Cel mai cinstit guvern - Incompatibili, controverse, demisii si ministri schimbati

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 22:01
5861 citiri
Cel mai cinstit guvern - Incompatibili, controverse, demisii si ministri schimbati
Foto: Arhiva

Victor Ponta promitea, in luna mai, "cel mai cinstit guvern pe care l-a avut Romania dupa Revolutie". De atunci, insa, pe la Palatul Victoria s-au perindat o multime de ministri cu probleme.

In cinci luni de guvernare a USL, premierul Ponta a schimbat mai multi ministri si potentiali ministri.

Guvernul Ponta, inceputul cu stangul

Inca de la lista de propuneri pe care o anuntase initial Victor Ponta in luna mai au aparut si primele probleme. Asa se face ca din componenta Guvernului a lipsit pana la urma Victor Alistar, desemnat initial ministru pentru Strategii guvernamentale, dar la care s-a renuntat dupa ce ANI a atentionat ca nu poate ocupa functii publice pana pe 7 august.

Nici Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", n-a mai ajuns sa se ocupe de portofoliul de la Educatie, asa cum se voia la inceput.

Aceasta a trebuit sa fie retrasa din cauza numeroaselor probleme de imagine pe care le-ar fi adus partidului ca urmare a dezvaluirilor aparute in presa, de la suspiciunea de incompatibilitate, pana la acuzatiile de plagiat.

Corina Dumitrescu a mintit in CV - nu a absolvit la Stanford

Un intreg scandal s-a invartit si in jurul CV-ului Corinei Dumitrescu. Rectorul, propus sa devina ministru la Educatie, si-a enumerat printre pasiuni "innotul" si a mentionat ca a absolvit Universitatea Standford din California. Reprezentantii Universitatii Stanford din SUA au transmis ca nu au gasit date oficiale care sa ateste ca Dumitrescu ar fi fost inscrisa sau ar fi absolvit un program finalizat cu diploma al institutiei.

Cei 20 de ministri si ministri delegati propusi de Victor Ponta pentru a face parte din guvern au fost investiti, pe data de 7 mai, de Parlament.

Care au fost primii ministri ai celui "mai cinstit guvern"

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR - ministrul Finantelor si vicepremier

Daniel Chitoiu (PNL) - ministru al Economiei

Ioan Rus (PSD) - ministru de Interne

Andrei Marga (PNL) - ministrul Afacerilor Externe

Titus Corlatean (PSD) - ministrul Justitiei

Corneliu Dobritoiu (PNL) - ministrul Apararii Nationale

Leonard Orban - ministru al Afacerilor Europene

Mircea Diaconu (PNL) - ministrul Culturii

Daniel Constantin (PC) - ministrul Agriculturii

Ovidiu Silaghi (PNL) - ministrul Transporturilor

Eduard Hellvig (PNL) - ministrul Dezvoltarii Regionale

Dan Nica (PSD) - ministrul Comunicatiilor

Vasile Cepoi - ministrul Sanatatii

Ioan Mang (PSD) - ministrul Educatiei

Rovana Plumb (PSD) - ministru al Mediului

Mariana Campeanu (PNL) - ministrul Muncii

Victor Paul Dobre (PNL) - ministru delegat pentru Administratie

Lucian Isar - ministru delegat pentru Mediul de Afaceri

Mircea Dusa (PSD) - ministru pentru relatia cu Parlamentul

Liviu Pop - ministru delegat pentru Dialog Social

Prima schimbare, dupa o saptamana

Pe 15 mai, la o saptamana dupa investire, apare si prima schimbare in Cabinetul Ponta.

Ioan Mang a fost acuzat ca ar fi plagiat mai multe lucrari stiintifice. Faptul ca plagierea acestor materiale e reala a fost confirmat chiar de mai multi dintre autorii acestora, cercetatori din Taiwan, Japonia sau Israel.

Mang nu a negat ca aceste lucrari ar fi fost plagiate, insa a pretins ca niciuna dintre acestea nu este a sa si nu stie cum de numele sau a ajuns pe ele, dar ca e vorba de un atac politic al PDL.

Adio Mang si scaunul electric de la Educatie

El nu a putut sa explice insa de ce e vorba chiar si de lucrari din anul 2003 si de ce el nu a sesizat in atatia ani ca numele sau apare pe ele.

Dupa cateva zile de tergiversari, ministrul Educatiei si-a dat demisia, jurand evident ca este o biata victima a lucraturilor portocalii si se jerfeste pentru a nu pata onoarea Guvernului.

Problemele cu Educatia

Pana pe 2 iulie, interimatul la Educatie a fost asigurat de Liviu Pop. La scurt timp dupa ce a devenit sef la Educatie, Pop, profesor de matematica, s-a incurcat cand a incercat sa rezolve o problema primita de elevii de clasa a VIII-a la Evaluare nationala la matematica.

Ministrul Pop, profesor de matematica, nu a stiut sa rezolve subiectele de clasa a 8-a

La fel ca cei care au incalzit, inainte, scaunul de la Educatie, Pop a avut probleme si cu CV-ul. El a scris gresit, atat in CV-ul postat pe blogul personal, cat si in declaratia de avere din 2011, numele academicianului inginer Anghel Saligny, care da numele liceului la care este profesor de matematica de sapte ani, Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", folosind doi "y".

Totodata, Pop a facut mai multe declaratii controversate, intrand in conflict cu premierul Ponta, dupa ce a declarat ca se gandeste sa elimine camerele video de la Bac. "Lasati camerele de luat vederi acolo unde sunt, nu le scoatem acum si nu le scoatem nici in viitor", l-a mustruluit public Victor Ponta.

In continuare, Pop a luat mai multe decizii controversate. El a schimbat printr-un ordin componenta Consiliului National de Etica - organismul care, pe 15 iunie, urma sa analizeze acuzatiile de plagiat in cazul predecesorului sau, Ioan Mang.

A urmat, pe 28 iunie, in penultima zi de mandat, schimbarea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Consiliul urma sa analizeze, a doua zi, teza de doctorat a lui Victor Ponta, despre care revista Nature a formulat acuzatii de plagiat.

In toata tevartura, cele 45 de zile ale lui Pop la Educatie s-au incheiat si, pentru prima oara in istoria tarii nostre, Bac-ul a debutat fara un ministru pe scaunul de sef de la Educatie.

Ecaterina Andronescu a depus juramantul cu emotii - ce i-a zis Basescu

Ecaterina Andronescu a devenit noul ministru la Educatie, depunand juramantul, cu emotii, pe 2 iulie, insa si aceasta numire a fost inconjurata de controverse.

Dupa ce a fost acuzata, inca din anul 2006, de complicitate la plagiat, inainte de semnarea decretului, Traian Basescu i-a recomandat Ecaterinei Andronescu sa depuna o declaratie pe proprie raspundere prin care sa asigure ca nu este implicata in actiuni de plagiat in propria lucrare de doctorat si in lucrarile stiintifice si in doctoratele pe care le-a coordonat.

In plus, Traian Basescu a mai transmis ca ar fi util ca Ecaterina Andronescu sa asigure ca nu se afla in stare de incompatibilitate, conform normelor legale in vigoare.

Ea a fost gasita in stare de incompatibilitate de catre Curtea de Apel Bucuresti, in urma unei sesizari facute de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Ecaterina Andronescu a detinut, in aceeasi perioada, functiile de senator, rector la Universitatea Politehnica din Bucuresti si viceprepedinte PSD.

Ecaterina Andronescu, acuzata inca din 2006 de complicitate la plagiat

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost atacata cu recurs de Andronescu, iar procesul se judeca la ICCJ.

Incompatibilitatea de la Cultura

Aceeasi situatie a fost intalnita si la numirea lui Mircea Diaconu la Cultura, acesta pierzand intre timp procesul, cu o sentinta definitiva care l-a obligat sa paraseasca ministerul.

Diaconu a ocupat in acelasi timp functia de director de teatru si parlamentar, si in plus, din aceasta pozitie a acordat sotiei sale nota maxima in cadrul unui concurs organizat la Teatrul Nottara, desi aceasta nu intrunea conditiile cerute de fisa postului de regizor artistic.

Mircea Diaconu demisioneaza de la Ministerul Culturii - Hasotti, propus in locul sau

"Ma retrag din guvern, nu sunt dat afara de nimeni", declara Diaconu pe 19 iunie, intr-o conferinta de presa.

Pentru scaunul ramas, asadar, liber la Cultura a fost nominalizat Puiu Haosotti. Proaspat nominalizat la sefia Ministerului Culturii, el a gresit in propriul CV in stilul Corina Dumitrescu.

Conform CV-ului de pe site-ul Senatului, Hasotti a fost bursier "Fullbricht" (Fulbright - n.red.) la San Francisco State University.

Puiu Hasotti, alt ministru cu greseli in CV

O greseala similara a facut Hasotti in CV-ul postat pe pagina Asociatiei pentru promovarea mostenirii culturale si arheologiei experimentale ARCHEX. De aceasta data, senatorul liberal a fost beneficiarul unei burse "Fubright".

Dupa seria de acuzatii de plagiat care a planat asupra "celui mai cinstit guvern", Traian Basescu i-a cerut lui Hasotti o declaratie ca nu a plagiat.

Pe 21 iunie, senatorul liberal a depus la Guvern declaratia pe propria raspundere ca lucrarile sale stiintifice nu sunt plagiate, insa premierul Victor Ponta a refuzat sa trasmita declaratia la Administratia Prezidentiala.

Mai mult, Crin Antonescu a sugerat, la acea vreme, ca cererea lui Traian Basescu ar putea constitui un motiv pentru demararea procedurilor de suspendare a presedintelui.

Demisii dupa referendum

Ioan Rus si Victor Paul Dobre, ministrii de Interne respectiv Administratie din Cabinetul Ponta, si-au dat, pe 6 august, demisia de onoare.

Cei doi ministri si-au depus mandatul in urma scandalului legat de referendumul pentru demisia lui Traian Basescu.

Dubla demisie in Guvernul Ponta: Si Victor Paul Dobre si-a depus mandatul

Ioan Rus a anuntat ca si-a inaintat demisia de onoare de la MAI, argumentand ca este "un politician onest, corect", iar in ultimele zile asupra lui au fost facute "presiuni" incepand de la Traian Basescu si continuand cu Crin Antonescu, lucru considerat "inacceptabil".

Inca o demisie din Guvernul Ponta - Lucian Isar, inlocuit cu Mihai Voicu

Cateva ore mai tarziu, in aceeasi zi, Lucian Isar si-a anuntat demisia din functia de ministru pentru Mediul de Afaceri, fiind inlocuit de vicepresedintele liberal Mihai Voicu.

Si cum demisiile au creat tensiuni in USL, s-a pus la cale o mini-remaniere a "celui mai cinstit guvern".

Remanierea celui mai cinstit guvern

Premierul Victor Ponta anunta, tot pe 6 august, o prima remaniere a Guvernului sau la nici trei luni de la investire.

Astfel, in locul lui Ioan Rus, la Ministerul Administratiei si Internelor, a fost propus Mircea Dusa, fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Ministru delegat pentru Administratie a fost numit Radu Stroe, in locul lui Paul Dobre, iar ministru al Afacerilor Externe a devenit Titus Corlatean, in locul lui Andrei Marga. El preciza, la acea vreme, ca a fost demis deoarece "altcineva isi dorea functia". A fost recuperat insa ca sef al ICR.

Inlocuiri soc la Guvern: Mona Pivniceru, ministru al Justitiei - vezi restul numirilor

Senatorul PSD Dan Sova, trimis sa studieze Holocaustul in SUA, dupa ce a facut remarci antisemite, a primit si el o functie in Guvern - este ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in locul lui Mircea Dusa.

O surpriza a fost la Ministerul Justitiei, unde in locul lui Titus Corlatean a fost propusa Mona Pivniceru.

Taraganarea de la Justitie

Si Pivniceru a fost inconjurata de probleme. Prinsa in masina fiului unui actual puscarias - Adrian Nastase - impreuna cu fosta consiliera a acestuia, Mona Pivniceru a incercat tot felul de eschive verbale pe "moldovinesti".

Mona Pivniceru, in masina lui Andrei Nastase - renunta la Ministerul Justitiei?

"Sunt niste imagini care arata ca nu suntem liberi in aceasta tara. Abia acum am aflat ca este masina lui Andrei Nastase. Nu stiam in ce masina ma urc. De unde sa stiu eu a cui e masina? A venit cineva sa ma ia de la mine pana la tine si punct. Nu am intrebat eu a cui e masina. Ce era sa fac eu, sa il dau jos sa il interpelez: 'Cine esti? Cine e mama? Cine e tata?'", se apara Pivniceru la acea vreme.

Ba chiar lansa in discutie si ipoteza in care ar renunta la fotoliul de la Ministerul Justitiei. Pana la urma, insa, pe 23 august, Pivniceru a depus juramantul pentru functia de ministru, ajungand astfel, dupa 17 zile de la nominalizare, oficial in fruntea Ministerului Justitiei. Intre timp, interimatul de la Justitie a fost asigurat de premierul Victor Ponta.

Investirea lui Pivniceru in functia de ministru al Justitiei a fost indelung amanata, deoarece trebuia sa isi dea demisia din randul Consiliului Superior al Magistraturii. Colegii sai din CSM i-au accepat demisia de-abia in dimineata de 23 august, cand s-a indeplinit cvorumul necesar pentru a se lua act de aceasta renuntare la functie.

Bolile de la Sanatate

Cel mai recent scandal ministerial a izbucnit la inceputul lunii octombrie. Vasile Cepoi a demisionat din functia de ministru al Sanatatii, pe 1 octombrie, in urma acuzatiilor recente de abuz in serviciu si deturnare de fonduri europene venite din partea Agentiei Nationale de Integritate.

Cepoi a fost acuzat de Agentia Nationala de Integriate, pe 25 septembrie, de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie, in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Ministrul Sanatatii si-a dat demisia - Raed Arafat ii ia locul

Vasile Cepoi ar fi comis aceste fapte in perioada 2009-2010, cand detinea functia de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, implicandu-se de asemenea intr-un proiect cu fonduri europene, aflandu-se astfel intr-un conflict de interese. Fostul ministru si sotia sa au obtinut venituri de 190.000 de lei in urma acestor acte, ANI aratand ca faptele sunt de natura penala.

Locul lui Cepoi trebuia sa fie luat de Raed Arafat, dar subsecretarul de stat din MS a refuzat sa fie ministru.

A doua zi dupa demisia lui Cepoi, premierul Victor Ponta a preluat atributiile ministrului Santatii, in locul subsecretarului de stat Raed Arafat.

Ponta a declarat ca a preluat numai "cu numele" portofoliul de ministru interimar, deciziile urmand sa fie luate de catre Raed Arafat.

Si se jura ca nu mai remaniaza

Cu doua luni inainte de alegerile legislative, Ponta isi linisteste subalternii si promite ca nu urmeaza o noua remaniere. A evacuat 9 ministri si potentiali ministri in cinci luni: Victor Alistar, Corina Dumitrescu, Ioan Mang, Mircea Diaconu, Ioan Rus, Victor Paul Dobre, Lucian Isar, Andrei Marga si Vasile Cepoi. A plimbat prin diverse functii alti trei: Liviu Pop, Mircea Dusa si Titus Corlatean, chiar premierul fiind interimar o perioada la Justitie si alta la Sanatate.

Zilele trecute, Ponta le-a cerut ministrilor actuali sa nu mai creada informatiile aparute, in presa, pe surse.

Ponta, catre ministri: Nu fac nicio remaniere, nu mai cititi zvonurile din presa

"Avem foarte multa treaba pana pe 9 decembrie, apoi va fi si mai multa. Va rog sa va concentrati la aceasta munca administrativa, sa nu mai cititi zvonurile despre remanieri, pe cine schimb. Intentionez sa asigur stabilitatea pana pe 9 decembrie, mai putin cazuri izolate. Daca am de facut reprosuri, nu le transmit prin televiziuni", a declarat, recent, prim-ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Guvern Ponta cinstit schimbari, #ministri schimbati demisie Ponta, #Ponta demisie ministri , #guvern
Comentarii
Poza 1 2 3 Scuipati pe ei
1 2 3 Scuipati pe ei
rank 5
Poza acinoI
acinoI
rank 5