Doi ani de guvernare in care Ponta a incurcat acceleratia cu frana

Duminica, 17 August 2014, ora 18:56
5748 citiri
Doi ani de guvernare in care Ponta a incurcat acceleratia cu frana
paginadepolitica

"Lasati domn' presedinte, ca ne descurcam noi", ii transmitea Victor Ponta lui Traian Basescu in cadrul intalnirii de la Cotroceni pe tema votarii legii reducerii CAS de catre Parlamentul Romaniei.

Langa premier, Ioana Petrescu, ministru de Finante, iti dadea senzatia ca se afla pe o banca in Herastrau si de-abia asteapta sa vina ratustele sa arunce cu paine spre ele.

Daca Traian Basescu nu prezenta materialul video al intalnirii trilaterale, puteam sa credem vorbele lui Ponta care spunea ca "presedintele a fost badaran". Filmuletul ne-a aratat ca nu a fost deloc asa, tandemul Ponta-Petrescu prezentandu-se total nepregatit in fata presedintelui, neputand oferi niciun raspuns argumentat intrebarilor lui Basescu referitoare la resursele financiare menite sa acopere gaura care va fi lasata de reducerea CAS.

La un moment dat, Ponta spune, vizibil iritat, "lasati domn' presedinte, ca ne descurcam noi". Este replica tipica a omului de rand, atunci cand nu are solutii pentru o problema care il framanta. Se framanta, se rostogoleste, se perpeleste noaptea in pat si tot nu stie cum va iesi la liman. Satul de atatea framantari, omul isi spune, la un moment dat, ca nu-i dracul chiar atat de negru si ca se va descurca el cumva.

Bineinteles ca nu ne asteptam ca Ponta sa vina si sa ne spuna despre companiile nationale aflate in proprietatea statului ca vor deveni profitabile, ca vor aduce surplus de bani la buget, de unde se va finanta deficitul adus de reducerea CAS. Am fi vrut sa auzim din gura premierului ca CFR SA, SNLO sau Posta Romana, de pilda, vor ajunge bijuterii ale economiei romanesti, iar bugetul de pensii nu va mai avea nevoie sa fie ajutat anual cu o suma enorma de la bugetul statului.

Cum sa ai bani la bugetul de asigurari sociale, cand 1 din 5 tineri nu lucreaza, conform unui studiu publicat in mai de Blocul National Sindical (BNS). Cum sa vorbesti de crestere economica, atunci cand acelasi studiu iti spune ca 42 la suta dintre romani sunt in risc de saracire, iar 30 la suta se confrunta cu lipsuri majore? BNS mai arata ca somajul real, nu cel statistic, care ii considera someri doar pe cei care primesc indemnizatie, pentru zona urbana este de peste 50 la suta.

Mai putem sa avem pretentii la crestere economica cand toate statisticile ne spun ca doar doua judete din tara aduc la buget peste 4 miliarde de lei anual, iar Bucurestiul 30,4 miliarde? Restul de judete au avut contributii medii de sub 1 milard de lei, in 2013, conform unei analize a postului Digi 24.

In plus, intr-o analiza a Ziarului Financiar din urma cu ceva timp se arata ca in Bucuresti nu mai exista nicio unitate de productie pe a carei poarta sa iasa peste 1000 de angajati la sfarsitul zilei. Industria Capitalei inseamna Servicii.

Datele INS rezultate in urma Recensamantului arata ca jumatate din familiile din Romania nu au niciun salariat in componenta iar un sfert dintre acestea nu au decat un salariat in componenta. Daca mai cautam putin printre cifrele statistice, vedem ca locuitorii Romaniei traiesc ca in Evul Mediu, cu toaleta in curte si in case de chirpici sau paianta.

Ce arata aceste cifre? Ca, indiferent de cine se perinda pe la guvernare, realitatea ramane alarmant de socanta. Unele zone din Romania sunt aproape moarte din punct de vedere economic, al infrastructurii sau accesului la educatie si sanatate. Altfel cum ne explicam ca aproape 40 % dintre romani citesc si scriu prost si foarte prost?

Victor Ponta a zis bine "lasa ca ne descurcam noi". Atat timp cat mai ai idee despre vreo taxa aberanta poti sa visezi, exact cum visa si Basescu in 2008 cand ne spunea ca Romania nu va fi lovita de criza iar, dupa alegerile parlamentare din toamna acelui an, parafa impreuna cu PSD si PDL un imprumut de 20 de miliarde de euro la FMI, BCE si Banca Mondiala.

Sa ne miram acum ca am intrat in recesiune, sa nu fim in stare sa recunoastem acest lucru, nu mai reprezinta o noutate. Lupta dintre Ponta si Basescu este strict politica, niciunul dintre ei neputandu-se lauda ca a scos Romania din tenebrele economice ale capitalismului. Diferenta este ca Basescu a impus venitul minim garantat si pe urma se plangea ca avem prea multi asistati, iar Ponta, desi ar trebui sa ni se adreseze ca unor oameni normali, se preface ca taxa pe stalp este o mare realizare a guvernarii sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#recesiune Romania Ponta, #guvernare Ponta recesiune, #Basescu recesiune, #crestre economica Romania , #guvern
Comentarii
Poza guvernarea ineptocrata
guvernarea ineptocrata
rank 5
Doi ani de ALBA-NEAGRA dusă la paroxism.O imensă bătaie de joc
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Daca Ponta ajunge presedinte,