cel mult un zambet de dispret. Ca dovada, purtatorul de cuvant al PSD insista cu necesitatea avizului CSAT.

In plan extern, insa, efectele sunt devastatoare. Avem un premier declarat plagiator de experti de la Universitatile Sorbona, Strasbourg si Bucuresti. Avem un premier care minte in chestiuni esentiale. Avem un ministru condamnat la inchisoare in timpul mandatului, care a continuat sa semneze acte dupa condamnare. Avem un vicepremier anchetat pentru frauda electorala.

Daca mai adaugam si colectia de ineptii precum aceea a ministrului care a negat Holocaustul sau a ministrului Apararii care ne anunta ca "aproape zilnic spatiul aerian este fortat de aparate de zbor neidentificate sau fara aprobare", avem dimensiunea completa a grozaviei.

Cine sa vina sa investeasa in tara condusa de mincinosi, infractori si inepti?

Ne plangem ca nu vin investitorii strategici pentru companiile scoase la vanzare. Nu au de ce sa vina si nici nu vor veni pentru ca oamenii de afaceri seriosi nu isi baga banii intr-o tara neserioasa. Pentru ca oamenii de afaceri seriosi se uita atent la felul in care este guvernata tara, la profilul moral si penal al guvernantilor, ca sa stie exact la ce se pot astepta si cat de mari sunt riscurile.

Intr-o tara condusa de mincinosi, penali si inepti, riscurile sunt imense. Pentru ca o astfel de tara nu poate fi decat impredictibila si haotica, fara reguli si principii. Si o astfel de tara nu poate fi decat una saraca, in care vin doar tepari si tarabagii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#privatizare CFR Marfa Victor Ponta, #desecretizare hotarare CSAT CFR Marfa , #guvern