Cinica austeritate a Guvernului Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 13:33
7178 citiri
Cinica austeritate a Guvernului Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

De la declaratiile razboinice de acum un an sau doi, Victor Ponta a ajuns dincolo de intelegerea rostului si mecanicii austeritatii impuse de Guvernul Boc, a trecut la urmatorul nivel de unde nu exclude deloc posibilitatea revenirii taierilor si reducerilor.

Pentru ca deja cresterea de taxe, impozite si preturi a avut loc si nici nu exista prea multe semne ca lucrurile se vor opri aici.

Premierul a lasat sa se inteleaga in ultimele iesiri ca nu ar fi imposibil sa revina austeritatea impotriva careia USL si-a rupt bojocii urland si care, in final, dupa ce a nenoricit PDL, i-a adus pe ei la guvernare cu un scor urias, datorat in mare parte fricii provocate de impactul masurilor de criza adoptate de guvernele din ultimii patru ani.

Amagindu-se cu scorul urias pe care il are alianta care sustine Guvernul in Parlament, Victor Ponta se simte liber sa declare aproape orice ii trece prin cap, chiar si cele mai sinistre si apocaliptice scenarii.

Dar cresterile de preturi la energie, gaze naturale si majorarea accizelor la motorina si tutun de la 1 ianuarie - care vor produce alte cresteri in serie si la celelalte produse vitale supravietuirii - nu sunt decat varful icebergului care ar putea lovi in 2013.

Premierul a anuntat mai intai ca a discutat in Guvern necesitatea, deci nu posibilitatea ideii, ci urgenta introducerii impozitului forfetar la firmele din domeniul serviciilor. Victor Ponta a explicat ca masura e necesara pentru ca, alaturi de "alte reduceri de 5 miliarde de lei", sa poata fi asigurata plata salariilor si pensiilor.

Acum, impozitul forfetar a mai fost impus, in 2009, ca o prima masura de lupta impotriva crizei, prevestind taierile si reducerile de austeritate maxima din 2010. Pogea, tatal acestui monstrulet care a ucis zeci de mii de firme, il concepuse pentru toate firmele ce-i drept, nu doar pentru cele din servicii. A avut atata succes masura, ca a trebuit sa fie eliminata pe usa din dos, toata lumea recunoscand efectul dezastruos pe care l-a avut.

Opozitia din acea vreme - USL de astazi - a decretat impozitul forfetar o tentativa de ucidere a economiei si ingropare a activitatii private.

Astazi masura insa a redevenit frecventabila. Victor Ponta insa o conditioneaza si o introduce alaturi de alte reduceri si "taieri" de la buget, pentru ca plata salariilor si pensiilor sa continue fara probleme.

Cum Guvernul si-a anuntat demult dorinta si hotararea de a continua acordul cu FMI, in termenii si conditiile dorite de Fond, e de asteptat ca vechea austeritate in forma ei cea mai dura sa revina, cu atat mai mult cu cat acum executantul ei, Guvernul, beneficiaza inca de un procent ridicat de incredere.

Cinismul extrem vine insa dintr-o alta declaratie a premierului, care readuce parca in fata ochilor momentele cele mai triste ale Guvernului Boc. Intrebat daca se teme de proteste in fata Executivului pentru urmatorii doi ani, in cazul unor masuri de austeritate pe care va fi nevoit sa le ia, Ponta a recunoscut cinic si linistit ca nu se teme de tensiuni sociale si ca Guvernul nu va tremura de fiecare data cand se vor afla niste oameni in fata Palatului Victoria.

Convins acum ca Executivul nu mai trebuie sa tremure la fiecare protest, asa cum i se parea normal inainte ca Guvernul Boc sau MRU sa isi dea demisia de la cateva sute de oameni adunati in piata, Victor Ponta descrie cu prea multa sinceritate timpurile care vor urma: din nou austeritate, o noua disciplina si mai riguroasa si eventual alte taieri si reduceri.

Iar procentul urias obtinut la alegeri ii consolideaza aroganta pe care nici macar predecesorii sai nu si-au permis-o: "asta nu va functiona si nu o spun in niciun fel amenintator, o spun realist". Atat de ireala pare demonstratia de forta, tupeu si cinism a premierului, incat as fi tentat sa cred ca si-a pierdut memoria si ca a uitat rolul si impactul oamenilor adunati in strada.

Sa vedem pana unde va merge Ponta cu realismul sau de inspiratie suprarealista, cand mii de oameni ii vor bloca Guvernul in strada.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ponta masuri austeritate, #Ponta reduceri bugetare, #Ponta proteste guvern , #guvern
Comentarii
Poza sevastian
sevastian
rank 1
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Ponta a devenit bland cu Basescu si aspru cu alegatorii.